När EG nyligen formulerade sitt sjunde direktiv om koncernredovisning tog man starkt intryck av den standard som IASC skrivit långt tidigare.

Koncernredovisning var ett av de första områdena som IASC gav sig i kast med. IAS 3 förelåg redan 1976 och var ganska långt före sin tid. Regler om koncernredovisning var sällsynta och många länder har fortfarande inga lagregler i ämnet.

– IAS 3 har starkt påverkat utvecklingen i olika delar av världen, säger David Cairns. Speciellt stor inverkan har standarden haft på EGs sjunde direktiv om koncernredovisning. Och när EG väl hade godkänt sitt sjunde direktiv utnyttjade man åter IAS 3, nu för själva implementeringen.

Samma mål som EG

Inflytandet har också gått i den motsatta riktningen. Sedan det sjunde direktivets tillkomst 1983 har det hänt mycket. Så när IASC skulle revidera IAS 3 tog man sjunde direktivet som utgångspunkt. Också IAS 27 har starka influenser från det sjunde EG-direktivet.

– Somliga anser att IAS konkurrerar med EG-direktiven, säger David Cairns. I själva verket är det så att de har mycket gemensamt. Det är inte alls överraskande eftersom IASC och EG har samma mål i sikte.

Generalsekreterare David Cairns har gjort en gedigen rapport kring de IAS, som behandlar koncernredovisning. Det gäller följande standarder:

* IAS 3: Consolidated Financial Statements (koncernredovisning).

* IAS 21: Accounting for the Effects of Changes in Foreign Exchange Rates.

* IAS 22: Accounting for Business Combinations.

* IAS 27: Consolidated Financial Statements and Accounting for Investments in Subsidiaries (dotterföretag).

* IAS 28: Accounting for Investments in Associates (associerade företag).

Inge Wennberg