Insamlingar på s k 90-konton för humanitära, välgörande och kulturella ändamål kontrolleras av Stiftelsen för Insamlingskontroll, SFI.

SFIs kontroll bygger på den oberoende granskning som utförs av kontoinnehavarnas egna kvalificerade revisorer.

I denna artikel beskriver Urban Engerstedt, kanslichef på SFI, vilka krav man ställer på insamlingsorganisationerna och deras revisorer.

Sedan 1940-talet utövas en viss kontroll av att insamlingar för humanitära, välgörande och kulturella ändamål sköts på ett seriöst sätt och att insamlade medel kommer insamlingsändamålet till godo med så små avbränningar som möjligt.

Kontrollen utövades under många år av Näringslivets Granskningsnämnd. I slutet av år 1980 avvecklades granskningsnämndens verksamhet och uppgifterna övertogs av den nybildade Stiftelsen för Insamlingskontroll, SFI. Stiftare var Landsorganisationen i Sverige (LO), Tjänstemännens Centralorganisation (TCO), Svenska Arbetsgivareföreningen (SAF), Centralorganisationen SACO-SR och Föreningen Auktoriserade Revisorer FAR.

Enligt stadgarna skall SFI verka för att offentliga insamlingar för i första hand humanitära, välgörande och kulturella ändamål sker under betryggande kontroll, att insamling inte belastas med oskäliga kostnader, att sunda marknadsföringsmetoder används på insamlingsområdet och att ändamålsenliga metoder för insamlingskontroll utvecklas.

För att främja dessa syften anordnar SFI kontroll av offentliga penninginsamlingar. För kontrollen förfogar SFI över s k kontrollgirokonton hos postgirot och bankgirot (90-konton).

Som ett väsentligt villkor för tilldelning och fortsatt innehav av kontrollgirokonto gäller att insamlingsorganisationens ekonomi och förvaltning fortlöpande granskas av auktoriserad eller godkänd revisor eller i undantagsfall annan kompetent revisor. SFI ser till att revisionen utförs av kvalificerade revisorer och utför egen kontroll endast i undantagsfall om särskilda skäl motiverar detta. SFIs kontroll bygger således i grunden på den oberoende granskning som utförs av kontoinnehavarnas egna kvalificerade revisorer. Det är därför för kontrollens upprätthållande av stor vikt att kontorevisorerna övervakar att respektive kontoinnehavare följer gällande anvisningar och att verksamheten i övrigt bedrivs i enlighet med SFIs målsättning. Till ledning för kontoinnehavarna och kontorevisorerna har SFI därför utfärdat bl a följande allmänna anvisningar.

1. Insamlingskontrollen gäller i första hand penninginsamling. Som sådan anses bl a

  • insamling av kontanta medel (penninggåvor)

  • upptagande av medlemsavgifter för välgörande eller annat ideellt ändamål

  • försäljning av nålar, brevmärken och liknande föremål utan nämnvärt kommersiellt värde.

2. För kontrollen förfogar SFI över s k kontrollgirokonton hos postgirot och bankgirot (90-konton).

3. SFI kan efter ansökan av ideell förening eller annan sammanslutning som är juridisk person ställa kontrollgirokonto till dennas förfogande.

4. Vid prövning av ansökan om konto görs ej någon värdering av insamlingsändamålet. Ansökan skall dock avslås om insamlingsändamålet bedöms vara oförenligt med lag eller goda seder.

5. Som villkor för tilldelning och fortsatt innehav av kontrollgirokonto gäller

att lämpliga och i ekonomiska frågor kunniga personer leder insamlingsarbetet,

att insamlingsorganisationens ekonomi och förvaltning fortlöpande granskas av auktoriserad eller godkänd revisor eller i undantagsfall annan kompetent revisor,

att marknadsföringen är etiskt och ekonomiskt försvarlig; särskilt att kontrollerbara insamlingsformer används samt att reklam och annan information är vederhäftig samt

att inkomna medel disponeras för uppgivet syfte eller efter givarens önskemål samt kommer ändamålet till godo utan onödiga kostnader.

6. Innehavare av kontrollgirokonto (kontohavare) får ej utan särskilt tillstånd av SFI bedriva annan insamling än kontantinsamling.

7. SFI skall tillse att innehavare av kontrollgirokonto senast fyra månader efter räkenskapsårets utgång till SFI inger redovisningshandlingar och revisionsberättelse beträffande verksamheten.

8. SFI kan när som helst genom särskild revisor låta granska kontrollgirohavares ekonomi och förvaltning eller låta företa annan särskild utredning rörande insamling för vilken konto ställts till förfogande.

9. SFI kan spärra eller avsluta kontrollgirokonto om insamlingen bedrivs i strid mot de förutsättningar som anges i punkt 4 eller om kontohavaren underlåter att fullgöra sina förpliktelser mot SFI.

10. Innehavare av kontrollgirokonto skall årligen erlägga avgift till SFI. Avgiften bestäms i förhållande till insamlingsbeloppet under närmast föregående kalenderår/räkenskapsår.

Vid sidan av allmänna anvisningar har SFI utfärdat vissa generella anvisningar för varuinsamlingar, vilka innehavare av kontrollgirokonto har att tillämpa i de fall varuinsamling, vanligen insamling av kläder och andra textilvaror, företas som ett led i insamlingsverksamheten. Anvisningarna innehåller närmare uppgifter om anmälan om planerad insamling till SFI, om avtalsinnehåll vid samarbete med fristående företag samt om utformning av informationsmaterial rörande planerade insamlingar. Till anvisningarna finns fogat ett standardavtal för insamlingar i samarbete med fristående företag. Anvisningarna antas av SFI ha en självsanerande verkan. Insamlingsorganisationerna/kontohavarna förutsätts ha ett eget intresse att följa anvisningarna.

Kontroll och tillsyn

SFIs kontroll bygger alltså, som jag inledningsvis framhållit, i grunden på den oberoende granskning som kontoinnehavarnas revisorer utför.

Ett annat väsentligt led i kontrollen är föreskriften om att kontohavarna årligen skall sända in årsredovisning och revisionsberättelse till SFI för granskning och registrering. Genom att granska dessa handlingar kan SFI följa upp eventuella anmärkningar och erinringar mot verksamheten från revisorernas sida. Avsikten med registreringen är att få underlag för att kunna kontrollera vilken typ av insamling som bedrivs, hur mycket respektive insamling kostar, hur stor del av det insamlade beloppet som går till det avsedda ändamålet samt hur mycket administrationen av insamlingsverksamheten kostar. Registreringen skall också kunna göra det möjligt att stämma av de transaktioner som genomförs på kontrollgirokontona.

För att SFI skall kunna göra de ovan nämnda kontrollerna, är det nödvändigt att kontohavarna redovisar sina intäkter och kostnader på ett utförligt sätt. På denna punkt syndas det en hel del. Många årsredovisningar är sådana att det inte går att läsa ut någon säker information ur dem i de för SFI intressanta avseendena.

SFI kommer därför under hösten 1985 att gå ut med en skrivelse till samtliga kontohavare och uppmana dem att anpassa sina årsredovisningar efter SFIs behov. Här har kontorevisorerna en viktig uppgift att tillse!

Urban Engerstedt, kanslichef på SFI