Radio SAF heter en serie ljudkassetter som Svenska Arbetsgivareföreningen periodiskt distribuerar till prenumeranter i delägarkretsen. Kassetterna innehåller aktuell och nyttig information i frågor som intresserar arbetsgivare och företagare i allmänhet. Radio SAF för december 1986 innehåller bland annat ett program med titeln Aktuell bransch: Revisorer. Innehållet är i allt väsentligt vederhäftigt, och programmet informerar om de nya kraven på auktoriserad eller godkänd revisor i alla aktiebolag från 1988.

Komplicerade jävsfrågor

Ett inslag i programmet är emellertid en intervju med direktören i Sveriges Redovisningskonsulters Förbund, Torulf Jönsson. I intervjun berörs de komplicerade bestämmelserna om revisorsjäv vid kombinerade redovisnings- och revisionsuppdrag.

Som bekant har SRF i några års tid bedrivit en kampanj där man hävdar att FAR-byråerna systematiskt bryter mot jävsbestämmelserna. Därigenom, menar man, stjäl främst de stora revisionsbyråerna marknad från redovisningskonsulter SRF.

Intervju med SAF-direktören

I Radio SAF-intervjun säger nu Torulf Jönsson:

”Revisorerna gör dom här sakerna trots att dom inte får lov att göra det, och det tycker jag är allvarligt. Jag kan bara hänvisa till en artikel som var i tidningen Balans 1985, där en auktoriserad och en godkänd revisor har tagit fram en, ska vi kalla det en form av rekommendation för dom kvalificerade revisorerna, hur dom ska arbeta på såna här kombinerade uppdrag. Och då skriver man bland annat att ’för vår del rekommenderar vi att klienten själv konterar affärshändelserna. Vi anser också det är lämpligt att man har kvar grundboken.’

Så här står det alltså i en Balans-artikel, när det då i Kommerskollegiums revisorsföreskrifter står att affärshändelserna ska vara konterade och de ska vara införda i grundbok.”

Ingen motsvarighet i texten

Reportern i Radio SAF kompletterar intervjun med Torulf Jönsson med en källhänvisning till Balans 5/85.

Balans 5/85 innehåller FARs och SRS gemensamma förslag till Regler för tillhandahållande av redovisningstjänster (som för övrigt nyss fastställts som definitiva av båda organisationerna). I samma nummer finns en artikel av Olle Gunnarsson, FAR, och Harald Franzén, SRS, som kommenterar de föreslagna reglerna.

Varken i själva reglerna eller i den kommenterande artikeln återfinns något som liknar det citat Torulf Jönsson åberopar.

Stränga tolkningar av KK-anvisningarna

Det närmaste man kan komma är två resonerande avsnitt i kommentarerna. I det ena avråder författarna från att utnyttja den ”grovkontering” från klientens sida som tilläts i Kommerskollegiets anvisning. I det andra tar man avstånd från den någon gång framförda tanken att en slagremsa plus bunttotal skulle vara tillräckliga för att uppfylla kraven på införande i grundbok ”eller dylikt”.

I båda fallen rör det sig alltså om tolkningar av aktiebolagslagen och Kommerskollegiums anvisningar som går åt det stränga hållet.

Seriös debatt välkommen i Balans

Torulf Jönsson varnar Radio SAFs lyssnare för att använda revisionsbyråer, även av andra skäl än att revisorerna bryter mot jävsreglerna. En småföretagare som vänder sig till en revisionsbyrå riskerar att bli utlämnad till en ung och grön assistent utan erfarenhet, menar han.

Riksdagen har beslutat att tillsätta en utredning om eventuell offentlig auktorisation av redovisningskonsulter. Utredningsdirektiven är inte färdiga när detta Balans-nummer pressläggs, men enligt utskottsprotokollet bör utredningen även överväga om nuvarande bestämmelser om revisorsjäv är tillräckliga.

Balans välkomnar en seriös debatt i och utanför tidskriftens spalter om jävsbestämmelserna och om revisorernas och redovisningskonsulternas roller.

Ömsesidig respekt

En förutsättning för att debatten skall kunna föras i seriösa former måste dock vara att debattörerna visar ömsesidig respekt för varandra. Dit hör, enligt Balans uppfattning, att man citerar motparten så att andemeningen framgår. Om det för någon debattör skulle stöta på oöverstigliga hinder, måste det i vart fall vara ett absolut minimikrav att citatet är korrekt.

Redaktionen