Redovisningsrådet har nu blivit fulltaligt och kommit igång med sin verksamhet. Sten-Eric Ingblad, t.f. administrativ direktör i rådet, beskriver här den planerade och påbörjade verksamheten.

Redovisningsrådet, som bildades den 1 juli 1989, har under det senaste halvåret kommit i gång på allvar och har flera angelägna projekt under arbete. Allra först kan det kanske vara lämpligt att erinra om stiftelsens struktur och uppgifter.

Den stiftelse som bildats heter egentligen Stiftelsen för utvecklande av god redovisningssed och som stiftare står staten genom Bokföringsnämnden, FAR och Industriförbundet. Stiftelsen består av tre enheter, nämligen styrelsen, Redovisningsrådet och sekretariatet.

Redovisningsrådet, som under den senaste tiden blivit fulltaligt, består av nio ledamöter. Dess uppgift enligt stiftelsehandlingarna är ”att utfärda rekommendationer i och informera om sådana redovisningsfrågor som väsentligen har betydelse för publika företag”.

Styrelsen skall handha angelägenheter som inte ankommer på rådet. Den består av nio ledamöter, varvid varje stiftare utser tre.

Sekretariatet leds av en administrativ direktör och tills vidare är jag utlånad av Öhrlings Reveko AB för att upprätthålla befattningen på halvtid.

Gången att ta fram en rekommendation kan i stora drag vara följande: Styrelsen bestämmer efter ett förslag från rådet att en speciell redovisningsrekommendation skall göras. Rådet låter sekretariatet eller ledamot av rådet utarbeta ett förslag till rekommendationsutkast. Förslaget presenteras för rådet, som efter diskussioner och bearbetningar offentliggör utkastet. Efter det att externa synpunkter inhämtats, bl.a. genom offentliga hearings, bearbetas utkastet eventuellt ytterligare och slutligen publicerar rådet en färdig rekommendation.

FARs rekommendationer

FAR har under årens lopp utfärdat en relativt stor mängd rekommendationer och uttalanden och bakom dessa ligger ett mycket omfattande arbete. Eftersom FAR nu upphört med denna verksamhet är det naturligt att Redovisningsrådet övertar det samlade arbetet för vidare bearbetning.

Rådet kommer sålunda undan för undan att ta ställning till FARs rekommendationer och efter översyn utge dessa som rådets egna. Till en början kommer det att finnas rekommendationer som rådet inte hunnit ta ställning till, men eftersom FARs rekommendationer är uttryck för god redovisningssed har de givetvis fortfarande giltighet till dess att rådet tagit fram nya.

Internationell anpassning

Eftersom de publika företagen nästan genomgående arbetar i en internationell miljö är målet för översynen av befintliga rekommendationer och framtagandet av nya att komma de utländska normerna så nära som möjligt. Den svenska lagstiftningen sätter självfallet gränser för hur långt man kan gå, men eftersom bokföringslagen är en s.k. ramlag finns det ändå stort utrymme för en internationell anpassning.

Internationell redovisning är emellertid inget entydigt begrepp; redovisningen i USA skiljer sig från den inom EG som exempel. Rådets ambition är att i stor utsträckning följa International Accounting Standards Committees (IASC) regler. Organisationen har medlemmar i drygt sjuttio länder och på lång sikt finns det förutsättningar för en enhetlig redovisning i en stor del av världen.

Översynen innebär även att lagändringar beaktas. Den stora skattereformen sätter självklart vissa spår i rekommendationerna. Vidare tvingas rådet ta ställning till vissa redovisningslösningar, som på senare tid dykt upp i företagens årsredovisningar.

Pågående projekt

Högsta prioritet inom rådet har koncernredovisningsrekommendationen. Den mångfald av lösningar som förekommer när det gäller goodwillredovisning kan inte accepteras, eftersom flera av dem inte följer grundläggande redovisningsprinciper. Mer precisa regler för när poolingfall skall anses föreligga införs och ändringar av de obeskattade reservernas redovisning övervägs.

FARs rekommendation nr 4, Redovisning av pensionsskuld och pensionskostnad, omarbetas. Kravet att dela upp den totala kostnaden för pensionsåtaganden på rörelsekostnader och finansiella kostnader har med rekommenderade metoder ibland lett till att rörelsekostnadsdelen blivit en intäkt. Detta rättas till och ytterligare justeringar görs.

En ny rekommendation, Redovisning av räntelösa fordringar och skulder, är likaså under framtagande. En räntelös fordran eller skuld, som förfaller om tio år, bör i balansräkningen inte tas upp till nominellt värde utan beloppet bör diskonteras. Denna metod, som i praxis inte är tillräckligt frekvent, påverkar även resultatberäkningen vid försäljning t.ex. av en fastighet där likviden helt eller delvis utgörs av reverser, som löper utan ränta eller med en ränta, som markant avviker från marknadsräntan.

De nämnda tre projekten har hög prioritet. Därefter följer bearbetning av FARs rekommendationer nr 1, 2, 3 och 12. Den första, som heter Om årsredovisning i aktiebolag, är egentligen ingen riktig rekommendation utan snarast en ren sammanställning av en mängd lagregler. Rådet anser att den inte skall få status som rekommendation, men på grund av den erkänt stora praktiska användning den har, skall rådet se över och ge ut den under annan beteckning.

FARs rekommendationer nr 2, 3 och 12 behandlar Varulagervärdering och lagerreserv, Redovisning av materiella anläggningstillgångar resp Redovisning av aktier och andelar. De grundläggande materiella reglerna, dvs värderingsreglerna, kommer till uttryck i dessa rekommendationer och det är speciellt viktigt att avstämning här görs med internationella normer och att anpassning sker om så behövs och om det är möjligt.

Stiftelsen för utvecklande av god redovisningssed

Styrelse: Ordf. Direktör Sten Gustafsson

Redovisningsrådet: Ordf. Professor Sven-Erik Johansson

Sekretariat: Tf administrativ direktör Sten-Eric Ingblad

Styrelsens ledamöter:

Direktör Sten Gustafsson, ordf, SAAB-Scania AB

Auktor revisor Bertil Edlund, Öhrlings Reveko AB

Auktor revisor Bo Fridman, Bohlins Revisionsbyrå AB

Auktor revisor Ulf Gometz, Hagström & Olsson AB

Direktör Bernt Löf, Mo och Domsjö AB

Skattechef Bo Norrman, Riksskatteverket

Börschef Bengt Rydén, Stockholms Fondbörs

Direktör Sven Wallgren, Esselte AB

Professor Lars Östman, Handelshögskolan i Stockholm

Redovisningsrådets ledamöter:

Professor Sven-Erik Johansson, ordf,

Handelshögskolan i Stockholm

Direktör Jan Blomberg, Procordia AB

Auktor revisor Per V A Hanner, Bohlins Revisionsbyrå AB

Auktor revisor Sigvard Heurlin, Öhrlings Reveko AB

Auktor revisor Lennart Huldén, Hagström & Olsson AB

Direktör Hans Lindblad, Atlas Copco AB

Direktör Lars Ohlsson-Leijon, SAAB-Scania AB

Docent Rolf Rundfelt, Bohlins Revisionsbyrå AB

Professor Per Thorell, Juridicum, Uppsala universitet

Sex rekommendationer är sålunda under utarbetande och en närliggande fråga är då när de kan vara färdiga för att läggas fram för en offentlig diskussion. Eftersom rådet har tillkommit ganska nyligen, dess arbetsformer ännu icke funnit sin slutliga form och vissa behandlade ämnen är mycket kontroversiella är det bäst att inte ange några tidpunkter. Alla som medverkar är emellertid ense om att arbetet skall gå skyndsamt och att några onödiga dröjsmål inte skall ske.

Synpunkter utifrån

Jag vill slutligen säga att rådet givetvis är öppet för synpunkter på redovisningsfrågor redan innan ett utkast publiceras. Skriv gärna till Redovisningsrådet, Box 6417, 113 82 Stockholm.

Sten-Eric Ingblad, t.f. administrativ direktör i Redovisningsrådet