Det ska inte vara någon yrkesmässig katastrof att en revisor blir småbarnsförälder, anser Ingvar Pramhäll, chef för Sveriges största revisionsbyrå. Han ser hur det i allmänhet är kvinnorna som får bära det största praktiska ansvaret för familj och barn. Men branschen behöver duktiga människor, både män och kvinnor. Därför är det viktigt att se till att kvinnorna kan följa med i den professionella utvecklingen även om de har barn. Öhrlings Reveko har bl.a. satsat på deltidslösningar och eget dagis.

Ingvar Pramhäll, 47, är VD på Öhrlings Reveko, som är landets största revisionsbyrå. Han anser att branschen och byråerna är i stort behov av duktiga människor oavsett om de är män eller kvinnor.

Men han är medveten om det praktiska problemet att kvinnor tar ansvar för hem och familj på ett annat sätt än männen. Privata dagliga rutiner måste skötas samtidigt med ett yrke som präglas av stora säsongmässiga variationer. Bolagen som revideras har vanligen bokslut per den 31 december. Branschen får sin ”julrusch” på vårvintern.

Personlig utveckling

– Det blir en rytm i arbetet som kan skapa problem när man har småbarn, säger Ingvar Pramhäll. Ansvaret för barnen gäller i princip båda föräldrarna men det är kvinnan som tar det mesta. Vi ser dock numera allt fler män som hämtar och lämnar på dagis, ställer upp när barnen är sjuka och tar ut föräldraledigheter. Inom kåren och på byråerna gäller det att hitta bra former för att hjälpa till att skapa en god personlig utveckling även när människor har de här praktiska problemen.

Det ska inte vara någon katastrof att bli småbarnsförälder och gå ner på deltid, anser Ingvar Pramhäll.

Tycker du att branschen som sådan har någon skuld i att det är just kvinnorna som behöver gå ner i arbetstid?

– Jag hoppas att det inte är så. Det kan nog förklaras med traditioner i samhället även om branschen historiskt sett varit lite konservativ och extremt mansdominerad.

I dag anställer Öhrlings Reveko ungefär lika många män och kvinnor, vissa år överväger kvinnorna.

–På vår byrå ser vi också att det är mycket positivt att ha både män och kvinnor i revisionsteamen, säger Ingvar Pramhäll. Det skapar en bra balans i arbetet.

Eget daghem

Barnpassningsproblem har man inom Öhrlings Reveko försökt lösa genom att skapa ett eget daghem i Stockholm. Initiativet kom faktiskt inte från personalen. Det var Jerry Ralowski, chef för dåvarande Revekos Stockholmsrörelse, som i september 1988 drog igång det hela.

Då fanns inget företagsdaghem i Stockholm. Trygg-Hansa var på gång. Erfarenheter kunde däremot inhämtas från S-E-Banken i Malmö.

Lokaler som kunde byggas om och godkännas av olika myndigheter skaffades på Holländargatan. Daghemmet är föräldrakooperativt och ingår i den kommunala barnomsorgsplanen. Det har plats för tio barn och har fyra anställda. Föräldrarna ställer upp max tio dagar per år. Avgiften är 1.200 kr per barn och månad oavsett föräldrarnas inkomst.

– Det fungerar utmärkt, berättar auktor revisor Eva Olofsson-Linder på Öhrlings Reveko.

Nu i januari togs den sista och tionde platsen på daghemmet i anspråk. Sedan kan det bli kö. En anstormning av daghemsbehövande kan förutspås framemot hösten.

Mer fantasi kan behövas

– Den här lösningen har visat sig mycket bra för både föräldrarna och byrån, säger Ingvar Pramhäll. Daghemmet är ett positivt element för de kvinnliga revisorerna i deras yrkesutveckling.

Ingvar Pramhäll fortsätter:

– För den personliga utvecklingen tycker vi också att det är viktigt att kvinnorna även när de är hemma med sina barn kan hänga med professionellt genom att vara med på viss utbildning och kanske ta på sig ett par tre klienter. När det gäller den här kontakten med yrket tror jag att vi i framtiden kan vara lite mer fantasifulla. Det pratas ju om en ålderschock med brist på arbetskraft. Då får vi inte försumma den kvinnliga potentialen.

Deltid fungerar

Öhrlings Reveko har ett antal kvinnliga revisorer på deltid.

– Deltid är något som jag tror att hela branschen behöver satsa på, säger Ingvar Pramhäll. Revisorsjobbet är definitivt delbart även om det kan vara väldigt ryckigt över året. Det kan givetvis uppstå situationer när arbetsdagen kan dra över daghemmens öppettider. Men det ska gå att lösa. Revisorernas föräldrar kan kanske hjälpa till. Den andra äkta hälften kan rycka in. Med en öppen attityd och diskussion mellan byrå och revisorer med barn bör det kunna ordna sig.

Ingvar Pramhäll har mycket goda erfarenheter av deltidsarbetande kvinnliga revisorer:

– De är mycket lojala och klarar de arbetsuppgifter de tagit på sig som deltidare. Man känner sig säker även om det är en deltidare som sköter jobbet. Men vi bör på byråerna se upp med att då inte lägga på dem för mycket så att det uppstår stress och dåliga samveten.

Mera framförhållning

När det gäller deltid krävs viss framförhållning och planering, menar Ingvar Pramhäll:

– Det är bra att veta i förväg att du kanske behöver jobba extra mycket nästa vecka. Men om du får veta på förmiddagen att du behöver jobba över fyra timmar på kvällen och inte har ordnat barnpassningen – då blir ju jobbet lidande.

Här kan väl byråerna hjälpa till – det finns uppdrag som bjuder på stora överraskningar och andra som går att planera bättre, eller hur?

– Jovisst. Och på större byråer går det också att erbjuda intressanta interna utvecklingsarbeten, t.ex. jobb som lärare i internutbildningen. Den är ju schemalagd.

Kan revisorn arbeta hemma?

– Jo, det finns utvecklingsprojekt där en del av arbetet kan göras hemma. Men man måste också vara realist. Det är svårt att vara effektiv och få lugn och ro om man arbetar hemma och har små barn runt omkring sig. Men vi har projekt som har karaktär av beting och som inte behöver vara så tidsbundna under dagen.

Några manliga auktoriserade revisorer som arbetar deltid på Öhrlings Reveko finns inte.

– Men det är flera som tar ut längre kompledigheter för att kunna ta hand om familjen, säger Ingvar Pramhäll.

Inge Wennberg