Auktoriserade revisorer revideras av auktoriserade revisorer. Har man aktiebolag finns bara möjligheten att revideras av kvalificerad revisor. Balans diskuterar saken med två auktoriserade revisorer, dels Erik Rydström som har ett antal sådana här uppdrag, dels Bengt A Nyström som håller på att dra sig tillbaka från yrket men tidigare varit revisor i två av de största byråerna.

Auktor revisor Erik Rydström, Enskilda Revisionsbyrån (SVEREV), hör till dem som reviderar andra revisionsbyråer och har erfarenheter från både stora och små kolleger i branschen.

Han tycker egentligen inte att det är några väsentliga skillnader mellan revisionsbyråer och andra klienter.

– Det är förstås positivt att alltid möta stor förståelse för att det behövs bra dokumentation till bokslut o.s.v., säger Erik Rydström. Men det är knappast förvånande. Revisionsbyråerna vet ju vad det handlar om. Gjorde de inte det borde man nog göra en anmärkning i revisionsberättelsen. Kanske är det också lättare att göra bra revisioner hos kollegerna därför att man får respons för sina påpekanden.

Generellt har de flesta byråer varit förnuftiga nog att lägga sina bokslutsdagar så att de inte kolliderar med den egna högsäsongen.

Skrubb på ryggen?

– Omvärlden tycker ibland att det är lite konstigt att auktoriserade revisorer ska revideras av auktoriserade revisorer säger Erik Rydström. Det uppfattas som ungefär som att vi skrubbar varandra på ryggen. Men sådana kommentarer kommer främst från dem som inte känner till spelreglerna för revision. För oss är revisionen av en byrå ett uppdrag som de flesta andra förutom att vår branschkännedom naturligtvis är särskilt god. Revisionsbyråerna låter sig knappast revideras av vilken byrå som helst. Det är naturligt att inte välja sin värste konkurrent. Stora byråer väljer gärna någon lite mindre.

Börsbolag och andra större företag har ofta två revisorer från två olika byråer. I sådana situationer undviker man att låta sig revideras av den som man har ett gemensamt jobb med.

– Även om vi kan hålla isär våra roller kan omvärlden uppleva en sådan ordning som underlig, säger Erik Rydström.

Känner du en press på dig att vara särskilt effektiv när du reviderar kolleger, som ju vet hur revision ska gå till?

– Nja, det är ytterst marginellt i så fall. Pressen att vara effektiva har vi på oss i alla uppdrag. Jag känner mig inte speciellt bevakad när jag reviderar kolleger.

Är det intressant för din personliga nyfikenhet att titta på hur andra byråer har det?

– Nej, det kan jag inte säga. I allmänhet är bokföringen och redovisningen bra. Systemen fungerar. Och jag upplever inte att de andra byråerna har bättre system än vi har. Revisionsbyråer är som andra kunskapsföretag förutom att de har bättre förståelse för vårt jobb.

Behöver kollegerna dig som konsult? Eller utför du hara ren lagstadgad revision?

– Det är ovanligt med rådgivning. Det kan förekomma när det gäller mycket små byråer.

Erik Rydströms egen byrå revideras av auktor revisor Hans Andersson på TRG Revision.

Vill ha hård revision

Hur upplever du din revisor?

– Det är positivt att revideras av proffs, säger Erik Rydström. Jag vill gärna ha en kontinuerlig, hård och ingående revision, där revisorn kan ha synpunkter på det mesta. Vi har ett behov av att tala om hur vi lägger upp våra system, hur vi tacklar resultatutveckling, vinstdelning och sådant. Att då ha en bra auktoriserad revisor är ovärderligt.

Förekommer det påpekanden av olika slag?

– Jadå. Om vi skulle ha gjort ett fel vore det oacceptabelt om det inte påpekades. Kanske gör man mer eller mindre medvetet en extra insats när man reviderar revisionsföretag. Det vore väldigt tråkigt om man skulle granska en kollega och det sedan visar sig att man inte upptäckt väsentliga fel. Det är i och för sig tråkigt i alla revisioner. Men det skulle nog kännas särskilt otrevligt om det hände hos någon som verkligen vet hur revision ska fungera.

Det är alltså tänkbart att revisorer är lite tuffare mot varandra än mot andra.

Erik Rydström kan se revision av revisionsbyråer som en liten del av det som revisorer kallar extern kvalitetskontroll. Kvaliteten på arbetet med olika uppdrag och på byråernas allmänna rutiner kontrolleras i dag främst internt av byråerna själva. Men i vissa andra länder finns en extern kvalitetskontroll som sköts av revisorernas organisationer. FAR har också utrett frågan om att införa ett sådant system i Sverige.

– Det är klart att när jag reviderar en revisionsbyrå så går jag inte precis in på hur kollegerna lägger upp sitt revisionsarbete, säger Erik Rydström. Men jag ser ju om de har ordning, planering och reda. Det är i alla fall en liten bit av en extern kvalitetskontroll.

Mer förvaltningsrevision

En viss större tyngd på förvaltningsrevisionen i förhållande till redovisningsrevisionen tycker Erik Rydström att han kunnat märka när han reviderat kolleger:

– Det kan bero på att båda parter har intresse av att prata med varandra. För den ene är den egna byrån ett kärt ämne, för den andre är det intressant att tala med en part som verkligen har förståelse för revisionsfrågor.

Erik Rydström kan inte tänka sig att auktoriserade revisorer skulle kunna revideras av andra än kollegerna:

– Vem skulle annars göra det? Staten? Nej, riksrevisionsverket är knappast bättre lämpat i sammanhanget.

Det har hänt att revisionsbyråer drabbats av orena revisionsberättelser.

– Men jag har aldrig behövt skriva någon sådan, säger Erik Rydström. På senare tid har antalet orena berättelser ute bland vanliga företag ökat. Men det finns knappast någon anledning att tro att det finns en sådan tendens bland revisionsbyråerna.

Vad säger kollegerna när Erik Rydström skickar sina revisionsfakturor? Har de synpunkter?

– Nej, det har jag aldrig märkt. Inte heller har någon kommit och begärt anbud på revisionen.

Inge Wennberg