Bengt Holmquist

En stor del av det här numret handlar om vad som numera kallas IT. Förr var det ”ADB” eller ”data” som gällde, men det var då det.

Då när informationsteknologi inte verkade lika allomfattande som den nu tycks vara.

Nu kan ett klientföretag tänkas klara sig nästan helt utan ekonomiavdelning; säljarnas datorer är programmerade att acceptera eller förkasta en beställning på basis av dess lönsamhet – för att sedan snabbt skicka data vidare till digital bokföring och redovisning, ofta via flera led till en annan juridisk person.

Revisorernas motdrag heter då Continuous Audit. Att hela tiden hänga på elektroniskt och kontrollera att det som händer följer reglerna. Det kräver nytt tänkande och nya verktyg.

Är alla redo? Behöver alla vara det? Kommer småföretagen verkligen också att få det så här?

Det är frestande att hoppas på att allt ska förbli vid det gamla, men den som t.ex. erinrar sig förhållandet pris/prestanda på miniräknarna för ett antal år sedan, har nog lätt att ana varthän det är på väg.

Och hur är beredskapen för att möta alla utmaningar från Internet? Det handlar ju långt ifrån bara om att surfa i ett förvirrande utbud av hemsidor.

Klienterna har börjat använda nätet till transaktioner, förmodligen kommer programmakarna nu också att lägga in stöd för nätkommunikation i sina nya versioner.

Vilka krav ställer det på revisorn och på revisionen?

Behövs det förresten en kompletterande vägledning för god IT-sed, eller räcker det med de gamla, traditionella, revisorsdygderna tillämpade i den nya miljön?

– Det är lätt att ryckas med i en allmän datahysteri, konstaterar FARs generalsekreterare Björn Markland.

Balans ska försöka att undvika den fällan. Men vi vill ändå vara med i en pågående diskussion om FARs roll i sammanhanget. Vi vill också visa något av hur det står till idag på på byråer och hos myndigheter. Vad vet vi om problemen med kryptering, t.ex.?

I ett avsnitt låter vi en gästskribent ge en introduktion till gränssnitt och program.

Det är inte tänkt som en aktuell köpguide.

Den som ska investera i nya program, måste värdera just det som erbjuds, inte lita på gamla sanningar. Det rör sig snabbt på den marknaden – och det är viktigt att minnas. Gamla betyg gäller inte.

Däremot hoppas vi att de artiklarna kan hjälpa till när det gäller att ställa frågor och formulera krav inför ett köp.

Annars fokuserar mycket av diskussionen i detta nummer kring vad FAR kan och ska göra för att stödja och påverka IT-utvecklingen inom revisionsområdet?

Svaren handlar mycket om stora byråer som klarar sig själva – inte minst med hjälp av sin internationella anknytning – och små som kanske inte gör det.

Det lär finnas anledning att fortsätta att bevaka den frågan i Balans.

Bengt Holmquist, chefredaktör