I Danmark kan den föreslagna kontrollordningen börja tillämpas tidigast 1993. Men det är mycket osäkert om det verkligen blir så.

Förslaget diskuteras fortfarande i styrelsen för FSR (Foreningen af Statsautoriserede Revisorer) och hinner inte tas vid årets generalförsamling.

– Tystnadsplikten är ett stort problem, säger Jan Christensen, avdelningschef på FSR.

Danskarna har precis som svenskarna tänkt sig anonymiserade kontrollrapporter där uppdrag och revisionskontor markeras med siffror och bokstäver.

Men problemet är ändå att konfidentiella uppgifter faktiskt kommer att lämnas ut till folk utanför revisionsbyrån: dels en administratör på föreningen, dels kontrollörerna.

– Det är inte säkert att vår modell löser problemet med tystnadsplikten, säger Jan Christensen. Vi har ännu inte gått in på frågan om det blir nödvändigt att lagstifta om saken såsom man gjort i Norge.

Några statistiska belägg för om majoriteten av FSRs medlemmar är för eller emot en kontroll finns inte.

En viktig fråga är vad kontrollen ska omfatta. Konsultområdet har uteslutits eftersom där inte finns några direkta regler. Men till skillnad mot Sverige vill man ha med både revision och redovisningstjänster.

– Vi tycker att det är fel att bara gå på revision, säger Jan Christensen. Revision och redovisning hänger ihop.

Råd betyder mycket

Det danska förslaget satsar liksom det svenska mycket på stöd och råd till byråerna.

– Ja, vår erfarenhet av samtal med utländska revisorsorganisationer är att goda råd betyder mycket, särskilt för de små och medelstora byråerna. De stora har det lättare genom att de redan har nedskrivna interna rutiner. Men det är ganska resurskrävande att dra igång en sådan här rådgivande verksamhet.

Inge Wennberg