Auktor revisor Leif Lundfors, TRG Revision, ser en styrka och en fördel i att det finns många kvalificerade revisorer. Det är bra både rent yrkesmässigt och för samhällets skull.

Leif Lundfors är vice ordförande i FAR. Han var VD för TRG Revision under uppbyggnaden av denna nya storbyrå 1988–92. Han har tidigare suttit i FARs utbildningskommitté under lång tid och han betonar att dagens auktoriserade revisorer svarar mot högt ställda krav.

I tidernas begynnelse (1912) räckte det med två års högskola och tre års praktik för att bli auktoriserad revisor. Snart ökas högskoleutbildningen från nuvarande tre och ett halvt till fyra år – enligt förslag – och praktiktiden är sedan länge fem år. Enligt samma förslag krävs revisorsexamen för auktorisation.

Redan nu finns en obligatorisk basutbildning och en särskild revisorsexamen som krav för att få komma in i FAR.

– Syftet med allt detta är att garantera kvalitet, säger Leif Lundfors. Vi ska leva upp till FARs mål att upprätthålla en rättrådig och yrkesskicklig yrkeskår, som det står i FARs stadgar.

Men behövs det så många auktoriserade revisorer nu när branschen går bakåt? Eller menar Leif Lundfors att det över huvud taget är bra med ett ökat antal mer kompetenta människor?

Det beror på.

– Från näringslivets synpunkt är det bra att ha mycket kvalificerat folk i revisionsyrket i dessa tider, säger Leif Lundfors. En annan fråga är om det är en optimal situation för revisionsbyråerna att ha så många auktoriserade.

Marknaden avgör

Hur det är med den saken beror enligt Leif Lundfors mycket på byråns uppdragsstruktur. Eller enklare: det beror på vad marknaden tycker.

När Leif Lundfors själv ”lyssnar på marknaden” så hör han klart och tydligt att klienter uppskattar besök av högt kvalificerat folk från revisionsbyråerna.

– Man vill att de som kommer ut på företagen ska kunna mycket. Det har alltid varit lite svårt att skicka ut nya gröna individer – fastän det är nödvändigt för att revisorskåren ska kunna fortleva på sikt. Och nu när klienterna ser över sina revisionskostnader så blir de ännu mer noga med vilka människor som kommer från revisionsbyrån. De vill ha dem som är duktiga och kan mycket.

Efterfrågan på kvalificerat folk ökar alltså.

– Och när det finns fler auktoriserade revisorer så får ju klienterna i större utsträckning vad de vill ha, säger Leif Lundfors.

Betyder det att varje enskild auktoriserad revisor får arbeta mer med praktiskt revisionsarbete?

– Det som utvecklas mycket snabbt nu är de tekniska hjälpmedlen. Det hör till samma bild som att klienterna ser över revisionskostnaderna. Det betyder att även vi förväntas rationalisera. Rationalisering för oss innebär ofta att arbeta med alltmer utvecklade PC-program. Sådana hjälpmedel ökar kraven på analytisk förmåga och erfarenhet.

På så vis löser man delvis problemet med att det finns många auktoriserade revisorer. Mer kvalificerad tid efterfrågas och används.

Inga nedskärningar

Trots att branschen har minskat mycket kraftigt har TRG Revision fram till hösten 1993 bara minskat sin personalstyrka med ca 7 procent sedan toppnoteringen 1991. Antalet auktoriserade revisorer har ökat något, från 126 till 131 på två år. Upparbetningsmässigt tappade TRG bara ungefär en procent under kalenderåret 1992 jämfört med 1991.

Det finns förklaringar till det. En av dem är att TRG från 1990 fick en hel del nya från utlandet inrefererade uppdrag när Deloitte gick ihop med Touche Ross (TRG = Touche Ross Group).

En annan orsak är att TRG, en sammanslagning av ett antal mindre byråer, aldrig hann bygga upp någon stor konsultsida innan lågkonjunkturen slog till. En tredje orsak är att TRG fått nya stora klientuppdrag inom banksektorn. TRG har också fått en del nya stora uppdrag på den offentliga sidan.

De lyckliga omständigheterna och de nya stora uppdragen har gett kompensation för de dåliga tiderna. Visst har man haft sin beskärda del av konkurser och annat, men inte på några stora uppdrag.

– Vi är inte så bekymrade över mängden auktoriserade revisorer eftersom vi faktiskt behöver dem, säger Leif Lundfors.

Viktig uppgift för FAR att hjälpa små byråer

Vad betyder ökningen av auktoriserade revisorer för FARs del?

Leif Lundfors pekar på att det är många revisorer som gått från storbyråer och öppnat eget. Antalet småbyråer har vuxit.

– Då är det en viktig och växande uppgift för FAR att hjälpa de små byråerna med metoder, utveckling m.m. Det ska FAR göra och på det området växer ansvaret nu.

Leif Lundfors tror inte att antalet FAR-ledamöter kommer att sluta öka även om många som tänkt sig en revisorsbana just nu söker sig till något annat. De ser ju inte att det går så fort i revisionsbranschen längre.

– Behovet av auktoriserade revisorer kommer marknaden att reglera automatiskt åt oss, säger Leif Lundfors. På kort sikt kan det förstås uppstå problem. Ute på universiteten och högskolorna vet studenterna nu att revisionsbyråerna inte är några flitiga anställare. Men när det ändrar sig så ökar också intresset bland studenterna. För att inte stå helt utan unga friska krafter måste vi i alla fall fortsätta rekrytera.

Officiellt från TRG Revision heter det:

Om utvecklingen följer budget kommer nyrekryteringsbehov under 1994.

– Ingen byrå kan i längden klara sig utan nya unga människor, menar Leif Lundfors. Varje revisionsbyrå måste ha en profil på sitt folk som stämmer med efterfrågan. Det är ett krav för att kunna överleva. Man måste ha lagom mycket kvalificerad personal att erbjuda. Det betyder alltid att några måste gå och men att man ändå måste fylla på.

Den nyrekrytering som TRG kan komma att göra inom den närmaste tiden gäller förmodligen främst specialinriktade medarbetare. Men successivt räknar man med en mer allmän nyrekrytering av folk.

Lika många anställda som 1987/88

Leif Lundfors uppskattar att branschen totalt tappat 20-25 procent i volym genom lågkonjunkturen.

Detta har drabbat byråerna olika hårt. Stora personalminskningar har gjorts – men de borde kanske vara ännu större. Varför då? Leif Lundfors förklarar:

– Nedskärningarna innebär bara att byråerna personalmässigt är tillbaka på 1987/88 års nivåer. Mitt i högkonjunkturen kunde revisionsbyråerna arbeta med samma styrka som i dag! Nedskärningarna är mot den bakgrunden inte så dramatiska. Men det anställdes ovanligt mycket folk under åren 1988–90.

– Nu börjar byråerna bli ganska ”slimmade” igen. De försöker hålla sig med lagom många auktoriserade revisorer och lagom många yngre medarbetare. De skaffar sig bättre hjälpmedel och rationaliserar. Vad som händer när konjunkturen vänder upp igen är inte alldeles givet. Men revisionsbyråerna måste kunna ge det som marknaden efterfrågar – som vilka andra företag som helst.

Inge Wennberg