Per-Anders Aldeholm och Henrik Olsson diskuterar i detta referat frågor kring revisorns ansvarsställning. Avslutningsvis föreslår de att s.k. VDS-försäkring åtminstone borde redovisas, möjligen även göras obligatorisk eller föras in i börskontraktet.

Juristutbildningen innefattar i allmänhet inte någon fördjupning i fråga om revisorns ansvarsställning. Det finns endast ett fåtal rättsfall på området, vilka dessutom inte är prejudicerande. Den juridiska litteraturen angående revisorn är begränsad.

Vi har funnit det intressant att i en uppsats studera revisorns ansvar från juridisk synvinkel. Att vi haft professor Ulf Gometz som handledare har varit av stor betydelse, eftersom vi inte själva har praktisk erfarenhet av revision.

Vi anser oss till en början kunna konstatera en ökad tendens, såväl i Sverige som internationellt, att ställa revisorn till ansvar för handlingar eller försummelser som skadat bolaget eller annan. Ersättningsanspråken har eskalerat och det s.k. förväntningsgapet har sannolikt vidgats under senare år.

Uppsatsens syfte varit att belysa revisorns ansvarsställning i svenska aktiebolag mot bakgrund av Fermenta- och Gusumfallen. Den innehåller inledningsvis en översiktlig beskrivning av revisorsrollen och revision i aktiebolag. Därefter har vi utförligt behandlat ansvarsavgränsningen mellan bolagsorganen och skadeståndsansvaret enligt gällande rätt. Efter en fördjupad redogörelse för de ovan nämnda rättsfallen utgår problemorienteringen från ett urval av de väsentligaste frågeställningarna.

Denna artikel utgör främst ett sammandrag av uppsatsens analys. Vi har funnit det särskilt intressant att behandla:

  • den funktionella ansvarsavgränsningen mellan bolagsorganen,

  • revisorns skadeståndsansvar gentemot ”annan” vid s.k. informationsskador,

  • ”den perfekta revisionen” som mall för god revisionssed och

  • ansvarsförsäkringens betydelse.

Dessa frågeställningar hänger samman i den meningen att den perfekta revisionen som mall i samband med en extensiv tolkning av skadeståndsansvaret för informationsskador gentemot annan, kan medföra ett synnerligen långtgående ansvar för revisorn. Därtill kommer problemen avseende ansvarsavgränsningen mellan revisorn och bolagsledningen, samt revisorns obligatoriska ansvarsförsäkring, som ytterligare kan utsträcka revisorns ansvar.

Fermenta- och Gusumfallen motiverar en principiell diskussion, även om de inte är prejudicerande. I fråga om Fermenta rör målet inte skadeståndsanspråk mot revisorn utan mot styrelsen. Vi hoppas att artikeln skall bidra till den debatt som förs kring dessa frågor.

Fallet Gusum – en kort bakgrund

Gusum tillverkade viror till cellulosaindustrin och även blixtlås. Verksamheten avseende blixtlåstillverkningen såldes 1985 och två år senare såldes metallverksamheten.

De ledande personerna i bolaget var T och F. T innehade posten som verkställande direktör 1944–1977, och blev senare styrelsens ordförande. F kom till bruket på 60-talet och innehade befattningen som ekonomichef och vice verkställande direktör.

L valdes till revisor 1984, och efterträdde revisorn H. Denne hade varit revisor i bolaget sedan mitten av 1970-talet, och var verksam i samma revisionsbyrå som L. Räkenskapsåret 1985/86 var L att anse som s.k. huvudrevisor.

Gusum försattes i konkurs 1988. Det uppdagades att det sedan minst tio år tillbaka hade genomförts mycket omfattande manipulationer av bolagets bokföring, genom bland annat dubbla huvudböcker och kundreskontror. Av förvaltarberättelsen framgick att bristen i bolaget var ca 100 miljoner kronor.

Det inträffade ledde till att länsstyrelsen, på aktieägarnas begäran, tillsatte en särskild granskningsman. Vidare beslutade Kommerskollegium och FARs disciplinnämnd att granska de valda revisorernas arbete. Denna granskning innebar att L meddelades varning av båda instanser. L har inte varit åtalad för brott, däremot har T och F fällts till ansvar för brottslig gärning. De senare ålades dessutom skadestånd i samband med brotten.

Efter försäljningen av metallverksamheten, förvärvade H med flera aktierna i Gusum. Köpeskillingen uppgick till ca 30 miljoner kronor. Aktieförvärvarna stämde sedermera L, och yrkade skadestånd på ungefär ett motsvarande belopp. Den huvudsakliga grunden för deras talan var att de vid aktieförvärvet hade förlitat sig på bland annat årsredovisningen och den av L avgivna rena revisionsberättelsen för räkenskapsåret 1985/86, och till följd av detta lidit skada eftersom aktierna hade förlorat sitt värde.

I sin sammanfattande bedömning konstaterade tingsrätten att L vid granskningen av årsredovisningen för räkenskapsåret 1985/86 hade handlat i strid med god revisionssed. Han hade därigenom oaktsamt medverkat till den innehållsmässigt felaktiga årsredovisningen, och kärandesidans skada. Rätten konstaterade vidare att ett orsakssamband förelåg mellan L:s oaktsamhet och kärandesidans förlust. Eftersom L bort ta denna förlust i beräkning var orsakssambandet juridiskt relevant. Därmed fann rätten att L var skadeståndsskyldig i förhållande till kärandesidan, enligt ABL 10:7 och 15:2.

I samband med bestämmandet av skadeståndet behandlade tingsrätten L:s yrkande om jämkning. Rätten ansåg det skäligt att med hänsyn till dennes skuldgrad och kärandenas medvållande, sammantaget jämka skadeståndet till en sjättedel av yrkade belopp. Några ytterligare omständigheter som föranledde jämkning förelåg inte. Tingsrätten tillade dock att L:s ansvarsförsäkring hade beaktats i detta sammanhang.

Domen överklagades till Svea Hovrätt, där parterna efter förlikning återkallade sin respektive talan. Detta innebar att hovrätten undanröjde tingsrättens dom och avskrev målet från vidare handläggning i januari 1995.

Fermentafallet har beskrivits i många sammanhang. Vi har därför avstått från att inkludera en allmän bakgrund här.

Den funktionella ansvarsavgränsningen

I doktrin och förarbeten används normalt begreppet ansvarsfördelning när diskussion förs angående vilket ansvar och vilka uppgifter som tillfaller de olika bolagsorganen i ett aktiebolag. En mer adekvat term synes oss vara ansvarsavgränsning. Det är inte frågan om en fördelning av ansvaret inom bolagssfären, då varje bolagsorgan har givits fullständig ansvarighet inom respektive kompetenssfär.

Ansvarsavgränsning återspeglar bättre ansvarsförhållandena inom bolaget samt är mer i överensstämmelse med lagstiftarens intentioner, än termen ansvarsfördelning. Lagstiftarens avsikt var att skapa klara ansvarsavgränsningar mellan de olika bolagsorganen.

Genom att kombinera Fermenta- och Gusumfallen och därigenom illustrera de ansvargränser som föreligger mellan revisorn och bolagsledningen ges möjlighet att klarlägga revisorns ansvar. Revisorns ansvar framträder tydligare vid en jämförelse med bolagsledningen i centrala konkreta situationer, än vid en redogörelse av enbart revisorns ansvar och uppgifter. Dessutom är det nödvändigt att sätta in revisorns ansvar i dess sammanhang, av hänsyn till det samspel som föreligger mellan bolagsorganen.

Ett problem är att definiera den rådande ansvarsavgränsningen mellan revisorn och bolagsledningen. Detta förhållande benämner vi den funktionella ansvarsavgränsningen. Lagstiftaren åsyftade, enligt vår mening, att det skulle föreligga ett klart dualistiskt ansvarsförhållande mellan revisorn och bolagsledningen. Innebörden av detta är att det föreligger två självständiga och parallella ansvar beträffande revisorn och bolagsledningen. Såväl revisorn som bolagsledningen kan således, enligt vår mening, ådra sig skadeståndsansvar grundat på vårdslöshet beträffande samma bolagsrättsliga moment. Konsekvensen är därmed att det ena bolagsorganets ansvar inte är avhängigt det andras ansvar. Dualismen bidrar till att skapa underlag för att genomföra en ansvarsbedömning med utgångspunkt i respektive bolagsorgans handlingar och/eller underlåtenhet. Bolagsledningens ansvar är självständigt och bör inte kunna minskas på grund av den granskning som revisorerna företar i efterhand, och som slutligen manifesteras i revisionsberättelsen.

I Fermentafallet framhöll domstolen bl.a. att det är svårt att vid culpabedömningen inte räkna styrelsen tillgodo att revisorerna inte uppmärksammat dem på de aktuella förhållanden i bolaget. Detta ansågs gälla under förutsättning att styrelsen inte påtagligt försummat sin tillsynsplikt. Vidare anfördes att styrelsen inte bör kunna undgå ansvar genom att åberopa att revisorerna tigit eller på annat sätt underlåtit att avge synpunkter, om styrelsen samtidigt underlåtit att organisera ekonomifunktionen på ett godtagbart sätt.

Enligt vår uppfattning är det inte förenligt med intentionerna bakom aktiebolagslagen och den där fastställda ansvarsavgränsningen att det ena bolagsorganets vårdslöshet tillgodoräknas det andra, och därigenom legitimerar ett oaktsamt beteende. Styrelsen bör således inte kunna undgå sitt legala ansvar genom att hänvisa till att revisorn underlåtit att informera dem angående omständigheter som bolagsledningen av vårdslöshet inte upptäckt, och som faller inom dess kompetenssfär.

En motsatt ståndpunkt anser vi även skulle innebära en ansvarsförskjutning som missgynnar revisorn. Om så vore fallet föreligger tydliga risker för att ansvarsavgränsningen mellan revisorn och bolagsledningen suddas ut. Olika yttre omständigheter kan därvid inverka ytterligare avseende ansvarsförskjutningen, såsom t.ex. förekomsten av revisorns obligatoriska ansvarsförsäkring.

Denna utveckling torde inte gynna någon part, i synnerhet inte bolagets intressenter. Enligt vår mening finns det inte stöd i förarbeten för att det utgör en förutsättning, att styrelsens vårdslösa försummelse av tillsynsplikten måste vara av påtaglig art för att medföra skadeståndsansvar.

Vi anser det överensstämma med lagstiftarens intentioner, att styrelsen inte kan undgå ansvar genom att hänvisa till revisorns tystnad om den samtidigt underlåtit att organisera ekonomifunktionen på ett godtagbart sätt.

Det kan emellertid ifrågasättas om lagstiftarens målsättning, att skapa en tydlig dualism, de facto uppnåtts om man relaterar till tingsrättens dom avseende Fermenta och granskningsrapporten i Gusum.

Dualismen avseende den interna kontrollen – ett exempel

Ansvaret för den interna kontrollen kan tjäna som exempel på den tydliga dualism som föreligger avseende ansvarsförhållandet mellan revisorn och bolagsledningen.

Det är av väsentligt betydelse att den interna kontrollen fungerar väl inom bolaget. Den interna kontrollen syftar till att säkerställa att oavsiktliga eller avsiktliga fel som begås i verksamheten så lite som möjligt påverkar redovisningen eller förorsakar bolaget förluster. Det är särskilt viktigt att en befattningshavare förhindras att ensam handlägga en transaktion från början till slut.

Styrelsen har givits ett primärt ansvar i överensstämmelse med dess tillsynsplikt, ABL 8:6 2 st 1 p. Revisorn skall i enlighet med god revisionssed kontrollera om bolagsledningens organisation avseende den interna kontrollen uppfyller legala krav. Om det föreligger brister i den interna kontrollen skall revisorn i enlighet med god revisionssed påtala detta för bolagsledningen. Underlåtelse av revisorn att påtala brister i den interna kontrollen kan medföra skadeståndsskyldighet, ABL 15:2. Det bör dock framhållas att en obefogad anmärkning i revisionsberättelsen kan medföra risk för skadestånd.

I såväl Fermenta som i Gusum hade enbart ett fåtal personer insyn i bolagens interna kontroll. I båda dessa fall bör underlåtenheten avseende den interna kontrollen i första hand, enligt vår mening, tillskrivas den passiva styrelsen.

En form av intern kontroll är att utarbeta goda rutiner och riktlinjer för attest- och befogenhetsfördelning inom bolaget. Detta hade försummats i Fermenta, fastän ett starkt behov förelåg. Även beträffande Gusum förelåg brister i organisationen av den interna kontrollen.

Av Fermentadomen framgår explicit att bolagsledningens ansvar för den interna kontrollen inte i någon del kan delegeras till revisorerna. Detta är enligt vår mening en självklar uppfattning mot bakgrund av ABL:s ansvarsavgränsning.

Den interna kontrollen utgör således ett av flera exempel på situationer då det enligt vår uppfattning kan påvisas att det klart föreligger två självständiga och parallella ansvar för revisorn respektive bolagsledningen. Såväl revisorn som bolagsledningen kan ådra sig skadeståndsansvar för vårdslöshet avseende samma bolagsrättsliga moment. Denna uppfattning illustreras av utgången i Fermenta- och Gusummålen. I Fermentamålet ansågs styrelsen ha förfarit vårdslöst genom underlåtenhet att fullfölja frågan om attest- och befogenhetsfördelningen inom bolaget. I Gusummålet ansågs revisorn ha förfarit vårdslöst vid granskningen av den interna kontrollen.

Betydelsen av rena revisionsberättelser

En viktig fråga är i vilken utsträckning bolagsledningen kan åberopa en ren revisionsberättels, dvs. en som inte innehåller någon anmärkning eller särskild upplysning, som grund för ansvarsbefrielse. I såväl Fermenta som Gusum avlämnades rena revisionsberättelser under ett flertal år då oegentligheter förelåg.

ABL 10:10 anger att revisorn skall avge revisionsberättelse till bolagsstämman. Denna kan sägas utgöra målet med revisionen. Styrelsen skall förvisso också tillhandahållas revisionsberättelsen, men eftersom det är bolagsstämman som skall fatta beslut får styrelsens erhållande av denna närmast ses som en ordningsföreskrift.

Såväl domstolen i Fermentafallet som granskningsmannen i Gusum uttalade generellt att styrelsen bör kunna betrakta en ren revisionsberättelse som en bekräftelse på att revisorn inte upptäckt väsentliga missförhållanden eller att de i vart fall åtgärdats. Tingsrätten ansåg emellertid att det förelåg särskilda omständigheter som inte friade styrelseledamot från att anses vårdslös, även om en ren revisionsberättelse avlämnats. Troligen hade det faktum att revisorerna tidigare avgivit allvarlig kritik i form av erinran betydelse för vårdslöshetsbedömningen i denna del.

Enligt vår uppfattning kan ledningen inte enbart lägga en ren revisionsberättelse till grund för antagandet att inga väsentliga missförhållanden förekommit. Även andra rapporteringsinstrument, främst erinran enligt ABL 10:11, måste beaktas och tillmätas betydelse för ett riktigt antagande och därmed om styrelsen varit försumlig eller inte.

Rena revisionsberättelser bör ses mot bakgrund av den metod med vilken revisorn genomför sin granskning, nämligen genom stickprovskontroller. Styrelsen har ett ansvar som sträcker sig längre än att enbart acceptera denna form av revisionsberättelse. En ren revisionsberättelse bör således inte likställas med ansvarsbefrielse för styrelsen. Mot den bakgrunden bör även intressentkretsen iaktta viss försiktighet.

Det är möjligt att revisionsberättelsens utseende och innehåll kan komma att förändras, beroende på utvecklingen av intressentkretsens uppfattning av revisorns ansvar. Det synes vara frågan om en mer informationsmässigt utvidgad revisionsberättelse. Genom förändringen skulle en skadeprevention kunna åstadkommas, samtidigt som förväntningsgapet minskar.

Skadepreventionen är av betydelse främst för revisorn. Samtidigt torde det föreligga risk för att revisionsberättelsen kan komma att bli alltför generellt avfattad för att vara av intresse, vilket inte skulle bidra till att föra utvecklingen framåt. Denna form av revisionsberättelse skulle, enligt vår mening, kunna uppfattas som en friskrivning från revisorns sida.

Bolagsledningens ansvar behöver klarläggas – inte revisorns

På senare tid har högre befattningshavare – exempelvis ledningen i GLAB i Göteborg, uttalat sig i medierna rörande bolagsrättsliga ansvarsfrågor. Deras uttalanden har röjt grava missuppfattningar eller okunskap om bolagsledningens och revisorns ansvar och roll. Enligt vår uppfattning har bolagsledningen ett objektivt ansvar, även om det finns utrymme för subjektiva faktorer. Bristande sakkunskap minskar inte det bolagsrättsliga ansvaret. Om bolagsledningen ges möjlighet att ursäkta sitt agerande med att man inget visste, kan det leda till att det associationsrättsliga regelsystemet urholkas. Okunskapen är att likna vid rättsvillfarelse som, till skillnad från faktisk villfarelse, inte fritar från ansvar.

Det är således viktigare att definiera omfattningen av bolagsledningens ansvar än att utvidga revisorns ansvar. I denna del är Aktiebolagskommitténs förslag en riktig inriktning. Det måste med mer tydlighet framhållas att revisorn och bolagsledningen är två från varandra skilda bolagsorgan med olika arbetsuppgifter och ansvar.

Enligt vår mening, behöver revisorns ansvar enligt ABL inte ändras, eftersom en tillräckligt god utveckling uppnås genom bl.a. FARs arbete och tillsynsmyndighetens praxis och kontroll. I detta sammanhang bör framhållas att det är av stor vikt att tillsynsmyndigheten och domstolen ställer höga krav på den granskning som revisorn utför. Det bidrar till en generell kvalitetsförbättring som kommer hela revisorskåren näringslivet tillgodo. Samtidigt skapar det förtroende och trovärdighet hos de intressenter som är beroende av att bolagets verksamhet sköts på ett tillfredsställande sätt, och som grundar affärsmässiga bedömningar på den ekonomiska information som granskningen omfattar.

Aktiebolagskommitténs betänkande – en riktig ståndpunkt!

Det bör framhållas att bolagsledningens skyldigheter enligt ABL 8:6 inte är avsett att vara uttömmande. En del av skyldigheterna framträder först indirekt genom förarbeten och praxis. Aktiebolagskommittén har i ett nytillkommet betänkande (SOU 1995:44) föreslagit en tydligare beskrivning av främst bolagsledningens uppgifter och skadeståndsansvar. Genom de föreslagna bestämmelserna åläggs styrelsen explicit en skyldighet att via instruktioner utforma bolagets organisation i syfte att klarlägga arbetsfördelningen inom bolaget. Instruktionerna skall utformas i förhållande till bl.a. det interna styrelsearbetet, verkställande direktören, samt övriga organ som kan tänkas ingå i organisationen. Med bolagsorganens uppgifter på detta sätt preciserat och dokumenterat förväntas bättre förutsättningar skapas, än för närvarande, att utkräva skadeståndsansvar av bolagets organledamöter.

Enligt vår mening innebär kommitténs förslag en riktig inriktning, särskilt avseende specificeringen av styrelseansvaret. Det är av väsentlig att styrelsens ansvar klarläggs, och det ligger stort pedagogiskt värde i att uttryckligen ange vilka skyldigheter som åvilar detta bolagsorgan. Även om förslaget omfattar principer och framhåller motiv som redan gäller, kan det antas att styrelseledamöter blir mer observanta på vilka uppgifter och vilket ansvar de har om det explicit anges i lag. Aktiebolagskommitténs betänkande avser att uttryckligen i ABL ange de ovan nämnda indirekta principerna samt ett antal specifika förhållningsregler, vilket medför att en klarare uppfattning avseende bolagsledningens uppgifter och ansvar kommer till uttryck.

Revisorns skadeståndsansvar gentemot annan vid informationsskador

Med uttrycket ”annan” i ABL 15:2 avses främst bolagets borgenärer. Det är numera, enligt förarbeten och doktrin, klart att revisorns skadeståndsansvar även kan omfatta aktieförvärvare på både primär- och sekundärmarknaden.

I Gusumfallet gjorde tingsrätten skillnad mellan kärandenas kommersiella aktieförvärv i syfte att få kontroll över och bedriva affärsverksamhet i det förvärvade bolaget å ena sidan, och förvärv som en annan tredje man gör som en ren kapitalplacering å den andra. Båda dessa grupper av aktieförvärvare är naturligtvis angelägna om att bolagets årsredovisning innehåller korrekta uppgifter, och frågan är om det finns något rättsligt stöd för en sådan åtskillnad.

Detta förhållande reser frågan hur långt revisorns skadeståndsansvar gentemot annan sträcker sig vid felaktig eller bristfällig information i årsredovisningar, enligt ABL 15:2.

Frågeställningen innefattar en särskild kategori av skador som kan betecknas som informationsskador.

Den information som kan komma i åtnjutande av rättsligt skydd genom ABL 15:2 är sådan som i enlighet med ABL, BFL eller bolagsordningen obligatoriskt skall lämnas. Det bör i detta sammanhang poängteras att ansvaret för extern informationsgivning grundad på bolagets bokföring primärt åvilar bolagsledningen, i enlighet med ABL 8:6, 11:1, 2 och 12 §§.

I den situationen då skada har orsakats på grund av felaktiga uppgifter i exempelvis emissionsprospekt eller årsredovisning kan skadorna beröra en stor krets av skadelidande, och därmed kan även skadorna sammantaget omfatta höga belopp. I doktrinen har anförts att en begränsning av skadeståndsberättigade i dessa fall måste ske. Behovet av en sådan begränsning bör generellt vara större i börsbolag, där aktierna är föremål för omfattande handel.

Begränsningar vid informationsskador vid aktieförvärv

Förutom de rekvisit som uttryckligen följer av ABL 15:2, föreligger ytterligare begränsningar avseende kretsen av skadeståndsberättigade.

Den s.k. normskyddsläran, som tillämpas vid ren förmögenhetsskada, utgör en sådan begränsning (NJA 1991 s 138). Normskyddsläran används i samband med ansvaret gentemot aktieägare eller annan för att kunna avgöra om den norm som revisorn har överträtt, syftar till att skydda det förmögenhetsintresse som har skadats. Tillämpningen består av två moment, varav det ena består i finnandet eller uppställandet av en norm och det andra består i avgränsningen av den krets som skyddas av denna. Det självständiga syftet med normskyddsläran är att det andra momentet ofta faller utanför en traditionell adekvansbedömning (bedömning av om orsakssambandet är juridiskt relevant), och man kan därmed erhålla ytterligare en nyansering för den rättsliga analysen.

Kravet på adekvans kan vara uppfyllt fastän det inte är fråga om ett åsidosättande av ett intresse som den ifrågavarande normen avser att skydda. I ett sådant fall skall skadestånd inte utgå. Som exempel på en tillämpning av normskyddsläran kan nämnas att tingsrätten i Gusumdomen, med stöd av grunderna för ABL 10:7, konstaterade att denna norm även kan omfatta den aktieköpande allmänhetens intressen. Den slutsats som kan dras är att endast den kan få ersättning av revisor, med stöd av ABL 15:2, vars intresse skyddas av stadgande i ABL, BFL eller bolagsordningen.

Även den s.k. tillitsteorin bör representera en begränsning. Teorin har framförts i den juridiska doktrinen av Kleineman (Ren förmögenhetsskada, 1987) som ytterligare en variabel för att dels söka begränsa kretsen av de skadeståndsberättigade, dels söka fastställa vilka krav som skall uppställas inom denna krets för att de skadelidande skall kunna visa på skada som förorsakats genom viss information. Tillitsteorin innebär i princip att endast den som hyser befogad tillit till viss information eller informationsgivaren, skall vara berättigad till skadestånd. Med detta avses att det skall föreligga en konkret och näraliggande relation mellan skadevållaren och den skadelidande. Tillitsteorin har en nära anknytning till både normskydds- och adekvansbedömningar. Kleineman menar dock att tillämpningen av tillitsteorin skulle fungera som ett självständigt instrument, för att begränsa ansvaret.

Teorin har rönt kritik i doktrinen. Nial (Svensk associationsrätt i huvuddrag, 1991) anser att det inte finns något praktiskt behov av att inskränka ersättningsrätten, genom att tillföra en teoretisk påbyggnad av det befintliga regelverket, för dem som enligt traditionella normer har rätt till ersättning. Roos (Anmälan av Kleineman, SvJT 1988, s 43) angriper tillitsteorin från en mer materiell utgångspunkt och menar att den vilar på en alltför bräcklig grund, samt att den är för vagt utformad för att kunna utgöra en gränsdragning som särskiljer de fall som är berättigade till ersättning från de som inte är det.

Aktiebolagskommittén erkänner delvis tillitsteorin genom sitt betänkande. Den framhåller att kravet på närhet bör kunna innefattas i en strängare adekvansbedömning, vilket bör ske genom framtida domstolspraxis.

Vi menar, mot bakgrund av att revisorns ansvar riskerar att nå orimliga proportioner, att en tillämpning av tillitsteorin i någon form skulle kunna tillföra ytterligare en nyansering som krävs för den rättsliga analysen vid informationsskador.

Vi instämmer i den bedömning tingsrätten gör i Gusummålet, att kärandena i egenskap av kommersiella aktieförvärvare anses innefattade i kretsen av skadelidande. Vi anser dock att tingsrätten borde haft en utförligare motivering i domskälen. Trots denna brist, drar vi slutsatsen att tingsrätten inte godtar ett generellt ansvar gentemot investerare.

Kretsen av skadelidande kan inte generellt avgränsas. Till syvende og sidst blir det fråga om en bedömning från domstolens sida i det enskilda fallet. Enligt vår mening har revisorn dock ett relativt gott skydd mot en alltför vid krets av skadelidande. Detta följer av en tillämpning av den ovan nämnda normskyddsläran och övriga rekvisit i ABL 15:2. Därtill kan eventuellt tillkomma en framtida tillämpning i praxis av tillitsteorin i någon form.

Andra former av begränsningar

Om man istället för att söka begränsa kretsen av skadelidande ser till andra former av begränsningar, fungerar jämkningsregeln i ABL 15:4 som en sådan. Stadgandet om jämkning fungerar som en beloppsbegränsning. Förutom de angivna omständigheterna beaktas även graden av skuld respektive medvållande.

I Tyskland har man valt en annan typ av begränsningsregel som utgår från ett beloppstak om 500.000 DM. Även om de svenska reglerna i detta avseende ger ett större utrymme för flexibilitet, och det kan verka främmande för svensk rättstradition med en fastlagd beloppsgräns, kan denna lösning vara värd att beakta. Det är enligt vår uppfattning möjligt att det de facto inte föreligger så stor skillnad som det kan förefalla mellan den svenska jämkningsregeln och det i Tyskland fastlagda beloppstaket, eftersom förekomsten av ansvarsförsäkringar i sig talar mot jämkning. Även om det givetvis inte är riktigt så enkelt, skulle man kunna säga att detta innebär att beloppstakets gräns för svensk del i princip motsvaras av ansvarsförsäkringarnas totalbelopp. Aktiebolagskommittén menar dock att såväl reparativa som preventiva hänsyn talar mot en lagfäst beloppsbegränsning.

”Den perfekta revisionen” som mall

Gusumdomen antyder att rätten i princip har ”bockat” av FARs rekommendationer i förhållande till de faktiska omständigheterna. Detta leder till frågan om det skall vara ”den perfekta revisionen” som utgör mall och därmed god revisionssed, samt vad detta skulle få för konsekvenser för revisorns ansvar.

Det bör inledningsvis nämnas något om de processuella förutsättningarna i mål som Gusum. Ett förmögenhetsrättsligt skadeståndsmål som har sin grund i exempelvis ABL:s regler, utgör ett s.k. dispositivt tvistemål. Dessa tvistemål är mål där förlikning av saken är tillåten. Utmärkande för dispositiva tvistemål är bl.a. att parterna själva svarar för processmaterialet, och således ”disponerar” över detta. Av RB 17:3 följer att dom inte kan ges över annat eller mer, än vad part i behörig ordning har yrkat. Detta innebär att domstolen inte har någon möjlighet att gå utöver yrkandet. Vidare följer av samma lagrum att domen inte heller får grundas på omständighet som inte har åberopats av endera parten, som stöd för deras respektive talan. Domen kan inte baseras på sådana omständigheter som framkommer under processen gång, och som inte åberopats av parterna.

Det anförda är förklaringen till att styrelsens ansvar över huvud inte omnämns i Gusummålet. Det är tillika en förklaring till att rätten förefaller ”bocka” av ifrågavarande rekommendationer.

Vad som bör utgöra mall

Den fråga man har att ställa sig i detta sammanhang är vilken revision som skall utgöra mall och därmed god revisionssed. Är det den revision som utförs av de mest insiktsfulla revisorerna, den revision som de flesta revisorer utför eller den revision som rätten helst skulle vilja se tillämpad?

Utgångspunkten bör rimligen vara den revision som de flesta revisorer utför. Detta har stöd i doktrinen och överensstämmer med FARs egen uppfattning om att god revisionssed är synonymt med vad som är god praxis bland erfarna revisorer.

En annan utgångspunkt skulle få vittgående konsekvenser. Fördelarna med den av lagstiftaren erhållna rättsstandarden skulle motverkas, eftersom rekommendationerna skulle bli alltmer försiktigt och allmänt hållna. Detta skulle i sin tur påverka revisorns granskning, då det inte skulle finnas tillräckligt fasta riktlinjer. Enligt vår uppfattning skulle revisionen som helhet påverkas i negativ riktning.

Den ovan nämnda frågeställningen kvarstår dock även om utgångspunkten är klar, eftersom det finns farhågor inom revisorsprofessionen för att domstolarna tillämpar rekommendationerna alltför strikt i det enskilda fallet.

Rekommendationerna syftar förvisso till att ge uttryck för god revisionssed, men de är allmänt hållna och inte avsedda att till fullo tillämpas i varje enskild situation. Det måste därmed finnas ett visst utrymme för revisorn att i det enskilda fallet bedöma vad som krävs för att god revisionssed skall vara uppfylld, vid en tillämpning av olika rekommendationer. I detta sammanhang kan en mängd faktorer vara av betydelse. Som exempel kan nämnas medhjälpares kompetens och erfarenhet, klientbolagets verksamhet och storlek, revisorns samlade erfarenhet av revisionsarbete, revisorns förtrogenhet med klientbolagets organisation och interna kontroll, samt övriga förhållanden inom det bolag som är föremål för lagstadgad revision.

Det är i sista hand domstolen som avgör vad som skall utgöra god revisionssed. Om den inte behärskar ämnesområdet och kan sätta in detaljerna i helheten, finns det en risk för att revisorn kan drabbas av ett i princip strikt ansvar. Detta kan sägas vara den yttersta konsekvensen av den perfekta revisionen som mall.

Tingsrättens bedömning i Gusum

I enlighet med kärandenas yrkanden och grunder och därmed FARs rekommendationer bedömde tingsrätten revisionen i allmänhet. Därvid behandlades planering, informationsinsamling, dokumentation, och granskning av bolagets interna kontroll. Efter denna allmänna bedömning övergick tingsrätten till de enskilda åberopade poster, där manipulationer hade förekommit. Slutligen gjorde rätten en sammanfattande bedömning som inkluderade granskningen avseende allmänna och enskilda poster.

I den sammanfattande bedömningen konstaterar rätten endast att L inte granskat årsredovisningen och räkenskaperna i Gusums Bruk AB för räkenskapsåret 1985/86 i den omfattning god revisionssed bjuder och att denna ”underlåtenhet i detta avseende strider mot 10 kap 7 § aktiebolagslagen”.

Det är framförallt på denna punkt som man kan kritisera tingsrätten, för att göra det lätt för sig. Om en eller flera detaljer i en del av revisionen har utförts i strid med god revisionssed, måste rätten fråga sig hur betydelsefullt detta är i förhållande till revisionen som helhet. Det är först vid en helhetsbedömning, där rätten ser detaljerna i förhållande till hela granskningsuppdraget, som den slutligen kan avgöra om god revisionssed har trätts för när eller inte. Rättens sammanfattande bedömning innefattade dock inget vägande för och emot beträffande de omständigheter som förelåg. Detta en brist i tingsrättens domskäl. Rent tekniskt kan man tänka sig att rätten i den sammanfattande bedömningen anknyter till de allmänna begränsningar som följer med rekommendationerna, och till omständigheterna i övrigt. Först därefter borde rätten ha konstaterat att bristerna var alltför stora för att ligga inom ramen för god revisionssed.

Det måste dock konstateras att Gusum utgjorde ett klart fall av bristfällig revision. Det är möjligt att rätten därmed inte ansåg sig tvungna att underbygga den sammanfattande bedömningen, mer än som var fallet.

Gusum – inte representativt!

Det är svårt att avgöra huruvida det finns fog för farhågorna avseende ”den perfekta revisionen” som mall, eftersom klargörande domstolspraxis saknas.

Gusum är inte representativt, då det i princip genomgående var fråga om bristfällig revision. Man kan således inte utifrån en analys av Gusummålet säga att utvecklingen visar på en viss riktning, utan endast att ovan nämnda farhågor kvarstår.

Ett gränsfall skulle vara av större intresse i sammanhanget. Med detta avser vi ett fall där revisionen generellt har utförts i enlighet med god revisionssed, men där granskningen av någon detalj brister. Är det fråga om en väsentlig detalj, exempelvis bolagets viktigaste tillgångspost, kan det vid en helhetsbedömning betraktas som ett såpass väsentligt fel att revisorns granskning totalt anses ha utförts i strid med god revisionssed. Är det däremot fråga om ett granskningsmässigt fel avseende en tillgångspost av mindre vikt, innebär det inträffade troligen inte att granskningen har utförts i strid med god revisionssed vid en helhetsbedömning. Detta motsvaras i stor utsträckning av de grundläggande principerna om väsentlighet och risk.

Vi vill betona att det inte är rimligt att god revisionssed, vid en kritisk bedömning, motsvaras av ”den perfekta revisionen” som mall. I detta sammanhang bör också tilläggas att det är av vikt att regler för god revisionssed är rätt formulerade. För att minska risken att farhågorna avseende den perfekta revisionen som mall skall realiseras, skulle man kunna tänka sig att FAR i samarbete med Domstolsverket söker öka domarkårens förtrogenhet med redovisning och revision.

Innebär revisorns obligatoriska ansvarsförsäkring en förskjutning av ansvaret?

Frågan är om förekomsten av revisorns ansvarsförsäkring riskerar att åstadkomma en förskjutning av ansvaret mellan revisorn och bolagsledningen. Här är det av intresse i vilken mån de skadelidande påverkas i valet beträffande vem som skall ställas till ansvar.

Den enskilde revisorn samt revisionsbolag är skyldiga att teckna ansvarsförsäkring för att möjliggöra att kompensation kan utgå för de skador som de förorsakar i granskningsverksamheten. Emellertid förekommer det särskilt utformade frivilliga ansvarsförsäkringar för styrelse och verkställande direktör, s.k. VDS-försäkringar. Bland de börsnoterade bolagen märks en ökad trend att teckna denna form av försäkring.

Syftet med dessa två typer av ansvarsförsäkringar skiljer sig åt. Vad beträffar revisorernas obligatoriska ansvarsförsäkring står som nämnts de skadelidandes intresse i blickfånget. VDS-försäkringarna har främst tillkommit som ett svar på ledande befattningshavarnas önskemål om skydd mot betungande skadestånd, vilket samtidigt kan tjäna som en förmån vid rekrytering av kompetenta organledamöter.

Det finns, enligt vår uppfattning, en reell anledning för de skadelidande att rikta skadeståndsanspråk mot revisorn istället för mot bolagsledningen, om den senare saknar försäkring. Det finns s.a.s. garantier för att kompensation kan erhållas, i vart fall intill ansvarsförsäkringens belopp. Att VDS-försäkring är tecknad för bolagsledningen framgår enbart under förutsättning att bolaget på eget initiativ informerar om detta. Det ligger ju inte i ett bolags intresse att en presumtiv motpart känner till var ”smärtgränsen” går. För bolagets intressenter är det mot den här bakgrunden säkrare att stämma revisorn, eftersom det kan råda osäkerhet huruvida bolagsledningen har ansvarsförsäkring eller inte.

Enligt gällande rätt föreligger ett dualistiskt ansvarsförhållande, innebärande att det i många fall är egalt vem de skadelidande stämmer. Revisorns obligatoriska ansvarsförsäkring kan medföra att revisorn ställs till ansvar istället för bolagsledningen. Det innebär att det sker en ”ansvarsförskjutning” till nackdel för revisorn, vilket enligt vår mening inte är en rimlig ordning. Om den befarade utvecklingen fortsätter, kan det i värsta fall medföra att revisorerna känner sig osäkra på vad deras ansvar egentligen innebär. Detta kan i sin tur medföra att de inte accepterar uppdrag att revidera bolag som är verksamma i en osäker miljö. Detta vore en mycket olycklig utveckling, eftersom det kontrollinstrument som revisorn utgör är en vital förutsättning för ett väl fungerande näringsliv. Dessutom är revisorns medverkan nödvändig för att skapa trovärdighet och förtroende för bolagets verksamhet hos dess intressenter.

Tre konkreta förslag

För att komma tillrätta med dessa svårigheter, kan åtminstone tre förslag skönjas.

  • Vi anser att bolag borde ha en skyldighet att redovisa om VDS-försäkringar förekommer, eftersom detta utgör en omständighet som är av värde för intressentkretsen.

  • Som alternativ till denna redovisningsskyldighet kan VDS-försäkringar införas obligatoriskt. Detta skulle medföra en ökad balans i revisorns ansvarsställning i förhållande till bolagsledningen.

  • Samma resultat skulle kunna åstadkommas genom att ålägga de börsnoterade bolagen en skyldighet att teckna ansvarsförsäkring genom börsen inregistreringskontrakt.

Aktiebolagskommittén uppmärksammade att förekomsten av revisorns obligatoriska ansvarsförsäkring bidrar till att i skadeståndshänseende sätta ”ansvarsfördelningen mellan styrelse och revisorer ur spel”. En legal skyldighet för bolag att teckna VDS-försäkring avvisades dock.

Sammanfattningsvis

Det är nödvändigt att ha ansvarsavgränsningen klar för sig innan en skadeståndsprocess inleds. Förekomsten av ansvarsförsäkring är i detta sammanhang inte utan intresse. Det är vidare väsentligt att det sker en begränsning av skadeståndsberättigade i samband med informationskador, eftersom revisorns ansvar annars riskerar nå orimliga proportioner. Slutligen finns det en risk för att revisorn kan komma att drabbas av ett i princip strikt ansvar, om domstolen inte behärskar redovisning och revision.

Jur.kand. Per-Anders Aldeholm och jur.kand. Henrik Olsson bedriver båda fortsatta studier vid rättsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs Universitet, där också den refererade uppsatsen framlagts.