Ett större intresse för revisorernas arbete efter Fermenta-händelserna – ja, den tendensen är tydlig även om den inte alltid är klart uttalad. Det visar den här snabbenkäten med fem auktoriserade revisorer.

Gunnar Blomberg, Feinsteins BDO, Stockholm:

– Jag är medveten om den här tendensen. Däremot har den inte gett utslag för mig personligen. Jag har formellt inga noterade bolag just nu. I de mindre och medelstora företag som jag arbetar med har jag god kontakt med styrelseordförandena sedan långt före Fermenta.

Lars Elvstad, Bohlin & JAcobsson, Göteborg:

– Jo, jag hade till exempel en redogörelse inför styrelsen i ett stort börsnoterat företag förra året angående iakttagelser vid revisionen av företaget. Det var styrelseordföranden som särskilt frågade mig om jag ville göra detta. Så min medrevisor och jag infann oss och lämnade en redogörelse.

– Det är inte alls ovanligt att vi talar med styrelseordförandena.

Har det blivit vanligare?

– Ja. Och det blir nog ännu vanligare. Fermenta-fallet är inte så gammalt ännu. Det har ju inte avslutats så många färdiga revisionsår i olika företag sedan det inträffade. Man förstår att både ordförande och styrelser tänker i de här banorna. Deras intresse för att ha kontakt med revisorerna är mycket större än förut.

Olle Herolf, Price Waterhouse, Stockholm:

– Vi har ett par nya fall där styrelseordförandena begärt att vi ska ha regelbundna kontakter. I åtminstone något av dem är det ingen som helst tvekan om att Fermenta-händelserna ligger bakom den ökade uppmärksamheten på vad revisorerna har att säga.

Björn Stenson, Revisionsgruppen Lindeberg & Co, Stockholm:

– Jag har ett exempel bland mina klienter där man i motsats till tidigare vill ha revisorerna med på bokslutssammanträdet. Idén kom från en ”professionell styrelseledamot”. Också företagsledningen tyckte att det var en utmärkt idé.

Mot bakgrund av Fermenta-händelserna?

– Det är helt klart. Även om det inte sades direkt.

Har annars dina kontakter med styrelseordförandena ökat på senare år?

– Ja, inte bara med styrelseordförandena utan också med vissa styrelseledamöter som vill ha information. Men det får man ju tackla med hög grad av försiktighet. Styrelseledamöterna är numera generellt sett mycket mer intresserade av vad revisorerna håller på med. De efterlyser också revisorernas rapporter mer än tidigare.

– Nu är det förstås en viss skillnad mellan de mera publika bolagen med spritt ägande och fåmansbolagen. I de senare arbetar man sedan gammalt mer intimt, egentligen med hela styrelsen.

– Jag har också hört en del kollegor berätta om tendenser liknande dem som jag märkt efter Fermenta. Många företag har så vitt jag förstår samma syn på problemen. Styrelserna visar ett större intresse för oss revisorer och vad vi arbetar med. Och det är välkommet, tror jag. I debatten runt styrelseledamöterna och deras ansvar så verkar ju vi revisorer i samma riktning: att se till att korrekt information kommer fram. Jag ser positivt på den här utvecklingen.

Gunnar Widhagen, Hagström & Sillén, Stockholm:

– Jag är i den lyckliga situationen att långt före Fermenta ha haft den aktuella typen av kontakter alltemellanåt. Det har inte i min klientstock förändrats på grund av Fermenta. Jag har några styrelseordförande som då och då hör av sig och som jag träffar. Detta har inte förändrats. Jag har inga fasta möten med styrelseordförandena i mina uppdrag. Vid våra underhandskontakter utvecklar vi olika synpunkter på revision, risker m.m. Men detta är inte på något sätt formaliserat.

Inge Wennberg