Stiftelsen för insamlingskontroll, SFI har varit hyresgäst hos FAR sedan starten 1980. Och nu i december ska verksamheten fira 50-årsjubileum. Det är en ekvation som möjligen kan vara svår att få ihop, men den stämmer: SFI tog nämligen över efter Näringslivets Granskningsnämnd och denna började sin verksamhet hösten 1943.

FAR har dock varit med hela tiden, också i Näringslivets Granskningsnämnd, där en stor mängd föreningar och organisationer ingick bland stiftarna. Dagens SFI har betydligt färre huvudmän (se faktaruta).

Det var i september 1943 som den då nyanställde direktören Ernst G Frick på brevpapper från Sveriges Industriförbunds granskningsnämnd för gåvor och understödsannonser skrev till ”Kungliga Generalpoststyrelsens Bankavdelning” och berättade om en tilltänkt Näringslivets Granskningsnämnd för insamlingsaktioner till välgörande ändamål:

Nämnden skall ha till uppgift att övervaka och kontrollera, att insamlingsaktioner av vad slag de vara må ske på ett sunt och ekonomiskt sätt samt att tillse, att de insamlade medlen komma det uppgivna ändamålet till godo.

En månad senare hade Frick och posten börjat komma fram till de praktiska detaljerna:

För att förhindra varje möjlighet för utomstående att erhålla ett postgirokonto snarlikt de av nämnden disponerade, anhåller Kommittén, att kungl. Generalpoststyrelsen måtte medgiva den tilltänkta Nämnden rätt att disponera samtliga postgironummer inom 90 00 00-talet.

Så blev det också och direktör Ernst Frick, i dagarna 85 år fyllda, är naturligtvis bland de inbjudna till jubileumsmiddagen.

Redan från början samlades det in stora belopp. Räknat i dagens penningvärde kom det in cirka 260 miljoner kronor på kontrollkonton första året. 1945, när kriget tog slut och möjligheterna att hjälpa dess offer ökade, blev det mer än det dubbla. Som en jämförelse kom det förra året in 846 miljoner kronor via 90-konton.

Många miljarder

Under de gångna 50 åren har alltså omkring 20 miljarder kronor (fortfarande i nutidens penningvärde) passerat 90-konton på väg till olika behjärtansvärda ändamål...

– De stora bidragsgivarna under de tidiga åren var företag och organisationer och det var därför granskningsnämnden bildades. Det var väl egentligen först med Radiohjälpens berömda 90 19 50-nummer som allmänheten började bidra i riktigt stor skala, säger Åke Dahl, kanslichef på SFI.

När verksamheten efter hand breddats och fått en mer publik karaktär tyckte så småningom Näringslivets Granskningsnämnd att man hade gjort sitt. Arbetet hade då sedan länge drivits av direktör Sten Tengelin som tillträtt 1964 och stannade kvar till avvecklingen.

I samband med en utredning (SOU 1977:95) som avstyrkte lagstadgad och samhällelig kontroll anmälde man nämligen att att nämnden önskade upphöra med sitt engagemang och föreslog efter samråd med handelsdepartementet den nuvarande lösningen. Den dåvarande handelsministern Staffan Burenstam Linder var mycket nöjd med förslaget:

– En i lag reglerad kontroll av insamlingar skulle leda till många problem. Bl.a. skulle den föra med sig praktiskt taget olösliga gränsdragningsproblem. Allvarliga integritetsproblem skulle också uppstå, meddelade handelsministern i en kommentar till beslutet.

Så uppstod alltså det nuvarande SFI, som sedan startade sin verksamhet 1980 på FARs kansli med dess kanslichef Bo Elshult som ansvarig chef. Under de första åren hade stiftelsen ingen egen kanslipersonal utan verksamheten sköttes av FAR-personal på deltid. Senare under 1980-talet växte dock både FARs och SFIs arbetsuppgifter så pass att FAR inte längre tyckte att den dåvarande föreningsjuristen Urban Engerstedt också hade tid att vara kanslichef för SFI.

Hösten 1986 utnämndes den nuvarande ordföranden regeringsrådet Bengt Wieslander. Han efterträdde Åke Sundqvist som avlidit och i januari 1987 tillträdde sedan den nye kanslichefen Åke Dahl, då nyligen pensionerad från befattningen som finanschef vid Läkarförbundet.

Mer internationellt

Bland de saker som hänt under senare år är en ökad internationell verksamhet. Samarbetet mellan olika nationella organisationer är organiserat i ICFO, International Committee on Fund Raising Organizations med en generalsekreterare i Holland. Organisationen arbetar framför allt med att skapa enhetliga regler för insamlingsverksamheten.

En annan nyhet är att SFI sedan något år också övervakar insamlingar för miljöskydd och naturvårdsändamål. Bland förra årets nya kontoinnehavare märks också Världsnaturfonden och Greenpeace.

Varje år tillkommer en del konton och andra försvinner. De som försvinner avvecklar i regel sig själva, men det förekommer också att konton utesluts av SFIs styrelse.

– Men då har det inte berott på att man lurat bidragsgivarna eller betett sig brottsligt, utan på att man inte har skickat in reviderade räkenskaper och andra handlingar till SFI, säger Åke Dahl, som inte under sin tid som kanslichef varit med om att utesluta någon på grund av bedrägerier.

Media har ett stort intresse för verksamheten och vänder sig ofta till Åke Dahl för kommentarer, även när det gäller mer eller mindre suspekta insamlingar som befinner sig långt bortom stiftelsens kontrollverksamhet.

– Den vanligaste frågan jag får är om man inte kan lita på insamlingar utan 90-konton. Och jag svarar alltid att naturligtvis kan även verksamheter som inte kontrolleras av oss vara ärliga och bra. Men om man ger pengar via ett 90-konto så vet givaren att de används till rätt ändamål, det vill säga att organisationens insamlingsverksamhet är kontrollerad av yrkesrevisorer och att inte mer än 15 procent av insamlade pengar går till administration.

SFI har alltså bott hos FAR i över 13 år och bor fortfarande kvar:

– Eftersom det här är en verksamhet som mycket bygger på yrkesrevisorers insatser tycker vi att det är rimligt att vi är med, säger FARs generalsekreterare Björn Markland.

Fakta om SFI:

Stiftelsen för Insamlingskontroll övertog från den 1 september 1980 den kontrollverksamhet som tidigare bedrivits av Näringslivets Granskningsnämnd.

De fem huvudmännen är:

* Föreningen Auktoriserade Revisorer FAR

* Landsorganisationen i Sverige, LO

* Svenska Arbetsgivareföreningen, SAF

* Sveriges Akademikers Centralorganisation, SACO

* Tjänstemännens Centralorganisation, TCO

Enligt stadgarna ska man bl.a. verka för att ”offentliga insamlingar för i första hand humanitära, välgörande och kulturella ändamål, miljövård och naturskydd sker under betryggande kontroll.

Stiftelsen kan tilldela organisationer som uppfyller kraven sexsiffriga s.k. 90-konton på tre år i taget. Efter räkenskapsår, resp. insamling, skall kontoinnehavarna utan anmodan insända redovisning och revisionsberättelser samt övriga uppgifter, bl.a. på särskilda blanketter från SFI.

Regeln är att av insamlade penningmedel får högst 15 procent gå till administration. Vid s.k. varuförsäljning utan egenvärde (t.ex. brevmärken) bör minst 50 procent av intäkterna tillfalla det uppgivna ändamålet.

Varje insamlande organisations ekonomi och förvaltning måste fortlöpande granskas av en auktoriserad eller godkänd revisor.

Kanslichefen Åke Dahl har omkring en tredjedelstjänst och ungefär lika mycket arbetar kanslisten Magdalena Sundell för SFI (resten av sin arbetstid arbetar hon på FARs kansli). Stiftelsen tar alltså mindre än en heltidstjänst i anspråk.

Stiftelsen anlitar dessutom auktor revisor Hans Törnqvist vid Öhrlings Reveko som konsult vid olika utredningar.

Pengar till stiftelsens verksamhet tas ut av av de ca 230 kontoinnehavarna. Avgifterna varierar mellan 1.300 och 24.800 kronor – beroende på insamlat belopp.

Bengt Holmquist