Efter det att Urban Engerstedt skrivit sin artikel om problemen i samband med PRVs registreringsrutiner har Finansdepartementet flaggat för ändringar den 1 juli.

Nu ändras aktiebolagsförordningen så att bolagen inte ska kunna registrera revisorer utan att dessa vet om det. En långdragen fråga tycks – efter såväl vila som aktivitet på departementsnivå – gå mot en lösning som åtminstone liknar de krav som FAR och SRS ställt.

Det har snart gått tre år sedan revisorsorganisationerna vände sig till regeringen och krävde stopp för möjligheterna att hos Patent- och Registreringsverket registrera revisorer som inte blivit tillfrågade om uppdraget.

Men nu flaggar Finansdepartementet för ändring av aktiebolagsförordningen till den 1 juli i år.

Departementet beklagar att ärendet tagit så lång tid. Dels har remissinstanserna haft vitt skilda uppfattningar om hur problemen skulle kunna lösas tekniskt, dels har ärendet samordnats med andra problem, bl.a. datafrågor i aktiebolagslagen som ligger under Justitiedepartementet. Så ibland har det legat vilande.

FAR och SRS har i första hand krävt att revisorerna skriftligen ska få försäkra att de åtagit sig ett uppdrag.

Alltför formellt

– Det är inte så alldeles enkelt, säger Eva Agevik på Finansdepartementets marknadsenhet. Flera remissinstanser motsätter sig en så kraftig formalisering för just revisorsfunktionen. Kravet stämmer inte med vad som gäller i övrigt. Och det är ändå redan så mycket formella uppgifter som ska samlas in.

– Saken är dock remissbehandlad och klar. Vår inriktning är att skapa en teknisk lösning som kan träda i kraft den 1 juli. Den nuvarande ordningen är otillfredsställande. Kravet på en bättre kontroll av att revisorn är tillfrågad är högst rimligt.

Olika varianter på lösning av problemet har diskuterats i departementet.

Det troliga är att man skriver in i aktiebolagsförordningen att den som lämnar uppgiften om revisorn till Patent- och Registreringsverket måste ha fått ett godkännande.

Krav i lagtext viktigt

– Det viktiga är att det här kravet finns i en lagtext, säger Eva Agevik. Det gör det inte i dag. En ändring innebär att den ansvarige vid förfrågan på ett godtagbart sätt måste kunna visa att han har ett godkännande, med risk för att följderna annars kan bli obehagliga. Själva formen för hur bolaget anmäler revisor behöver kanske inte stå i förordningen.

– Kravet på att en revisor är tillfrågad bör också ingå i de krav som uppställs för att vinna registrering av ett aktiebolag, säger Eva Agevik.

Det är åtskilliga revisorer som genom åren registrerats utan att veta om det.

En av dem är auktor revisor Åke Persson på Åke Perssons Revisionsbyrå i Malmö.

Det första fallet drabbade honom redan innan det blev känt att revisorer kunde begära utdrag över vilka bolag som de var registrerade revisorer i.

En kronofogde ringde och frågade om adressen till ett företag där Åke Persson skulle vara revisor. Han visste inte själv om det. Ett registreringsbevis visade dock hur illa det låg till.

Hade gått under jorden

– Jag försökte komma i kontakt med bolaget men det var lika omöjligt för mig som för fogden, berättar Åke Persson. Bolaget ägdes av en känd person som dock hade valt att gå under jorden.

Åke Persson hörde sig för bland den skara av bankkontakter och advokater som ofta brukade ordna klienter åt honom.

Jo, en något skamsen jurist, som arbetar med bolagsbildning, hade satt in Persson som revisor i det aktuella bolaget – men glömt att tala om det för revisorn.

I det här fallet skrev Åke Persson till PRV och bad att få bli avregistrerad. Det gick bra. I sammanhanget kom han också överens med chefen för bolagsbyrån Kurt Johansson om att det inte skulle kosta något att bli avregistrerad. Normalt är avgiften 250 kr. Men den revisor som intygar att han blivit registrerad utan att veta om det slipper betala.

– Det var ett rimligt ställningstagande, säger Åke Persson.

Lite senare begärde Åke Persson ett registerutdrag från PRV och hittade då ett uppdrag som han var registrerad för i ett företag som han inte alls kände till.

Drev verksamhet

Bolaget hade drivit verksamhet i en månad visade det sig när Åke Persson till sist fick kontakt med det.

Det visade sig också att en person som är styrelseledamot i ett annat bolag, där Åke Persson är revisor, hade tänkt att ”det här uppdraget vill nog Åke ha”.

Det ville Åke faktiskt. Han fick en ursäkt för att han inte blivit tillfrågad men han har fortfarande uppdraget kvar och det fungerar utmärkt.

– Men det kändes ju lite snett att ha varit revisor i ett bolag som drivit verksamhet utan att jag kände till det.

Det var en ren sinkadus att Åke Persson fick listorna från PRV bara en månad efter det att bolaget i fråga hade börjat bedriva verksamhet. Det är ju bara en gång om året som man kan få listorna utan kostnad.

– Men i det här fallet hade företaget ändå kontaktat mig förr eller senare, tror Åke Persson.

Åke Persson anser att lagtexten i den här frågan bör formuleras så att revisorn själv skriver på ett papper om att han är vidtalad.

Inte nöjd

– Jag är inte nöjd med departementets idé att det skulle räcka med att någon annan påstår att revisorn är tillfrågad, säger Åke Persson. Det är också viktigt att den här lagstiftningen snabbas på med tanke på alla revisorsbyten som sker i och med 1988 års krav på kvalificerad revision i alla aktiebolag.

En annan herre som intresserat sig för den här problematiken är Åke Sjöstedt, revisionschef vid Länsskattemyndigheten i Stockholm.

Han stöter då och då på exempel på revisorer som blivit registrerade utan att veta om det.

– Det förekommer även om jag inte vill påstå att det är ofta, säger Åke Sjöstedt. Ibland är de här ”revisorsvalen” kopplade så att samma ägarkrets har låtit registrera en revisor i flera bolag. Ibland beror registreringarna på att man får påstötningar från PRV om att registrerad revisor saknas – och så skickar man snabbt in uppgifter utan att ta kontakt med revisorn. Kanske hade man ändå tänkt göra det men så glöms det bort.

Viktigaste förändringen

Åke Sjöstedt menar dock att den viktigaste förändringen redan är genomförd.

– Det var när vi, FAR och SRS reagerade och gjorde framställningar om att de kvalificerade revisorerna skulle få utdrag som visade vilka uppdrag de var registrerade för.

Åke Sjöstedt ser också problemet med att så många bolag i år måste byta till kvalificerad revisor. Åke Sjöstedt är dessutom dubbelt oroad eftersom de nya kraven på att ha kvalificerad revisor i alla aktiebolag kan leda till ytterligare personalavgångar från hans revisionsenhet.

Inge Wennberg