Inom Redovisningskommittén pågår ett projekt angående redovisning av konvertibla skuldebrev, optionsrätter, optioner, ränteoptioner och terminskontrakt. Resultatet av de studier som f n görs kan emellertid inte leda till något utkast till rekommendation förrän tidigast hösten 1987.

Det har emellertid bedömts angeläget att redan nu ge riktlinjer för hur köpoptioner bör redovisas hos företag som inte driver yrkesmässig handel med värdepapper.

Definition

En köpoption är en rätt men ingen skyldighet att inom en viss tid (löptid) köpa redan befintliga aktier i ett bolag till ett förutbestämt pris (lösenpris).

Standardiserade köpoptioner

De vanligast förekommande optionerna är för närvarande (januari 1987) de som Optionsmäklarna OM Fondkommission AB driver handel med. Dessa s k standardiserade köpoptioner omfattar alltid en aktiepost om 100 aktier i ett visst bolag (endast ett begränsat antal börsregistrerade bolag är aktuella för denna handel) och har en löptid av högst nio månader.

Optionen ger en rätt att när som helst under löptiden köpa aktieposten till ett på förhand bestämt pris. För detta betalar köparen till utställaren en premie som utgör en del av den förväntade kursuppgången på aktien i fråga. Premien är till en del beroende av den eventuella skillnaden mellan dagskursen på aktien och lösenpriset vid utfärdandet, men också på en ränte- och riskfaktor, den senare avseende de kurssvängningar som kan inträffa under löptiden. Ju längre löptid, desto mer påverkas premien av ränte- och riskfaktorerna. Utfärdade optioner noteras dagligen och har alltså ett marknadsvärde.

Optionsutfärdarens situation

Utfärdaren av en köpoption erhåller ovannämnda premie, vilken han får behålla oavsett om lösen begärs under löptiden eller optionen förfaller vid löptidens utgång såsom värdelös. Utfärdaren har dock ett annat handlingsalternativ, vilket kallas kvittning och går ut på att optionen återköps.

På grund av att transaktionen således inte är definitivt genomförd förrän optionen lösts, förfallit eller kvittats, anser Redovisningskommittén att premien bör redovisas som förutbetald intäkt (bland skulder) till dess att transaktionen har slutförts genom något av ovanstående alternativ. Vid lösen utgör premien ett tillägg till försäljningspriset (lösenpriset) för aktierna. Vid förfall är premien en direkt intäkt. Vid kvittning är det den resulterande nettointäkten eller nettokostnaden som redovisas i resultaträkningen, d.v.s. den ursprungligen erhållna premien minus kostnaden för återköpet.

Enligt FARs rekommendation nr 12 Redovisning av aktier och andelar, skall omsättningstillgångar i bokslut värderas till lägsta av anskaffningsvärdet och verkliga värdet. För börsnoterade aktier motsvaras verkliga värdet normalt av börsvärdet på balansdagen. För aktier för vilka option ställts skall emellertid som verkligt värde upptagas lösenpris diskonterat till nuvärde (se ruta) plus skuldförd premie om detta är lägre än börskursen. Upplysning skall lämnas i not angående förekomst av option med angivande av totala bokförda värdet av aktier för vilka optioner ställts och totala värdet av lösenpris och skuldförd premie för dessa. I allmänhet krävs att aktiebreven inläggs i särskild depå (eller motsvarande penningbelopp deponeras) och pantförskrivs som säkerhet för rätta fullgörandet av optionen. Detta förhållande noteras under Ställda panter.

Det diskonterade värdet beräknas enligt formeln:

NV = 1 /

1 + R × D / 360

NV = Nuvärdet av en krona som betalas ut om D dagar

R = Årlig ränta uttryckt som decimalbråk

D = Antal kvarvarande dagar till betalning

Nuvärdet vid t ex 11 % ränta och 90 dagar innan betalning sker blir således:

NV = 1 / = 0,9732

1 + 0,11 × 90 / 360

Tyvärr är gällande skattepraxis motstridig redovisningen av premien. Ur skattesynpunkt beskattas premien fullt ut redan det år den kan lyftas. Den betraktas inte såsom någon del av realisationsresultatet av aktieförsäljningen ens då lösen av optionen påfordrats.

Kostnad för eventuellt återköp av optionen anses inte ha ett sådant samband med den erhållna premien att kostnaden är avdragsgill mot denna intäkt (Regeringsrättens dom den 23 december 1986 i mål nr 1709-1986).

Optionsköparens situation

Optionsköparen har betalat en premie för optionen. I bokslutet bör innehavaren ta upp optionen (under rubriken Obligationer och andra värdepapper) till det lägsta av anskaffningskostnad och marknadsvärde. Vid de olika handlingsalternativen lösen, återförsäljning eller förfall redovisas premien enligt följande:

Vid lösen läggs anskaffningspriset för optionen till anskaffningspriset (lösenpriset) för aktierna. Vid återförsäljning redovisas nettoresultatet (försäljningsintäkt minus bokfört värde av optionen) normalt under rubriken Finansiella poster. Vid förfall som värdelös skrivs det bokförda värdet bort helt och hållet.

Ur skattesynpunkt gäller vid lösen att det skattemässiga anskaffningsvärdet för aktieposten i fråga fastställs till premien plus lösenpris. Vid återförsäljning av optionen behandlas redovisad vinst eller förlust enligt reglerna för realisationsvinstbeskattning. Vid förfall utgör kostnaden för förvärvet en inte avdragsgill kapitalförlust.

Ej standardiserade köpoptioner

Kortsiktigt och långsiktiga optioner kan också ingås mellan två parter utan mellanhand. Sådana optioner kan avse en icke standardiserad kvantitet av aktier som icke heller alltid utgörs av börsnoterade aktier.

Det är inte heller säkert att lösen kan göras vid vilken tidpunkt som helst, utan det har kanske avtalats att lösen endast kan ske vid löptidens slut, t ex för att utfärdaren av optionen skall hinna uppnå tvåårsgräns för innehav av de underliggande aktierna före försäljningen.

Anledning saknas dock enligt Redovisningskommittén att behandla ej standardiserade köpoptioner på annat sätt än standardiserade köpoptioner. Sålunda bör utfärdare, om en premie betalats, balansera denna tills transaktionen är slutgiltig. Dessutom bör han i årsredovisningen lämna upplysning om optionen, lämpligen i den not där de underliggande värdepapperen specificeras. Skulle däremot optionen ha förfallit utan att lösas före utfärdandet av årsredovisningen kan upplysning om optionen slopas.

Av köparen tas premien upp till det lägsta av anskaffningsvärde och marknadsvärde varvid marknadsvärdet i avsaknad av notering får uppskattas på bästa sätt.