Ett av seminarierna på FAR-dagen diskuterade oberoendefrågor under ledning av FARs generalsekreterare Björn Markland. I panelen satt vidare FEE-presidenten Jens Röder, direktör Björn Edgren, SE-Banken, vVd Jan Blomberg, Pharmacia och auktor revisor Göran Raspe.

Inledningsvis redogjorde Röder och Markland för de diskussioner i oberoendefrågan som länge förts i Europa. En slutsats av de diskussionerna är att man nu mindre talar om oberoendet i sig och mer om de påtagliga hoten mot revisorns objektivitet (t.ex. ekonomiska förhållanden eller risken att förlora en klient) och vad man kan göra åt dessa.

– Jag har inte sett problem i revisorernas agerande i förhållandet till klienten/revisionsuppdraget, sa Björn Edgren. Men det är viktigt att betona att ”kunden har alltid rätt” inte gäller vid revisionsuppdrag.

Björn Markland pekade också på skillnaderna i risk vid rådgivning i stora och små företag, rådgivningen är mycket riskablare i familjeföretaget.

Jan Blomberg såg inte frågan om revisorns konsultuppdrag som något stort problem, men poängterade också att det är viktigt att ha rollerna klara och att det finns en gräns för vänskapsrelationer.

– Vi är inte oberoende, sa Göran Raspe. Vi har olika böjelser, vi vill bli uppskattade och vi måste ha mat. Man kan träna upp förmågan att hantera intressekonflikter på ett rimligt sätt.

Deltagarna var relativt ense om att alltför mycket teoretiserande kring begreppet oberoende skulle kunna leda till ett större förväntningsgap.

Det bästa vore då att revisorn fick agera utan ett alltför detaljerat regelverk; att marknaden fick avgöra. (Problem: en oseriös del av denna marknad skulle kunna utnyttja ett sådant förhållande.)

Kraven på revisorernas integritet är alltså stort. För stort?

– En oberoende revisor är en avliden revisor, sa Raspe. Och Björn Markland fyllde på:

– En revisor ska vara känslokall, djärv och stormrik. Men det får vi inte låta skrämma oss av.

Jan Blomberg ansåg att formerna för hur revisorer vanligen utses borde kunna skärpas. Styrelsen borde godkänna offertunderlaget och därmed också ta ansvar för vilken revision man vill ha, något som Björn Edgren höll med om.

Björn Markland berättade om den nya revisorslagen, som är mindre fyrkantig än den gamla med sitt förbud mot affärverksamhet, och frågade:

– Vilken förskjutning hoppas vi på?

Och Jens Röder svarade på en annan fråga från Björn Markland att det varit kloka synpunkter som framförts, men att debatten inte var så typiskt svensk. Frågorna liknar varandra i alla medlemsländer.