Kan en svensk revisionsbyrå aktivt samarbeta med två stora internationella kedjor? Ja, ödet ville att Bohlins Revisionsbyrå ställdes inför den frågan och även var inne på en sådan lösning.

Bohlins är revisionsbyrån som under den gångna sommaren strävat efter ett dubbelavtal på det internationella planet.

Byrån ville för det första vara medlem i KPMG – som före de stora sammanslagningarna utomlands var världens största internationella byrå. KPMG, tidigare Revekos partner, hade efter den svenska fusionen mellan Öhrlings och Reveko blivit en hemlös fågel som gärna flög över till Bohlins nya lokaler vid Tegelbacken.

Men samtidigt ville Bohlins fortsätta sitt gamla samarbete med Deloitte Haskins & Sells (DHS).

När detta skrives är det i princip klart att DHS internationellt går samman med Touche Ross. Och Bohlins tankar på att samarbeta med DHS är avförda från dagordningen.

Åter till kända marker

Genom medlemskapet i KPMG, beslutat och fastslaget, återvänder Bohlins till delvis kända marker.

Fram till början av 80-talet hade Bohlins i ungefär 25 år samarbetat med Peat, Marwick, Mitchell & Co (PMM) – den Big Eight som för några år sedan fusionerade med den stora holländsk-amerikanska byrån KMG och därmed blev just KPMG.

Samarbetet med gamla PMM bröts därför att den då starkt USA-förankrade revisionsjätten ställde krav som Bohlins till slut inte kunde gå med på.

– PMM krävde att all revision skulle utföras enligt internationell standard, säger auktor revisor Karl-G Giertz på Bohlins.

Med internationell standard avsågs amerikansk standard över hela världen. Det gick inte att ta miste på. PMMs avsikter därvidlag var inte förenliga med Bohlins intressen.

Så Bohlins tackade PMM för den tid som varit. En ledande svensk revisionsbyrå stod utan internationell representation. Många intresserade knackade på dörren och valet föll slutligen på Deloittes. Det kändes rätt både företagsfilosofiskt och arbetsmässigt.

Accepterar lokal standard för revision

Det tidigare samarbetet med PMM underlättar i viss mån de nya kontakterna med KPMG. Det finns många personkontakter kvar sedan förr. Men viktigare är att dagens KPMG inte alls är den typ av företag som PMM var.

–I KPMG erkänns det europeiska sättet att se på revision, säger Karl-G Giertz. KPMG accepterar att man arbetar lokalt efter den standard som är lokalt förankrad. Företaget accepterar också starka lokala revisionsbyråer.

Vad betyder det för Bohlins att gå in i KPMG?

– Vi får arbeta med en större och starkare internationell organisation. Den kommande integrationen i Europa gör att Bohlins måste ha en mycket stark partner där. KPMG är avsevärt mycket starkare än Deloittes ute Europa – och även starkare än vad man kan förutse angående den blivande kombinationen av Deloitte och Touche Ross (Deloitte Ross Tohmatsu International).

Klienter kan bli uppköpta

Med den öppenhet som kommer i ekonomin i Europa räknar Bohlins med att deras klienter kommer att arbeta betydligt närmare marknaden ute i Europa. En del av klienterna kan också bli uppköpta.

– Då är det bra att ha en stark samarbetspartner i Europa så att vi exempelvis kan vara med också på köparsidan, säger Karl-G Giertz.

Trevaren från KPMG till Bohlins – den kom utifrån och inte från någon av de Reveko-revisorer som flyttat med KPMG till Bohlins – togs emot positivt.

Men Bohlins gjorde en noggrann utvärdering av KPMG. Sammanslagningar av stora revisionsföretag – i det här fallet PMM och KMG – leder ofta till vissa fusionsbekymmer, t.ex. avgångar och svårigheter att få ihop organisationen i vissa länder.

KPMG har inte varit något undantag i det här avseendet.

Bohlins undersökning avsåg också vilka revisionshjälpmedel i form av datasystem, konsult- och specialistprodukter m.m. som fanns.

– Vi blev mycket nöjda med det vi såg, säger Karl-G Giertz. Och KPMG hade i princip redan genomlidit sina fusionsproblem.

Fler inrefererade uppdrag

En intressant fördel med KPMG är att företaget kommer att ge Bohlins en stor mängd inrefererade uppdrag. Att få volym på ”referred in”-sidan är annars ett vanligt problem för svenska revisionsbyråer i internationellt samarbete.

– Andelen inrefererade uppdrag blir mycket större än den vi har från Deloittes och även vad den skulle kunna bli med Deloitte Ross Tohmatsu, säger Karl-G Giertz. Det har att göra med KPMGs fantastiska styrka nere på kontinenten och i andra intressanta länder som t.ex. Finland.

Karl-G Giertz tror att de allmänna svårigheterna med att få inrefererade uppdrag delvis har att göra med näringsklimatet i Sverige och bristen på utländska investeringar:

– För en revisionsbyrå gäller det då att ha en stark partner i de länder som investeringarna trots allt kommer från, t.ex. Finland, Norge och Tyskland.

Snabba beslut om sammanslagningar

Karl-G Giertz är inte förvånad över de stora internationella sammanslagningarna. De följer den allmänna tendensen mot större enheter i branschen:

– Spannet mellan ettan och tvåan i The Big Eight var så stort att man kunde förutse ytterligare sammanslagningar. Men att förutspå tidpunkten för förändringar har varit svårt. Besluten om att sammanfoga nya revisionsbyråkombinationer kommer mycket snabbt.

För Bohlins, som suttit mycket centralt i Deloittes, slog nyheten om samgåendet med Touche Ross ner som en blixt från en klar himmel.

Men Karl-G Giertz betecknar det samgåendet som ett skickligt drag, speciellt att man via den ledande japanska revisionsbyrån Tohmatsu Awoki & Sanwa fick ett starkt fotfäste i det viktiga Japan.

Inga stora problem

När nu Bohlins inte fortsätter att arbeta med Deloittes – hur löser man problemet med att man har klienter som utnyttjar den firman?

Den tidigare flyttningen från en Big Eight till en annan, d.v.s. från PMM till Deloittes, gör att Karl-G Giertz kan svara principiellt på den frågan.

– Det är i de flesta fall inga stora problem. Vi är vana vid att arbeta med flertalet stora revisionsbyråer i världen. Svenska koncerner har för vana att utomlands välja den lokala revisor som de tycker passar bäst. Det är inte alltid densamma som vår kontakt. Det är en skillnad mot de amerikanska revisorerna som har makten att diktera vilken byrå som ska väljas världen över. En svensk revisor kan som koncernrevisor bara ställa krav på att den utländska byrån som den svenska koncernen ska anlita måste vara ett högkvalitativt företag. Det innebär för det mesta någon av de stora internationella kedjorna.

– En annan sak är att vi sedan egentligen vill ha samma byrå rakt igenom därför att det ger bättre kontroll över situationen och kan öka kvaliteten på revisionen och ge kunden bättre service, säger Karl-G Giertz. Men där handlar det om ständiga långsiktiga strävanden.

Bohlins klienter använder som sagt inte Deloittes över hela världen. Men man kan naturligtvis tala om en viss övervikt för Deloittes.

– En revisionsbyrå förlorar inte klienter om den byter internationell partner, säger Karl-G Giertz. Däremot finns risken att förlora inrefererade jobb.

Går det att samarbeta med två?

Bohlins har varit inne på att ha två internationella representationer. Kan sådant fungera?

– Ja, det har förekommit i Japan. Både Deloittes och Touche Ross har varit representerade hos Tohmatsu. Detsamma gäller Revisorerna AB i Finland.

– Så vitt jag vet har det fungerat, säger Karl-G Giertz. Men ska man klara två representationer måste man skilja på visst internt informationsflöde. Det får inte läcka mellan de två organisationerna. Man måste ha olika personer för de olika uppgifterna.

Hos Bohlins är man redan på det klara med hur det nya samarbetet med KPMG ska fungera. Varje områdesansvarig i Bohlins företagsledning ska se till att de internationella kontakterna fungerar.

Lokala förvärv troliga

Det går bra för Bohlins just nu. Välrenommerade revisorer från andra byråer söker sig dit: Katja Elväng och Per V A Hanner från Reveko, Bo Ribers från Hagström & Olsson och många andra.

Planerar Bohlins ändå att köpa några större revisionsbyråer?

– Vi har velat växa organiskt, säger Karl-G Giertz. Det har varit en lyckosam strategi. Det är ett stort steg att byta strategi och börja köpa upp byråer för att växa.

Men det är troligt att Bohlins kommer att göra vissa förvärv på orter där man är relativt sett svag. De många svenska fusionerna gör att Bohlins måste börja titta mer på vad som händer ute i landet. Intressanta områden är

Småland, Skåne och Västkusten.

– Men snart finns det inte mycket kvar att köpa i Sverige, säger Karl-G Giertz.

Inge Wennberg