FARs styrelse har godkänt en omarbetning av rekommendationen ”Delårsrapporter” samt tre förslag till rekommendationer från Revisionskommittén, av vilka ”Information från företagsledningen” är ett nyframtaget förslag, medan de båda andra innebär omarbetningar av tidigare versioner. Avsikten är att samtliga texter ska ingå i 1994 års upplaga av FARs samlingsvolym.

Syftet med denna rekommendation är att ge vägledning vad beträffar revisorns uppgifter vid särskilt uppdrag att översiktligt granska halvårssrapport enligt lagen om börs- och clearingverksamhet SFS 1992:543 (börslagen) eller annan enligt lag avgiven delårsrapport. Rekommendationen avser alla de fall då granskningsrapport skall publiceras och är tillämplig också beträffande delårsrapporter avgivna enligt lagar som rör andra företagsformer än aktiebolag även om den här använda terminologin avser aktiebolag.

Bakgrund

Börslagen och börsens inregistreringskontrakt

Enligt börslagen skall från 1993 samtliga inregistrerade börsbolag avge en halvårsrapport. För halvårsrapporter gäller både börs- och aktiebolagslagarna. I finansinspektionens föreskrifter (FFFS 1992:24) anges (3 kap 9 §): Om halvårsrapport översiktligt har granskats av bolagets revisorer, skall revisorernas granskningsrapport ingå i halvårsrapporten i oavkortad form. I bilaga 1 punkt 3 till inregistreringskontraktet vid Stockholms Fondbörs AB stadgas vidare följande: ”Av halvårsrapport eller annan delårsrapport för den förflutna delen av bokföringsåret skall framgå huruvida bolagets revisorer gjort en översiktlig granskning av rapporten”. Även för OTC- och O-listebolag gäller den citerade regeln för delårsrapporter. Halvårsrapport erfordras dock ej enligt Fondbörsens avtal med noterade (OTC- och O-listebolag), dvs. ej inregistrerade bolag.

Uppgiften att särskilt granska halvårs- eller annan delårsrapport – i fortsättningen delårsrapport – i börsbolag grundar sig i förekommande fall på ett tilläggsuppdrag för revisorn.

Börslagens regler

Halvårsrapporten skall innehålla en redogörelse för bolagets verksamhet och resultat under räkenskapsårets första sex månader (förutsatt att räkenskapsåret omfattar mer än tio månader). De närmare kraven på halvårsrapportens innehåll framgår av Finansinspektionens föreskrifter.

Aktiebolagslagens regler

Minst en delårsrapport skall upprättas av aktiebolag, som är skyldigt att ha auktoriserad revisor. Rapport skall lämnas för räkenskapsår som omfattar mer än 10 månader och skall senast två månader efter rapportperiodens utgång insändas till PRV. Om flera delårsrapporter avges skall till PRV insändas en som omfattar minst hälften och högst två tredjedelar av räkenskapsåret.

Aktiebolagslagens krav på delårsrapportens innehåll framgår av ABL 11 kap.

Ansvarsavgränsning mellan styrelse och revisor

Ansvaret för att upprätta delårsrapport åvilar styrelsen som också svarar för delårsrapportens innehåll i dess helhet.

Delårsrapport skall undertecknas av styrelsen, eller om den så beslutat, av verkställande direktör (VD).

Snabbhet är en väsentlig faktor i styrelsens delårsrapportering. Kravet på skyndsamhet begränsar således styrelsens möjligheter att t.ex. dokumentera och redovisa uppgifter i samma omfattning som vid ett årsbokslut. Intäkter och kostnader är därför i större utsträckning föremål för uppskattningar bl.a. genom att vissa periodiseringar kan behöva baseras på antaganden om helårsutfall.

Revisorns översiktliga granskning av en delårsrapport är ett särskilt uppdrag. Omfattningen av revisorns granskningsinsats blir dock alltid beroende av hans egna bedömningar. Skulle några inskränkningar föreligga i uppdragets omfattning måste revisorn bedöma huruvida dessa är av sådan betydelse att de påverkar utformningen av granskningsrapporten eller leder till att han inte kan acceptera uppdraget.

Det praktiska tillvägagångssättet vid offentliggörande respektive tryckning av delårsrapporter varierar. Normalt publiceras rapporten i form av en kommuniké direkt efter styrelsens (VDs) fastställande. Eftersom revisorn kan behöva tid för att slutföra sin granskning, kan hans rapport inte alltid förväntas vara avgiven så att den kan intas i kommunikén utan först i den tryckta handling som senare distribueras till aktieägarna. Även av eventuell kommuniké bör framgå huruvida del årsrapporten är föremål för översiktlig granskning.

Med tanke på ansvarsfrågor och den ofta förekommande tidspressen är det önskvärt att revisorn skriftligen bekräftar de aktuella förutsättningarna beträffande tidsplaner för bolagets framtagande av redovisningshandlingar, publiceringsdagar och tidpunkter för undertecknande av styrelse (alt. VD) respektive revisor.

Revisorns granskning

Granskningsuppgift

En översiktlig granskning av en delårsrapport skiljer sig avsevärt från en revision av en årsredovisning. En översiktlig granskning är mindre omfattande och är mer inriktad mot analytiska metoder och mindre mot detaljgranskning. Detta innebär att revisorn inte kan förväntas uppmärksamma alla förhållanden som skulle framkommit vid en revision av motsvarande årsredovisningsmaterial.

Den översiktliga granskningen skall utmynna i ett uttalande av revisorn att det vid hans granskning inte framkommit något som tyder på att delårsrapporten inte uppfyller gällande krav. Granskningen skall ge revisorn underlag för detta uttalande.

Planering

Den snabbhet i delårsrapporteringen som lagen kräver gör det extra viktigt att revisorn noggrant och i god tid planerar sina insatser. Särskilt viktigt är detta för de fall att även andra revisorers rapporter t.ex. för utländska dotterbolag skall inhämtas. Vissa arbetsuppgifter kan utföras löpande under rapportperioden. Härigenom kan väsentliga redovisningsfrågor redan på ett tidigt stadium komma upp till diskussion, vilket underlättar för revisorn att snabbt avsluta sin granskning efter rapportperiodens utgång. Viss granskning torde i praktiken få ske på preliminärt material parallellt med att delårsrapporten färdigställs. Det är dock nödvändigt att revisorns planering innefattar erforderlig tid för en slutlig granskning efter det att delårsrapporten fastställts. Detta tidsbehov påverkas i första hand av koncernstruktur och tidtabell för inrapportering, offentliggörande och tryckning.

Principerna om väsentlighet och risk skall vara vägledande då revisorn bestämmer inriktningen och omfattningen av granskningen. Risken att ett enskilt fel ej upptäcks är större vid en översiktlig granskning än vid en revision. Detta påverkar dock ej bedömningen av vad som för det enskilda bolaget är ett väsentligt fel om ett sådant upptäcks.

Revisorns erfarenheter från bl.a. tidigare års bokslutsgranskning och årets löpande granskning är betydelsefulla för granskningens inriktning och omfattning.

Inriktning och omfattning

Granskningens inriktning och omfattning påverkas bland annat av:

* Revisorns kunskaper om och erfarenheter av tillämpade rutiner samt om styrka och svaghet i bolagets system för planering och kontroll.

* Av revisorn noterade väsentliga förändringar i den bedrivna verksamheten eller viktigare enskilda affärshändelser av engångsna ur.

* Ändringar i tillämpade redovisningsprinciper, där detta förekommer. Effekterna härav bör anges i delårsrapporten.

* Revisorns egen kunskap om väsentliga dotterbolags förhållanden och periodbokslut. I erforderlig omfattning infordras rapporter från översiktlig granskning av dessas delårsbokslut.

* Iakttagelser som revisorn gör under sin granskning och som kan leda till behov av utökade granskningsinsatser för att revisorn skall kunna fullgöra sin rapportering. Inom vissa områden kan sålunda fullständiga revisionsåtgärder erfordras.

Revisorns åtgärder vid en översiktlig granskning består främst av förfrågningar och analyser avseende för delårsrapporten väsentliga faktorer. Åtgärderna omfattar bl.a. följande:

Intervjuer med företagsledning och andra ansvariga befattningshavare angående:

* väsentliga förändringar i affärsinriktning, i redovisningssystem och interna kontroller,

* eventuella förändringar i redovisningsprinciper respektive i metoderna att upprätta delårsrapporten samt

* väsentliga händelser som inträffat efter rapportperiodens utgång.

Analys av relationstal etc. genom jämförelse med föregående år, senaste period, budgetar etc. samt uppföljning av poster som utvisar markanta avvikelser eller som i tidigare rapportering krävt speciella överväganden, varvid bolagets egen analys och uppföljning används i största möjliga utsträckning.

Läsning av bolagsstämmo- och styrelseprotokoll.

Genomgång av rapporter från översiktlig granskning av väsentliga dotterbolags delårsbokslut.

Genomgång av bolagets arbetsmaterial för avstämning av att de i delårsrapporten presenterade beloppen kan härledas till underliggande bokföring och kompletterande underlag.

Genomgång av delårsrapporten för att fastställa att stadgade uppgifter lämnats.

Rimlighetsbedömning av övrig information i form av löpande text, sifferuppgifter och grafiska framställningar för bedömning av att rapporten, i förhållande till revisorns totala kunskap om företaget, inte innehåller vilseledande eller direkt felaktiga uppgifter.

Prognoser och andra framtidsbedömningar

Revisorns granskning av prognoser och andra framtidsbedömningar i delårsrapporten begränsas till prövning av att de:

* är förenliga med annan information i delårsrapporten,

* tillsammans med övrig information i delårsrapporten inte ger en vilseledande bild av företaget och

* framtagits med rimlig omsorg med avseende på metodik.

Det krävs inte av revisorn att han särskilt skall granska och bedöma de förutsättningar varpå framtidsbedömningarna baserats.

Dokumentation

Revisorn skall dokumentera hur den översiktliga granskningen utförts. Av arbetspapper skall framgå omfattning och resultat av utförda granskningsåtgärder samt vilka slutsatser som dragits.

Rapportering

Revisorns översiktliga granskning skall avslutas med en granskningsrapport som tas in i delårsrapporten. Granskningsrapporten omfattar endast själva delårsrapporten och skall alltså inte innehålla något uttalande om bolagets förvaltning.

Revisorns rapport bör innehålla följande:

* En hänvisning till att granskningen utförts i enlighet med denna rekommendation.

* Ett uttalande om att en översiktlig granskning är betydligt mindre omfattande än en revision.

* Ett uttalande om att inte någonting kommit till revisorns kännedom som tyder på att delårsrapporten inte uppfyller ställda krav.

Om revisorn bedömer att delårsrapporten innehåller direkt felaktiga eller vilseledande uppgifter av väsentlig karaktär skall han ange detta i sin rapport. Om granskningen inte omfattat hela den avgivna delårsrapporten, skall detta framgå.

Nedan lämnas förslag till formulering av granskningsrapport.

Granskningsrapport

Jag har översiktligt granskat denna halvårsrapport/delårsrapport och därvid följt rekommendation utfärdad av Föreningen Auktoriserade Revisorer FAR.

En översiktlig granskning är väsentligt begränsad i förhållande till en revision.

Det har inte framkommit något som tyder på att

* för inregistrerade börsbolag: halvårsrapporten/delårsrapporten inte uppfyller kraven enligt börs- och aktiebolagslagarna.

* för övriga bolag: delårsrapporten inte uppfyller kraven enligt aktiebolagslagen.