En grupp av aktörer på området tvångsinlösen har skapat ett litet forum för diskussioner av problemen. Målet är att nå en större enhetlighet i bedömningarna av tvångsinlösenfall.

Förre justitierådet Ulf Nordenson är en av initiativtagarna för en informell arbetsgrupp som syftar till att komma fram till mer gemensamma handlingslinjer för tvångsinlösenförfaranden.

Det var förra hösten som man bestämde sig för att samla några av dem som mera regelbundet arbetar som skiljemän och gode män och diskutera de här sakerna.

Olika bedömningar

– Bedömningen i tvångsinlösenfrågor är ju inte enhetlig, säger Ulf Nordenson. Från olika håll sker helt olika bedömningar.

När arbetsgruppen hade sitt första möte i början på året deltog ett tjugotal personer – i princip hälften av dem som i dag är verksamma på området, dock med stark huvudstadsdominans.

En hel del nyttiga synpunkter lades fram. Meningen var att sammanställa och trycka ett referat efteråt.

Nu stod emellertid inte tekniken på mötesdeltagarnas sida. Av de bandade inläggen försvann ungefär hälften när en bandspelare fallerade.

Ett nytt möte planeras i höst. Den som håller i trådarna är advokaten Leif Thorsson.

Särregeln viktig fråga

– Det som främst diskuterades på vårt första möte var tillämpningen av särregeln och det s. k. avkastningstillägget, säger Ulf Nordenson. Värderingsfrågor togs upp, t. ex. börskursens betydelse för moderbolagsaktierna när vederlaget består av aktier i moderbolaget. Över huvud taget pratade vi om vederlagsberäkningen när det inte är fråga om kontantbud – t. ex. om man ska gå efter någon genomsnittskurs under erbjudandetiden eller om det ska vara något annat.

Ulf Nordenson är numera verksam som konsult åt advokater, företag, föreningar m. fl. i olika juridiska frågor. Han samarbetar med advokatfirman Mannheimer & Zetterlöf. Han är skiljedomare inte bara i tvångsinlösenfall utan, oftare, i vanliga kommersiella mål.

Inge Wennberg