FAR har sedan länge tillsammans med Näringslivets Börskommitté (NBK) haft planer på att inrätta en redovisningsnämnd. Nu ser det ut som om idén förverkligas, och nämnden beräknas kunna börja sitt arbete under våren.

FAR har som de flesta vet sedan decennier bidragit till att utveckla god redovisningssed. Från 50-talet har det bl.a. medfört en rad rekommendationer i redovisningsfrågor. Det är heller ingen tvekan om att rekommendationerna anammats och respekterats.

Hänvisningar till rekommendationerna har gjorts inte minst i förarbetena till aktiebolagslagen och bokföringslagen. Noteras kan också att FARs blågula Samlingsvolym, där rekommendationerna ingår, årligen trycks i över 20.000 exemplar.

FARs ordförande Ragne Billing, som tog upp de här frågorna vid FINFORUM, förklarade att generellt har efterlevnaden av rekommendationerna varit mycket god.

Avvikelser

På senare år har dock en del avvikelser förekommit – och uppmärksammats.

Det har då särskilt gällt redovisningsprinciper med stor betydelse för att mäta resultat och nyckeltal.

Om inte enhetliga principer tillämpas så inverkar det givetvis på möjligheterna att jämföra olika företag.

I det sammanhanget tänker Ragne Billing speciellt på rekommendationen om koncernredovisning med tillhörande rekommendationer om hur goodwill ska behandlas och hur latenta skatteskulder vid förvärv av obeskattade reserver ska beräknas.

I och för sig är det inte unikt för Sverige att man avviker från rekommendationerna. Det sker i de flesta länder där man inte har tvingande preciserade regler.

Hur som helst är utvecklingen härhemma bekymmersam, anser Ragne Billing. Den är ett problem för FARs styrelse, redovisningskommitté och enskilda ledamöter – men också för näringslivet och för dem som ska läsa årsredovisningar.

Ett problem är att det i Sverige finns flera olika standardsättare på området: Bokföringsnämnden, NBK, finansanalytikerna och FAR.

För ungefär ett år sedan tillsatte FAR en särskild grupp för att arbeta fram handlingsalternativ som gör att rekommendationerna förankras och efterlevs på ett bättre sätt.

Sedan dess har frågan också varit en stående punkt vid FARs styrelsesammanträden.

Arbetsgruppen kom senare med ett förslag, och NBK bjöds in för att diskutera en ny organisation med arbetsnamnet Redovisningsnämnden.

Rekommendationer

Enligt förslaget ska nämnden utfärda rekommendationer för börsbolagens årsredovisningar, följa utvecklingen av praxis på årsredovisningsområdet och vara ett debattforum när det gäller årsredovisningsfrågor.

I Redovisningsnämnden bör också ingå redovisningsproducenter och redovisningsexpertis från annat håll än FAR, t.ex. ekonomichefer, redovisningsforskare och finansanalytiker.

Det har betonats att regelutvecklingen ska gälla börsbolagen. Grunden i utvecklingsarbetet ska vara den gemensamma goda redovisningssed som utvecklats av Bokföringsnämnden och FARs redovisningskommitté.

Utan att FAR visste om det har Bokföringsnämnden under tiden sett över sin organisation. Den är nu uppdelad på tre arbetsgrupper – en för börsföretag, en för mindre företag och en för allmänna frågor.

Slutligt förslag

Detta har dock inte hindrat det fortsatta arbetet på en redovisningsnämnd. En arbetsgrupp om fyra personer, två från FAR och två från NBK, torde när detta läses ha lämnat sitt slutliga förslag. Det omfattar nämndens arbetsuppgifter, organisation, personsammansättning, resursuppbyggnad och förslag till samordning med andra organ, närmast Bokföringsnämnden.

Om förslagen accepteras av styrelserna i FAR och NBK kan Redovisningsnämnden börja fungera redan nu i vår.

Inge Wennberg