Skattemyndigheternas möjligheter att komma åt uppgifter som är skyddade av tystnadsplikt kommer med all sannolikhet att minska. En parlamentarisk kommitté ska utreda möjligheterna att bl.a. slopa bevissäkringslagen och se över reglerna om skatterevision med inriktning på s.k. tredjemansrevisioner.

Det finns också en konflikt mellan tryckfrihetsförordningens regler om anonymitetsskydd och skattelagarna. Om en anonym meddelare får betalt kan skattemyndigheterna i dag få reda på vem han är. Det är inte bra, även om skattemyndighetens personal i och för sig inte får föra vidare vad de fått reda på. Också denna konflikt ska ses över av den parlamentariska kommittén.

Utan stöd i lag

Tredjemansrevision innebär att skattemyndigheterna tar fram uppgifter för att kontrollera andra än dem hos vilka revisionen sker. Man kontrollerar kunder och leverantörer hos ett företag. Eller klienter hos revisions- eller advokatbyråer.

Frågan har flera gånger tagits upp i Balans. Ända fram till 1988 bedrevs tredjemansrevisioner utan lagligt stöd. Man hade ”alltid gjort” sådana. Men så ändrades taxeringslagen så att sådana här revisioner skulle bli lagliga. Riksskatteverket och datainspektionen presenterade nya föreskrifter om taxeringsrevision, och det innebar klartecken till att fortsätta med det hårt kritiserade systemet med tredjemansrevisioner. Men samtidigt förklarade överdirektör Lennart Grufberg på Riksskatteverket för Balans:

– Jag har aldrig skänkt en tanke åt att vi skulle slå till hos en revisionsbyrå för att göra tredjemanskontroll. Däremot kan jag inte säga att dessa företag för alltid kommer att vara fredade.

Bara några månader senare omsatte riksskatteverket det otänkta i handling. Man slog till mot flera revisionsbyråer. Det skedde i jakt på skalbolagsaffärer.

Revisorer sa stopp

Men revisorerna satte sig på tvären och pekade på tystnadsplikten. Hagström & Olsson i Helsingborg, numera Ernst & Young, sa nej – vänligt men bestämt. Inte en låda öppnades för skatterevisorerna, inte ett papper lämnades ut.

Så gick det några månader. Till sist gav riksskatteverket upp. Det blev aldrig någon tredjemanskontroll hos Hagström & Olsson i Helsingborg. Men riksskatteverkets principiella inställning var oförändrad. Man talade om att vid lämpligt tillfälle försöka med ett nytt pilotfall. Det har man veterligen inte gjort.

Formellt kunde revisionsbyrån ha gått till länsrätten och begärt att de efterfrågade handlingarna skulle undantas från revisionen. Det gjorde man inte. Bestämmelserna om att via länsrätten få undantagande vid skatterevision är mycket restriktiva. Den parlamentariska kommitté som ska se över rättssäkerheten vid taxeringsrevision ska också överväga om dessa bestämmelser kan göras mer generösa.

Värst för advokaten?

Tills nya regler eventuellt kommer är det alltså formellt möjligt att fortsätta med tredjemansrevisioner. Kanske är det allra svårast för advokaterna. Typiskt sett har advokaten förhållandevis fler klienthandlingar på sitt kontor. Revisorn har det mesta ute hos klienten men på byrån finns förstås ofta promemorior, utredningar och byråinterna rapporter.

– En sak är dock helt klar: advokatens och revisorns eget arbetsmaterial kan aldrig göras tillgängligt för myndigheten om den är ute efter uppgifter om en klient, säger advokat Peter Danowsky. Det är bara möjligt om myndigheten skulle göra taxeringsrevision hos advokaten eller revisorn för dennes egen skull.

Vid en taxeringsrevision av det sistnämnda slaget uppstår ett annat problem. Ska myndigheten inom ramen för en sådan taxeringsrevision få tillgång till klienthandlingar? Nej, i princip inte.

Advokaten och revisorn ska skydda klienten. Det är inte heller klienten som är myndighetens intresse. Myndigheten ska inte komma åt annan information än den som är nödvändig för att göra taxeringsrevision hos advokaten eller revisorn.

Namn lämnas ut

I sådana fall är det ofrånkomligt att myndigheten kommer åt namn på advokatklienter och, vad gäller revisorer, namn på klienter som enbart har revisorn som rådgivare. Dessa sistnämnda namn är ju inte kända på samma sätt som revisionsklienterna som finns i offentliga register. Alla de här namnen står på advokatens eller revisorns fakturor. Men dessa uppgifter går att få sekretessbelagda

Inge Wennberg