Leveransvillkoren är av stor betydelse för redovisningen av lagerrörelser i internationell handel eftersom de styr ansvarsövergången.

De internationella leveransvillkoren Incoterms -80 anger klart när ”faran för godset” övergår från säljaren till köparen.

Lars-Göran Granström, på Schenker Transport, går i denna artikel igenom de olika leveransvillkoren i Incoterms -80. Ansvaret för godset övergår ofta i ett tidigt stadium på köparen. Vid bokslutstillfällen är det därför viktigt att utreda vilka varor som är på väg och vem som ansvarar för dem.

I de flesta uppsatserna om internationella leveransvillkor enl Incoterms -80 har man koncentrerat sig på frågor om kostnader för transporten, om försäkringar eller om dokumenten i samband med import/export-affärer, men bortsett från den redovisningstekniska sidan av problematiken.

Kunskaperna om leveransvillkoren har förbehållits personal som varit direkt inblandade i import- och exportaffärer. Emellertid är denna kunskap minst lika viktig för den som ansvarar för företagets redovisning och ekonomi. Den som är ansvarig för företagets logistiksystem måste för fullständighetens skull också ha en klar inblick i hur leveransvillkoren påverkar redovisningen.

Äganderättsövergången bör vara den punkt som föranleder att redovisningstransaktionen uppstår och återspeglas som lagerrörelser resp skuld eller fordran i redovisningen.

I inhemsk handel med korta transporttider är leveransvillkoren knappast av någon praktisk betydelse i detta avseende. Annorlunda är det i internationell handel då transporttiderna ofta är långa – veckor och månader. Det är då av betydelse att kunna fastställa när äganderätten har övergått från säljare till köpare. I vissa lägen är det av väsentlig betydelse att slå fast detta bl a vid bokslutsavgränsningar, skador på godset eller den ena eller andra partens obestånd.

Ansvarsövergången – synonymt med äganderätt?

Leveransvillkoren är således det kriterium som styr ansvarsövergången. I de internationella leveransvillkoren Incoterms -80 regleras det på ett entydigt sätt när ”faran för godset” övergår mellan säljare och köpare.

Vid denna punkt upphör säljarens skyldigheter och ansvar för godset och hans kontraktsenliga leveransåliggande – om inget annat har avtalats – är slutförda och köparen övertar ansvaret för varan och betalningsskyldigheten inträder.

”Faran för godset” kan således anses vara synonymt med äganderättsövergången av varan.

Äganderätten i sin tur kan dock vara begränsad m h t dispositionsrätten över godset genom ett negotiabelt (överlåtbart) konossement, utlämningsförbehåll typ ”efterkrav” samt avsändarens rätt att stoppa eller omdirigera godset under själva transporten.

Incoterms -80

Internationella Handelskammaren har under årens lopp utvecklat ett regelverk för leveransvillkor i internationell handel. Den senaste utgåvan går under namnet Incoterms -80.

Dessa leveransvillkor utpekar bl a, dels den punkt där ansvaret för transporten övergår från säljare till köpare, och dels den punkt där risken för varan övergår från säljare till köpare. Avgörande från redovisningssynpunkt är just riskövergången (eller ansvarsövergången).

Nedan följer de olika leveransvillkoren enligt Incoterms -80 och något av vad de innebär i nämnda avseende uppdelat på de olika transportsätten.

Alla transportsätt

EXW = fritt från fabrik

Faran övergår på köparen då varorna ställs till dennes förfogande – vanligen i säljarens lokaler.

DDP = fraktfritt

CIP = fraktfritt inkl försäkring

I båda villkoren övergår faran på köparen då varan avlämnats till första självständiga fraktförare (transportör). OBS! Denne kan alltså vara en lokal transportör i ett fjärran land!

FRC = fritt fraktförare

Faran övergår på köparen när angiven fraktförare har mottagit godset.

DAF = levererat gränsen

Faran övergår då varan ställs till köparens förfogande vid den angivna gränsen. OBS! Leveransvillkoret är passande för järnvägstransporter och inte lämpligt i import/export till Sverige, då vi egentligen endast har gränspunkter till Norge och Finland.

DDP = levererat förtullat

Faran övergår då godset ställs till köparens förfogande på den angivna orten. OBSERVERA att klausulen ofta är försedd med en tilläggssats för att kunna exkludera vissa importavgifter, t ex vanligen införselmervärdesskatt.

Enbart järnvägstransporter

FOR = fritt banvagn

Faran övergår till köparen när järnvägstransportör övertagit godset, för befordran, på angiven ort.

Enbart flygtransporter

FOA = FOB flygplats

Faran övergår när godset omhändertagits av flygtransportör vid angiven flygplats.

Enbart sjötransporter

FOB = fritt ombord

CIF = kostnader, försäkring och frakt

CFR = kostnader och frakt

I samtliga dessa tre villkor övergår faran så snart varorna kommit innanför fartygets sida i angiven lastningshamn.

FAS = fritt fartygets sida

Faran övergår på kajen innan det lastas på fartyget i angiven lastningshamn.

EXS = fritt från fartyg

Faran övergår på köparen innanför fartygets sida i angiven lossningshamn.

EXQ = fritt på kaj

Faran övergår på kajen vid den angivna lossningshamnen.

En schematisk uppställning av dessa riskövergångar framgår av figur 1 (se Balans 1986/2 sid 8).

Combiterms -82

Nordiskt Speditörförbund har vidareutvecklat dessa leveransvillkor och försökt utveckla ytterligare ett antal varianter som behövs i den moderna transporttekniken.

Dessa varianter återfaller dock alla entydigt på Incoterms -80 och några motsättningar finns ej.

Ett av dessa leveransvillkor, som förtjänar att speciellt nämnas, är Combiterms 002.

Fritt fraktbärare avsändarens fabrik – Combiterms 002

Denna klausul innebär att köparen övertar godset vid avsändarens fabrik i likhet med EXW men undviker kostnader för exportdokumentation, exportavgifter och lastningskostnader.

Ansvarsövergångarna

Som framgår ovan övergår således ansvaret för godset, från säljaren till köparen, i ett mycket tidigt stadium av transporten. Sker handel med fjärran länder och/eller med långsamma transportmedel kan tidsintervallet vara stort mellan varans avsändande och till dess den når mottagaren – upp till flera månader. Med hänsyn till denna aspekt är det viktigt att redovisningen är aktuell. Bokslutsarbetet påverkas självklart av dessa varor på väg, som måste betraktas som lager och återspeglas i varulagret samt bland skulderna respektive fordringarna.

Transporten är ett av de mest riskfyllda momenten i handeln med utlandet. Ett flertal skador kan inträffa, som berör godset i sig själv eller medför förseningar av dess ankomst och kan ge följdskador. Även om godset i sig inte drabbas kan man bli ersättningsskyldig i gemensamt haveri. Ansvaret för varan blir då avgörande för vem som skall bära kostnaderna för dessa skador.

Under transporttiden kan den situationen uppstå att endera parten kommer på obestånd och går i konkurs och det är då självklart betydelsefullt att ha full visshet om vem som äger varan och/eller vilka möjligheter som finns att disponera om varan. Här kommer dock skilda länders lagstiftning in i bilden och ofta blir det komplicerade juridiska tolkningar om dessa.

Håller man sig till Incoterms -80, underlättas dock behandlingen i sådana fall. Tvister som kan uppstå om tolkningen av ett visst leveransvillkor kommer normalt att regleras i det land där säljaren mottagit ordern om inget annat speciellt är stipulerat i köpeavtalet.

Transportinformation

Ett företags interna rutiner skall på ett ändamålsenligt sätt tillgodose att de som är ansvariga för redovisning och ekonomi på företaget löpande får kännedom om varor på väg, in eller ut från företaget. Vanligtvis styrs den dagliga redovisningen av varans faktiska ankomst respektive utleverans, men vid bokslutstillfällena måste man utreda förekomsten av varor på väg. Ofta är det emellertid svårt eller näst intill omöjligt för företaget att känna till de exakta tidpunkterna för när äganderättsövergången sker mellan säljare och köpare, och att därmed kunna genomföra de nödvändiga bokföringstransaktionerna vid rätt tidpunkt.

Företagets ordinarie speditör kan i allmänhet ge dessa uppgifter.

Alla de väletablerade speditörerna har idag, eller kommer inom den närmaste framtiden att få, fungerande datorbaserade informationssystem som löpande ger nödvändiga och exakta uppgifter om när äganderätten övergår från säljare till köpare.

Inom Schenkerkoncernen bygger man numera successivt upp ett världsomspännande datorbaserat godsinformationssystem, benämnt Dataspeed.

Detta innebär bl a att några minuter efter det att ett transport- och speditionsuppdrag är registrerat i såväl Freiburg som Hong Kong eller New York, kan dessa uppgifter vara kunderna tillhanda i Sverige (se figur 2 i Balans 1986/2 sid 9).

Dessa transportinformationssystem är således inte bara ett ovärderligt instrument för materialstyrning och kapitalrationalisering utan också stor hjälp för att få en riktig redovisning, inte minst i bokslutstider.

Detta visar ännu en gång att det moderna logistiktänkandet är gränslöst!

Lars-Göran Granström, Schenker Transport