– Vi är revisorer, säger Jan Eriksson på SET, en byrå som ligger lågt på ”konsultskalan”. Revision är lätt att sälja. Den måste inte marknadsföras som en biprodukt till något annat. SET har bara sex egna specialistkonsulter.

Det finns många revisionsbyråer som ligger lågt på konsultsidan. En av dem är SET Svensson, Erikson & Tjus Revisionsbyrå. Av totalt 135 anställda är 36 auktoriserade revisorer, och bara sex är rena konsulter.

Brett produktprogram

SET är inte principiellt motståndare till konsulteriet. Jan Eriksson, styrelseordförande, säger:

– Rent allmänt har jag den uppfattningen att för att kunna hålla en hög kompetens inom revision så måste man ha ett brett produktprogram. Det innebär att man måste kunna göra specialistjobb som ligger ganska ”långt ut på skalan” för att nå den här kompetensen. Sedan är det revisionsföretagets egen profil som avgör hur långt man går.

Jan Eriksson exemplifierar. Hans byrå kan ju komma in på något alldeles speciellt område, t.ex. sjukhus. För att förstå ”affären” där så behövs det naturligtvis betydande insikt i hur ett sjukhus fungerar.

– Den insikten har inte en revisor i sin normala profession, säger Jan Eriksson. Då måste revisorn ha en konsultinsats för att kunna klara jobbet. Sådant här gör att det är svårt att ange generella gränser för hur långt konsultinsatser ska tillåtas.

I den egna, trots allt begränsade, organisationen har SET också satsat hårt på vissa ämnesområden som man av naturliga skäl måste ha kompetens i.

Klientprogrammet är brett. Det går från S-E-Banken, Ica, Saab-Scania, ABV och liknande mycket resurskrävande företag till en stor mängd familjeföretag i den andra änden. SET behöver alltså ett mycket brett klientstödsprogram.

Vi är revisorer

Jan Eriksson:

– Men vi har sagt oss: Vi är revisorer! Vi levererar en produkt som innehåller revision med därtill hörande biområden. Vi förstår oss inte på dem som inte upplever att det är möjligt att marknadsföra revision. Revision räcker, det är helt klart. Därför har vi begränsat våra konsultinsatser till att bygga upp specialistfunktioner som har direkt anknytning till fördjupning och utveckling av huvudprodukten.

SET hjälper t.ex. inte till med marknadsföring. Man gör inte marknadsundersökningar.

Skatterådgivning?

– Ja. Inom de områden som behövs för våra klienters utveckling. Det innebär givetvis skatteplanering. Vi är mer inriktade på skatteplanering än på att föra mål och liknande.

ADB-specialister?

– Ja. De har två huvudfunktioner. Den ena är att säkerställa att vår produkt, revision, får en sådan inriktning att vi använder ADB-hjälpmedel. Den andra är att se till att våra mindre och medelstora klienter får det klientstöd som de behöver för att upphandla och installera datorsystem.

Ger råd om datorköp

SET ger direkt rådgivning om vilka datorer och vilken mjukvara som bör köpas. Fastän man har eget ADB-folk görs de här insatserna regelmässigt i samarbete med en helt utomstående ADB-konsult, där byråns specialist medverkar som klientens representant.

– Vår specialist har ju i regel bättre kännedom om klientens behov och avsikter än vad den inkallade konsulten har, säger Jan Eriksson.

Jan Eriksson fortsätter:

– Våra konsultinsatser håller sig i stort inom områdena informationsteknologi, värdering och organisation. Vi gör företagsvärderingar. Vi bygger upp informationssystem. För mindre klienter har vi separat företagskonsult som kan gå in och ge råd i finansieringsfrågor och liknande.

Vi frågar också Jan Eriksson om han tycker att konsulteriet i revisorsbranschen har gått för långt. Han vill inte svara. Han vill inte uttala sig om att kollegor beter sig bra eller dåligt.

Affärsinriktning

– Vi har vår profil, säger han. Och jag vill betona att det är viktigt att revisorer på ett aktivt sätt tar tag i frågor inom sitt kompetensområde – alltså tar ställning för att driva en business framåt. Affärsinriktad revision med klienten i centrum är det uttryck vi använder när vi försöker tala om för våra anställda vad vi håller på med. Man ska förstå klientens affär och sköta sitt revisionsarbete från den utgångspunkten.

Jan Eriksson ser som sagt revision som en lättsåld produkt.

– Det är lätt att sälja revision till klienter med en viss långsiktighet i sitt uppträdande. Somliga säger att revision måste säljas som en biprodukt till något annat. Det är inte min erfarenhet. Det är dock svårt att sälja vår produkt till de snabba klippens män. Men de tillhör heller inte vår målgrupp.

Inge Wennberg