Auktor revisor Bengt A Nyström tycker att han är en egensinnad man. Vid sida av revisorsyrket tar han sig också tid att vara lantbrukare i liten skala.

Auktor revisor Bengt A Nyström, TRG Revision, är snart 67 år och håller på att dra ner på sin yrkesverksamhet.

Han beskriver sig själv som lite egensinnig och skäms inte för det.

Under sommarhalvåret hittar man honom på en liten gård i norra Roslagen. Husen ligger inbäddade i skogsdungar och hagar.

I den idyllen är Bengt A Nyström lantbrukare, kör en 20 år gammal traktor, tar in sitt hö, sköter den egna hästen och ett par inackorderade kusar.

Telefontid i stallet

På vintern tar han hästen med sig till stan. Dagen börjar klockan sju i spiltan. Det är fyra timmars jobb med ridning och skötsel – med avbrott för revisorns telefontid i stallet mellan åtta och halv nio. Framemot lunch drar han sig ut till kontoret vid Globen.

Bengt A Nyström är en filosofiskt lagd person. Tankar som dykt upp genom åren har han samlat i 17 teser om företagandets värld. – Jag tycker att jag har kunnat se företagandet från ett annat håll än det vanliga, säger Bengt. Det kan delvis bero på att jag saknar ärftlig anknytning till företagsvärlden. Jag kom in i den lite grann som en främling. Och jag är egentligen inte intresserad av pengar. Därför har jag ibland uppfattningar som inte är affärsmässiga. Och eftersom revision också är affärsverksamhet kan det hända att jag driver uppfattningar som är i strid med revisorskårens ekonomiska intressen.

Han tillägger: – Någon har sagt att med åren avtar alla sinnen utom egensinnet som tilltar. Det är bl.a. därför jag tyckt att det varit lagom att trappa ner nu. De yngre ska få hugga tag i problemen. Det är viktigt att de kommer in som ansvariga så tidigt som möjligt. Därför bör de äldre trappa ner tidigt. Helst ska man börja vid 55.

Bengt A Nyström har varit mycket aktiv i FAR.

Det började egentligen med en kurs för revisorer i Ronneby 1965. Den omfattade allt möjligt utom revision.

I det sammanhanget föreslog Bengt att FAR skulle intensifiera utbildningen. Föreningens ordförande Carl Henrik Witt nappade på förslaget. Då bildades FARs utbildningskommitté och Bengt A Nyström blev ordförande i den.

Vid den här tiden gjorde Bengt en undersökning om vad FAR-kårens medlemmar egentligen var mest intresserade av att utbilda sig i. Var det redovisning eller revision?

En enkät skickades ut men ganska få svar kom in. Bengt A Nyström gjorde sig omaket att ringa runt till alla de 350 ledamöter som FAR hade då. Intresset för redovisning resp revision visade sig vara ungefär fifty-fifty.

– I dag tror jag att man skulle ha fått en annan bild. På den tiden var revisionsföretagen mindre. Man hjälpte mera till med bokslut och sådant.

Så småningom kom Bengt Nyström in i FARs styrelse.

Nej till ordförande

Bengt A Nyström blev tillfrågad ett par gånger om han var intresserad av att bli ordförande. Men han tackade nej. Främsta skälet till att inte ta ordförandejobbet var en hörselskada som han lider av.

– Jag ville inte komplicera situationen för FAR genom att jag hörde så dåligt. Man måste kunna lyssna på rörelsen. För övrigt hade jag nog inte passat som ordförande. Jag är som sagt lite egensinnig.

Bengt A Nyström ingår sedan 60-talet tillsammans med auktor revisorerna Sven-Erik Johansson, Tönnerviksgruppen, och Erik Rydström, Enskilda Revisionsbyrån, i en informell sammanslutning kallad Revisionssällskapet. Herrarna har tillsammans skrivit böcker om redovisning och revision för såväl gymnasium som universitet.

Beslut i skyttegraven

Bengt A Nyströms väg genom livet tog sin början i en jämtländsk avkrok av världen. Fadern var skogvaktare. Även om det kostade på hade han för sig att barnen skulle studera. Bengt A Nyström gick på läroverk i Bräcke, Ånge och Härnösand, där han blev student 1943.

Så hamnade han i Kungl Norrlands Dragonregemente, dvs kavalleriet i Umeå. Det var där som hans yrkesinriktning bestämdes.

– Jag minns exakt när det hände.

Tillsammans med några kamrater satt han i markörgraven på en skjutbana. De vapen som stod till buds var korta gevär. De dundrade väldigt men var omöjliga att skjuta med. Några träffar förekom egentligen inte. Därför hade kamraterna i skyttegraven god tid att prata.

En av dem sa att Handelshögskolan i Stockholm var bra.

Det tog Bengt A Nyström fasta på. Han reste till Stockholm och gick igenom skolan 1945–49. Studierna finansierades delvis med ett borgenslån på 2.500 kr. Bengt hade fått en industriledare och en känd advokat att skriva på lånet.

Av en slump träffade han en studentkamrat som jobbade på Dahlgrens Revisionsbyrå i Stockholm. Genom honom kunde Bengt A Nyström börja arbeta på den byrån i slutet av 1947. Stor betydelse hade det att Bengt på den här byrån träffade auktor revisorn Rickard Elinder, som i dag också är verksam på TRG Revision.

– Han blev min mentor, säger Bengt A Nyström. Han hjälpte mig och stimulerade mig på många sätt.

Hoppade av

Under ett par år i början av 50-talet hoppade Bengt A Nyström av revisorsbanan och var kamrersassistent på Skogsägarföreningarnas Riksförbund.

Det var nyttigt att se saker och ting från den sidan. Och revisionsarbetet var för en assistent inte fullt så stimulerande som det är i dag.

– Det var mycket siffergranskning men jag kom dock snabbt in i analysarbete tack vare Rickard Elinder. Analys blev med tiden mitt favoritämne och jag har nog jobbat mer med det än med revision.

1958 öppnade Elinder och Nyström en egen revisionsbyrå. De var fem från början och blev 25 innan de gick samman med dåvarande Stockholms Revisionsbyrå.

Denna byrå hade redan då kontakt med den internationella kedjan Touche Ross, som ligger bakom namnet på den nuvarande revisionsbyrån TRG Revision (TRG = Touche Ross Group) – en sammanslagning av fem byråer i Stockholm och fem i landsorten som fick sin nya fasta ägarform för något år sedan.

Det är inte så lätt att slå samman revisionsföretag.

– Det är som överallt annars, säger Bengt A Nyström. Det handlar om makt och pengar. Hur ska pengarna fördelas? Hur ska de användas? Vem ska bestämma? Men med tålamod och god vilja går också sådana problem att lösa.

Har mindre uppdrag idag

I dag har Bengt bara enstaka mindre revisionsuppdrag kvar. Men han vill gärna arbeta vidare som konsult. Han har haft en hel del stora sådana uppdrag genom åren.

Han utarbetade på sin tid den ekonomiska delen i SAF-paketet ”Se om ditt företag” och medverkade också i IFL-kursen ”Utveckla ditt företag”.

– Där tog jag fram struktur- och lönsamhetsanalysmodeller och en prognosmodell som jag utvecklat efter hand. Jag köpte ganska tidigt en dator och började programmera. Sedan försöker jag lära de unga revisorerna att använda modellerna, vilket inte är så lätt alla gånger med nya grepp.

Ett tiotal år har Bengt A Nyström varit lärare i redovisning vid Stockholms universitet vid sidan av revisorsarbetet.

Hem till gården och datorn

Som ”pensionär” tänker Bengt A Nyström fortsätta med utvecklingen av sina analysmodeller på dator. Bl.a. kräver skattereformen en del förändringar.

Datorn finns på plats även ute vid lantbruket i Roslagen.

Han kommer säkert att få mer tid att arbeta med gården där hustru Brita, tre barn och några barnbarn trivs ypperligt numera.

– Det såg hemskt ut när vi kom hit 1978 och tittade på stället, berättar Brita Nyström. Här fanns mest stenblock, rostiga maskiner, lera och skräp.

Sonen som var med steg inte ens ur bilen och Brita Nyström sa att hon aldrig skulle kunna tänka sig att flytta dit.

Men Bengt A Nyström ville ha stället.

– Ibland måste man fatta impopulära beslut, säger han.

Inge Wennberg