Berätta för mig och jag ska glömma, visa mig så kanske jag kommer ihåg. Gör mig delaktig och jag kommer att förstå.

Med detta motto ger sig Arne Kinserdal, professor i företagsekonomi vid Norges Handelshögskola i Bergen i kast med att ge oss inblick i de principer och postulat som styr affärsredovisningen. Boken kom ut 1991 på norska, 1993 kom en nyskriven upplaga på engelska. Den har nu genom Christer Westermarks försorg översatts till vårt modersmål svenska. Christer Westermark är redovisningsexpert på Riksskatteverket och sedan flera år flitig debattör bl.a.här i Balans.

Fyller ett tomrum

Boken ”Affärsredovisningens logik” fyller det tomrum som finns när det gäller att ge en övergripande inkörsport till externredovisningens underbara värld. I näringsliv och organisationer drivs verksamheten mer och mer med ett budgetansvar för respektive avdelning, grupp eller projekt.

En grundläggande helhetssyn är nödvändig

Kombinationen av att känna till grundbultarna som styr redovisningen jämsides med vardagens detaljeringsgrad i redovisningen blir allt mer viktig för en större krets personer, som ofta är tekniker, jurister eller marknadsekonomer. En grundläggande helhetssyn är nödvändig för att förstå detaljer.

Här fullgör professor Kinserdals bok en mission genom dess pedagogiska uppläggning med inlärningsmål, uppföljningsfrågor och problemställningar som gör boken lämplig för både självstudier och fördjupande handledarledda diskussioner. Köprekommendation för bl.a. nämnda grupper och som introduktionsbok i företagsekonomiska studier utfärdas.

Ologisk undertitel

Alltså mycket ros, men det finns ris också. Under titeln ”Ett internationellt perspektiv” är ologisk och legaliseras knappast av kap 9 EG-direktiven, kap 10, Exempel på årsredovisningar samt kap 12 Engelska termer från A till Z. Kapitel 9 och 10 känns som främmande fåglar och kan med fördel läsas kursivt.

De engelska termerna utgör dock en bra källa att ösa ur eftersom internationella redovisningsrekommendationer inte sällan är på engelska och det dominerande koncernspråket i näringslivet är just engelska.

Sammantaget är Kinserdals bok lättillgänglig som snabbt fängslar läsaren. Grunden att vandra vidare bland litteratur som mer konkret berör den goda redovisningsseden och dess utveckling i Sverige är lagd genom att Kinserdals motto Gör mig delaktig och jag kommer att förstå infrias och därigenom givit läsaren ökad kunskapshunger.

Gunne Erlandsson, Skatteexpert

Arne Kinserdal (med översättning av Christer Westermark):

Affärsredovisningens logik – Ett internationellt perspektiv

(Studentlitteratur 1995, capris inkl moms 216:-)