Det finns ett relativt stort regelverk som bestämmer hur en revisor ska arbeta och var gränserna går för uppdraget.

Aktiebolagslagen reglerar när auktoriserad revisor ska tillsättas och dennes uppdrag; förordningen om auktorisation och godkännande av revisorer hur auktorisationen och godkännande praktiskt går till och Kommerskollegiums revisorsföreskrifter anger vem som kan bli auktoriserad respektive godkänd revisor.

I dessa lagar och förordningar sätts inga gränser för revisorns som konsult.

Däremot införde FAR 1986 i sina regler för god revisionssed ett särskilt avsnitt om hur revisorn ska handla vid utförande av uppdrag som konsult.

Där gäller i princip samma regler som utförande av revisionsuppdrag, det vill säga integritet, oberoende, noggrannhet och självständighet. Revisorn ska träffa en muntlig överenskommelse om konsultuppdragets omfattning, genomförande och mål.

Vid utförande av konsultuppdrag åt klient för vilken ledamoten eller hans byrå innehar även revisionsuppdrag får ledamot inte åta sig uppgifter som kan försvåra för honom att genomföra revisionen med självständighet och objektivitet. Hänsyn måste också tas till hur situationen kan uppfattas av en utomstående betraktare. Är kombinationen av uppdrag sådana att förtroendet för ledamoten kan rubbas, får han eller hans byrå inte åta sig båda uppdragen”.

Förutom att en revisor kan varnas eller förlora sin auktorisation efter beslut av tillsynsmyndigheten, Kommerskollegium, kan revisorn få en erinran, varnas eller uteslutas ur FAR av FARs disciplinnämnd.

Det senare innebär att revisorerna kontrollerar sig själva och sanerar sin egen bransch. Det är en mycket viktig uppgift. Misslyckas branschen att sopa rent utanför egen dörr, kommer nämligen lagstiftaren att göra det.

FAR utarbetade dessutom ett dokument 1989 om organisationens policy i konsultfrågan. Den ledde inte till några nya etikregler, men FAR aviserade att det skulle kunna bli aktuellt, exempelvis regler för god sed vid konsulttjänster, begränsning av hur stor del av arvodet som får komma från konsulttjänster etc.

Den nu pågående revisorsutredningen kommer i sitt betänkande att visa om man är nöjd med revisorernas egen etik och dess efterlevnad.

Pär Trehörning är jur kand och journalist. Han medverkade senast i Balans nr 3/92