FAR/SRS INFOs informationsdatabas Infosök har nyligen utökats med en fulltextversion av FAR/SRS-Info. Det betyder bland annat att ledamöterna i FAR och SRS nu ännu snabbare kan få tillgång till nyheterna på sina arbetsområden.

Infosök, som startades förra året och sköts av det av FAR och SRS gemensamt ägda FAR/SRS INFO HB, är en del av de databaser som finns inom Dafas ”Rättsbanken”. Att Infosök finns hos Dafa beror bl.a. på att Dafa har så mycket annat material som kan intressera revisorer.

Infosök, revisorernas egen informationsdatabas, består av tre delar.

Mera juridik

Den första omfattas främst av artiklar på skatte- och juridikområdet. Där finns referenser till artiklar i Balans, Skattenytt och Svensk Skattetidning fr.o.m. 1975. Sedan en tid tillbaka läggs också referenser till Svensk Juristtidning in. De ska snart också gå tillbaka till 1975. Här blir det alltså litet annat än skatterätt – att Svensk Juristtidning tas med beror delvis på önskemål från advokatsidan.

Den andra delen är en ren nyhetsdatabas. När revisorerna läser något i tidningarna så ska de kunna gå vidare till Infosök och hitta en mer fullständig och garanterat korrekt version av det som är aktuellt.

Till sist har den 1 maj öppnats en bas med den cirka 20 gånger om året utkommande lösbladspublikationen FAR/SRS-Info i fulltext. Den stencilerade skriften utkommer som bekant med syftet att snabbt och fullständigt informera om allt väsentligt som händer inom revisorernas arbetsområde.

Snabb blir snabbare

FAR/SRS-Info innebär redan förut en mycket snabb information.

Ta till exempel de rättsfall som efter hand läggs in i Dafas Rättsbank. Dit kommer de dock bara den officiella vägen, d.v.s. när regeringsrätten (det är ju främst skatterättsfall som är intressanta i sammanhanget) och domstolsverket har kommit överens och blivit klara med hur de rent formellt ska få in rättsfallen i Rättsbanken. Det tar bortåt ett halvt år.

FAR/SRS-Info tar i stället fallen från regeringsrättens kansli direkt när de är avdömda. Sedan görs – numera – också en liten sammanfattning och en kommentar. På så vis skapas tillgång till rättsfallen bara 4–6 veckor efter dom.

Med Infosök blir den här tiden ännu kortare. Det tar ju tid att trycka och distribuera materialet när FAR/SRS-Info går ut i form av papper.

– Den tiden kan revisorn spara in genom Infosök, säger Gunnar Rabe, chef för FAR/SRS INFO HB. Så fort vi är klara med utskriften av ett fall läggs det genast in i Infosök. Då kommer informationen ut fortare. Men jag tycker dock att det är störande att det inte kan gå lika fort den officiella vägen. Det känns egendomligt att behöva be en sekreterare skriva ut något som faktiskt redan finns på diskett hos regeringsrätten.

Optiska läsare?

Därför undersöks möjligheterna att använda optiska läsare för att ytterligare öka snabbheten i FAR/SRS INFOs ”nyhetsjournalistik”.

– Personligen tycker jag att det här informationsarbetet kunde skötas lika snabbt av myndigheterna, säger Gunnar Rabe.

Valet av Dafa som databasvärd har FAR/SRS INFO dock inte ångrat. Rättsbanken innehåller ju bl.a. skatterättsfall från 1972 och framåt, samtliga RSVs föreskrifter, anvisningar och publicerade förhandsbesked, domar från HD och hovrätterna från 1981, Svensk Författningssamling i fulltext samt register över propositioner, utskottsbetänkanden, SOU- och Ds-serierna, all litteratur från Liber, rättslig litteratur och riksskatteverkets skattehandlingar.

Riksskatteverkets anvisningar finns ända sedan starten 1946. Och de uppdateras också snabbt.

Personligen är Gunnar Rabe inte särskilt övertygad om att den del av Info-sök som består av FAR/SRS-Info i fulltext blir den mest använda. Den extra arbetsinsatsen med databasen är emellertid liten och flera databasanvändare har tidigare efterfrågat FAR/SRS INFO på data.

Papper också bra

– Den finns ju redan på papper ordnade efter ett bra system och med ständigt uppdaterat register, säger Gunnar Rabe. Det är normalt enklare att jobba med papper. Därför tror jag att nyhetsdatabasen och basen med skatte- och juridikartiklar även i fortsättningen blir de mest använda. Särskilt den senare borde vara till mycket stor hjälp vid utredningar kring skatterättsliga och andra juridiska problem.

Hittills finns ingen statistik alls på datatrafiken till FAR/SRS-Info-delen eftersom den basen är så ny. Men när det gäller de skattejuridiska artiklarna kan man skönja en stadig, må vara icke statistiskt signifikant, ökning med nya rekordsiffror både i mars och april i år.

– Det hela ligger ju ännu på en mycket låg nivå, säger Gunnar Rabe. Så slumpen styr en hel del.

I april gjordes drygt 1.600 transaktioner på området skattejuridiska artiklar. Det ligger dock cirka fyra transaktioner bakom varje ”riktig” fråga. Infosök är alltså uppe i cirka 400 frågor per månad på det här området.

Till årsskiftet beräknas antalet transaktioner vara uppe i över 2.000.

Går inte ihop

– Vi har inga som helst förhoppningar om att Infosök ska gå ihop sig på bra länge än, säger Gunnar Rabe.

Kostnaderna för FAR/SRS INFO HB består visserligen i stort sett bara av nedlagd tid. Men det är mycket tid som går åt. Massor av material ska bevakas.

Gunnar Rabe gjorde bl.a. jobbet bakåt i tiden med Skattenytt, Svensk Skattetidning och Balans. Den löpande uppdateringen och inläggningen av sökord sköts av den andra juristen på företaget, Kerstin Blom, som också ska hinna med revisorernas ”kundtidning” Revisorn Informerar.

På sikt hoppas Gunnar Rabe på stora framgångar för Infosök. Men vägen dit bjuder på vissa svårigheter.

Ännu är det bara ett trettiotal revisionsbyråer som är anslutna.

Vanligt på stora byråer

– De som är längst framme på ADB-området är de stora revisionsbyråerna, säger Gunnar Rabe. För oss centralt är det något av en balansgång att göra propaganda för Infosök. Frågan är hur mycket vi kan och får göra utan att alltför mycket påverka konkurrenssituationen mellan de stora och de små byråerna.

Efter hand kommer Infosök att byggas ut med mera material. En del av de ursprungliga planerna har dock skrinlagts.

Bokföringsnämndens anvisningar och cirkulär behöver exempelvis inte läggas in i databasen eftersom bokföringsnämnden har egna planer på att göra en sammanställning som också ska uppdateras löpande. Till att börja med blir det bara på papper men förhoppningar finns om att materialet så småningom ska kunna ingå i en elektronisk databas.

Program finns redan

Skatteberäknings-, kalkyl-, prognos- och stickprovsgranskningsprogram fanns med i planerna från början men har tills vidare lagts på hyllan.

– Det finns redan många bra sådana här program på marknaden, säger Gunnar Rabe. Därför är det tveksamt om vi ska gå in och göra något. Det finns också möjlighet att jobba via program som redan finns i Dafas dator. Det går även att hämta hem program därifrån.

Däremot pågår diskussioner om att lägga in Kommerskollegiums disciplinärenden. Frågelåda och meddelandehantering diskuteras också.

– I och med att Infosök finns hos Dafa så har vi egentligen ett meddelandehanteringssystem, säger Gunnar Rabe. Dafa har ju det elektroniska post-systemet Memo, som bl.a. Volvo använder. Ännu är det dock inte avgjort hur vi ska gå vidare med detta.

Det kostar 12 kr per minut att kommunicera med databasen. Engångsavgiften för avtal med Dafa är mycket starkt rabatterad för ledamöter av FAR och SRS. Minst en person från företaget måste skaffa sig grundkunskaper i databassökning genom att delta i en IREV-kurs. Kostnaderna för utrustning – om man redan har en dator och en vanlig telefon – ligger mellan 5.000 och 10.000 kr. Den som skaffat sig utrustning för att söka i Infosök kan använda samma utrustning gentemot många andra databaser.

Inge Wennberg