Revisorn och den teknologiska utvecklingen är ämne för årets Nordiska Revisorskongress i Göteborg. Särskilt koncentreras intresset till dataområdet och kommunikationstekniken.

På båda områdena föreligger ett aldrig sinande behov av utbildning och personlig utveckling. Inte minst för revisorernas del konstaterar kongresskommitténs ordförande Sigvard Lövgren.

Så står vi nu äntligen inför XIII Nordiska Revisorskongressen i Göteborg efter tre års planerings- och förberedelsearbete. Detta initierades redan sommaren 1983 vid Nordiska Revisorsförbundets möte i Odense, Danmark. Enligt gällande turordning står Sverige som värdland, för tredje gången. De båda tidigare kongresserna i Sverige var förlagda till Stockholm, den fjärde kongressen år 1935 och den åttonde år 1959. Mera än ett skäl talade för att förlägga årets Nordiska Revisorskongress till Göteborg, framförallt de goda kongresslokalerna i Göteborgs centrala delar.

Nordiska kongresskommittén, som konstituerades hösten 1983, höll i december samma år sitt första sammanträde, vid vilket bland annat kongresstemat preliminärt beslutades. Efter en sondering i de nordiska revisorsföreningarnas styrelse, fastställdes temat till ”Revisorn och den teknologiska utvecklingen”. Detta var ett av de ämnen som den svenska revisionskommittén föreslagit och som bedömdes ha en hög aktualitet mot bakgrunden av den fortgående datoriseringen. Man såg ingen nackdel i att en kommande världskongress för revisorer i IFACs regi i Japan 1987 skall avse ämnen inom samma område. IFAC-kongressen bedömdes få en ganska stark teknisk inriktning med stort inslag av hårdvaruexponering, som ju är av särskilt intresse för de revisorer som specialiserat sig på dataområdet. Inom den nordiska kongresskommittén betonades vikten av att programmet vid Göteborgskongressen skulle vara väl anpassat även för icke-specialister och därför har eftersträvats att ge årets Nordiska Revisorskongress en starkt revisorsinriktad, praktisk prägel.

Vid beaktande av den accelererande, för att inte säga explosiva utvecklingen inom dataområdet och kommunikationstekniken kan man knappast undgå att göra reflexionen att ett aldrig sinande behov av utbildning och personlig utveckling föreligger, inte minst för revisorernas del. Nya teknologiska landvinningar inom dessa delar av samhället kräver ett engagemang av alla. Situationen torde vara likartad i alla de nordiska länderna. Revisorerna, som i sitt dagliga värv är involverade i såväl renodlad revision som konsulttjänster, bör naturligtvis ha en kompetensnivå som i vart fall inte är lägre, utan helst högre, än klientpersonalens.

Sannolikt har vi i vårt samhälle en generationsklyfta i fråga om datorkunskaper/-färdigheter. Dagens ungdomar får lära sig både datateori och praktisk hantering av datafrågor redan under de första skolåren, i en del fall ännu tidigare. Det är klart att både inlärningsprocessen och det personliga engagemanget då stimuleras. Vi äldre har väl inte haft någonting gratis i det här avseendet och vi behöver kanske mer än de yngre generationerna en fortlöpande utbildning och ett erfarenhetsutbyte. Göteborgskongressen har som nämnts en uppläggning som är konkret och aktualitetsbetonad och förhoppningsvis direkt matnyttig för alla, oavsett eventuella generationsklyftor.

En särskild nordisk fackkommitté under svenskt ordförandeskap har haft ansvaret för utformningen av det detaljerade professionella programmet. Fackkommittén har i sin tur engagerat revisorer och annan expertis i förberedelserna och som framförallt medverkande som föredragshållare och paneldebattörer.

Arbetet med att arrangera en revisorskongress ger naturligtvis en del speciella erfarenheter. Det har varit både spännande och intressanta arbetsuppgifter, inte helt vanliga för en praktiserande revisor. Trots allt har mitt sinnelag inte tyngts alltför mycket av dessa arbetsuppgifter och därmed förknippade problem. Jag har varit lycklig nog att vara omgiven av goda och erfarna kolleger i kongress- och fackkommittéer och inte minst inom FARs kansli.

Kongressens invigning måndagen den 25 augusti i Göteborgs konserthus får en särskilt högtidlig prägel genom att Deras Kungliga Högheter Prins Bertil och Prinsessan Lilian hedrar den men sin närvaro. Utöver vad som anges i det utsända kongressprogrammet kan här nämnas att en av Göteborgs-symfonikernas kammarmusikgrupper, Göteborgs Ensemblen, kommer att medverka vid invigningsceremonierna i stora salen i Göteborgs konserthus.

En nyhet för nordiska revisorskongresser är den golftävling, som enligt särskild inbjudan anordnas måndagen den 25 augusti. Den avses bli slutförd i sådan tid och ordning att såväl deltagare som resultatlistor skall kunna finnas på plats i Konserthuset i tid före kongressens öppnande.

Det är kongresskommitténs och Föreningen Auktoriserade Revisorer FARs förhoppning att alla kongressdeltagare och deras följeslagare skall få ett gott utbyte av både kongressen och kringaktiviteterna.

Sigvard Lövgren, ordförande i FAR