En lag om företagsrekonstruktion är på gång. Syftet är att hindra onödiga konkurser – att ta fram livskraften i krisföretag som borde kunna räddas.

Det har varit – och är – mycket diskussion om lagen. Ikraftträdandet har skjutits upp flera gånger på både bestämd och obestämd tid. Det verkar dock rimligt att räkna med att lagen kommer någon gång i år.

Den proposition som regeringen lade i höstas och som försenats i riksdagsbehandlingen blev på många sätt ganska urvattnad. Men även om lagens Mäster Skräddare bara lyckats åstadkomma en tumme så kan det kanske med tiden bli en riktigt bra överrock till skydd för företag som behöver rekonstrueras. En utredning om förbättringar är aviserad – redan innan lagen trätt i kraft.

Många anser ändå att ”tummen” i alla fall är bättre än ingenting. Den ska nog, trots allt, kunna bli ett användbart instrument.

En viktig invändning är att lönegarantin inte ändrats. De försvårar rekonstruktion och är i stället konkursdrivande. Reglerna borde också ändrats så att statens skatteförmånsrätt avskaffats.

Vinnare i det urvattnade förslaget är staten och bankerna.

Eller som advokat Rolf Åbjörnsson säger:

– När det gäller att få fram bra lagstiftning om rekonstruktion finns två bovar: staten och bankerna. I båda fallen är det orättfärdigt att man utifrån rena maktpositioner hävdar sin förmånsrätt.

Och bankerna och staten har gått hand i hand:

– Bankerna har motsatt sig alla förändringar i förmånsrätten. Det är klart att politiker har svårt att köra över bankväsendet, säger Åbjörnsson.

En liten vinnare är revisionsbranschen. Även ekonomer får arbeta som företagsrekonstruktörer. Uppdraget är inte bara förbehållet det gamla konkursförvaltarskrået.

I det här temablocket intervjuas:

  • Peter Smedman, VD för Ackordscentralen i Stockholm

  • Kent Löfgren, obeståndsjurist hos Deloitte & Touche

  • Ulf Gometz, professor i revisionsrätt och auktor revisor hos Ernst & Young

  • Peter Bladh, auktor revisor, och Kjell Hemrell, managementkonsult, hos Öhrlings Coopers & Lybrand

  • Leif Lundfors, ordförande i FAR och auktor revisor hos Deloitte & Touche

Vi berättar även om SNS:s specialstudie inför den nya lagen som utförts av USA-professorn Theodore Eisenberg. Till den knöts en stor svensk referensgrupp. Vidare berättar Göran Schäder, rättschef i justitiedepartementet om nya utredningar.

Sist följer också ett referat av en SNS-debatt som behandlade den kommande lagen om företagsrekonstruktion.

Inge Wennberg