Klockan var halv fyra på fredagsmorgonen. Auktor revisor Nils Moberg, kontorschef vid TRG Revisions regionkontor i Kalmar, väcktes av en telefonsignal. Det brann på kontoret.

När han satte sig i taxin visste han ingenting om brandens omfattning. Var det en papperskorg eller hela huset?

När han närmade sig stadens centrum var det knappast någon tvekan. Ett jättelikt rökmoln avtecknade sig mot natthimlen. Om Nils Moberg inte varit riktigt vaken från början, så blev han det nu.

Trevåningshuset, nästan helt disponerat av TRG, stod i ljusan låga. Kontoret var räddningslöst förlorat. Kringliggande byggnader hotades. På brandplatsen rådde stor dramatik. Där var avspärrningar, poliser, brandmän. En ambulans stod parkerad.

Nils Moberg hade knappt kommit innanför avspärrningarna och presenterat sig för polisen, förrän lokaltidningen Östra Småland var över honom med frågor. Hur ska ni klara det här o.s.v.?

”Inga problem”

Så här efteråt, när Nils Moberg läst vad han svarade, är han lätt imponerad av sig själv. Han hade uttryckt sig väldigt konkret. Det här med branden var inget problem. Byrån skulle snabbt gå igång i nya lokaler. Det var hans första reaktion innan han knappt hade satt sig in i hur stor branden var.

– Det var väl också lite av självbevarelsedrift att jag sa det jag sa. Pressen var där. Det gällde att göra klart att TRG skulle leva vidare.

En telefonkedja hade gått runt till hela den 30 personer starka personalen. Kontorets ledningsgrupp samlades i brandstationen strax intill. Alla hade samma uppfattning: TRG i Kalmar skulle gå i produktion igen. Omedelbart. Det beslöts medan det brann som allra värst.

På måndagsmorgonen den 3 februari var byrån i drift igen i nya lokaler.

Genast på fredagsmorgonen hade man kontaktat försäkringsbolaget, televerket, dataleverantören och en rad fastighetsägare för att se på olika lokaler.

Man fastnade för ett tomt kontorshus, ägt av Arla. Det var lagom stort och relativt centralt beläget mittemot ABBs järnvägsverkstäder.

En informationsgrupp tillsattes för att informera tidningarna och ordna så att annonser om de nya lokalerna var inne redan på måndagsmorgonen.

Stor insats av personalen

Byråns egen personal hade tillsammans med brandkåren gjort stora insatser för att rädda vad som räddas kunde ur kontoret.

Under ledning av brandbefäl kunde man bära ut pärmar, datorer och datamedia. De placerades tillfälligt i en tom affärslokal på andra sidan gatan.

– Vi jobbade rationellt och metodiskt, säger Nils Moberg. Det var inget spring och skrik. I ledningsgruppen såg vi det som viktigt att personalen sattes i arbete på ett eller annat sätt. Inte minst för att få bort obehagskänslorna. Det brann ju kraftigt. Personalen gjorde en berömvärd insats. Det säger inte bara jag utan också försäkringsbolaget, brandkåren och många andra.

Ibland fick räddningsarbetet avbrytas på grund av risk för rökgasexplosioner.

En del medarbetare kunde komma in i sina egna rum och prioritera vad som behövde räddas. Hos andra bar man ut i stort sett allt.

– Arbetet med branden har gjort att personalen troligen känner sig mer sammansvetsad och delaktig i byrån än någonsin tidigare, säger auktor revisor Roland Lilja, chef för TRGs östra region. Vi har täta möten om utvecklingen. Alla vill ju veta vad som händer.

Allt på data kunde räddas

Det datalagrade materialet gick att rädda till 100 procent. Byrån hade haft som rutin att köra bandbackup på allt varje lördag. Det bandet fanns i ett brandsäkert skåp. Dessutom brukade man köra backup på alla förändrade filer varje natt klockan ett. Den delen av backupen satt i maskinen. Hårddisken hade kraschat. Men bandbackupen var så pass oskadd att det gick att läsa vartenda dugg.

Under söndagen drog televerket ledningar i de nya lokalerna. Samma telefon- och faxnummer kunde användas.

Dataleverantören drog sina nätverkskablar. Möbler lånades ihop från televerket och andra kontor inom TRGs östra region.

Så på söndagskvällen var TRG i Kalmar klart för produktion igen. På måndagsmorgonen vajade två vinröda TRG-flaggor utanför de nya lokalerna. Det hade gått att få upp en neonskylt också. Men det fick vänta. Det är inte bestämt att TRG stannar i de här lokalerna

Av den dokumentation som fanns på papper gick 80–90 procent att rädda. Några rum blev helt utbrända. Men där fanns mest kurspärmar, litteratur och en del av revisorernas egna små noteringar, som kanske hade varit bra att ha men ändå inte var nödvändiga.

Det var mycket lite kundmaterial som strök med, eftersom revisionsarbetet i allmänhet görs ute på företagen.

Branden inträffade tidsmässigt ganska lägligt. Högsäsongen hade inte riktigt börjat. Revisioner och deklarationerna för kunder med brutna räkenskapsår var i stort sett avklarade och arbetet med kalenderårskunderna hade inte börjat på allvar.

Mycket papper att sanera

En betydande del av det räddade pappersmaterialet var skadat av brand, rök och vatten utan att för den skull vara oläsligt. Ett särskilt rum i de nya lokalerna används för att sanera alla dessa papper. I rummet kämpar en luftkonditionerare, som arbetar med ozon och klor, för att hålla den värsta röklukten borta.

Brända pärmar byts mot nya. Sotiga och lätt brända handlingar fotokopieras. Allt sätts in i ett nytt fräscht arkiv. Material som inte behövs längre eldas upp.

När det arbetet är avslutat är ordningen på TRG så god som någonsin tidigare. Och en hel del onödiga papper är bortrensade.

– Man är ju lite av ekorre, säger Roland Lilja. På mina gamla hyllor hade jag papper som var ”bra att ha” för 19 år sedan. De är borta nu, tack och lov.

I hans bokhylla står för dagen endast två (2) pärmar. Den ena är en akt om ett nytt uppdrag. Den andra innehåller 1992 års utgåvor av FAR/SRS Info. Nu börjar Roland Lilja om från början.

Roland Lilja befann sig på ett hotellrum i Stockholm när han fick beskedet om branden. Bland det första han gjorde var att skaffa sig en kopia av villkoren i revisionsbyråernas företagsförsäkring, som FAR och Skandia har avtal om.

Stöd från många håll

– Innan man på det här sättet varit i riktig närkontakt med sitt försäkringsbolag känner man sig osäker på om bolaget är en med- eller motspelare, säger Roland Lilja. Men folket på Skandia visade sig vara medspelare. De var mycket måna om att vi skulle komma igång igen.

Kollegerna på andra byråer i Kalmar har varit mycket vänliga. De hörde spontant av sig och undrade om de t.ex. kunde hjälpa till med att låna ut litteratur.

En del persondatorer förstördes eller skadades vid branden. Nyinköp pågår och många av maskinerna har varit iväg på sanering hos en firma i Växjö.

Brandorsaken klarlagd

Brandorsaken är i princip klarlagd. Byrån hade några s.k. Trinette-enheter. Det är sådana där små diskbänkar kombinerade med två kokplattor och ett kylskåp. Enheten ifråga användes inte. Men man hade lagrat papper ovanpå den. Och någon hade av misstag törnat emot ett av spisvreden så att en platta blivit varm.

Trinette-enheter har tidigare orsakat flera bränder. Det finns en enhet även på TRGs nya Kalmarkontor. Men där är spisvreden borttagna för säkerhets skull.

– Man lär sig mycket av en sådan här händelse, säger Nils Moberg.

Inge Wennberg