Under 80-talets andra hälft skedde en mycket snabb utveckling av bärbara datorer. De första modellerna, som mer fick betraktas som flytt- eller släpbara, har ersatts av kraftfulla s.k. notebooks som inte väger mer än ca 3 kg.

Revisorerna är en av många yrkeskårer som förstått fördelarna med bärbar datorkraft och därför satsat stort.

Hur förändrar de bärbara datorerna revisorns arbetssituation och kvaliteten på revisionsarbetet? Och hur tacklas säkerhetsaspekterna?

Även datorbranschen har drabbats av konjunkturläget. Konkurserna ökar kraftigt. Men ett segment tycks klara den ekonomiska snålblåsten bra. Det är tillverkarna av bärbara datorer.

Intresset för den bärbara datortekniken tycks omättligt. Utvecklingshjulen snurrar allt snabbare. Idag pratar branschen på fullt allvar om produktcykler på 6–10 månader. När en bärbar dator funnits på marknaden drygt ett år börjar den bli ganska ointressant, anser man.

För de revisorer och byråer som ännu inte investerat i bärbar datorteknik uppstår naturligtvis frågan om man skall satsa nu, eller vänta ett litet tag till, då ju datorerna bara blir billigare, kraftfullare och lättare. Ett bra exempel på denna utveckling är Compaq. För drygt ett år sedan kostade en av deras bärbara 386-maskiner drygt 40 000:-. Exklusive moms. Idag kostar en nyligen lanserad modell med ungefär samma prestanda drygt 20 000:-. Tycker man att det fortfarande är för mycket, finns det 386-maskiner för runt 10 000:-.

Det är med andra ord köparens marknad. För den byrå som planerar att investera i ett större parti bärbara datorer, finns säkerligen en inte ointressant rabatt att hämta.

Hans Knodt är frilansjournalist och har bl. a. skrivit mycket kring bärbara datorer.