Framställningar till Näringsdepartementet

Begäran om ändring i lagen (1995:528) om revisorer

* Föreningen Auktoriserade Revisorer FAR får härmed hemställa att Näringsdepartementet tar initiativ till sådana ändringar i lagen (1995:528) om revisorer (nedan kallad RevL) att behöriga personer får möjlighet till indirekt ägande av revisionsbyråer i samma utsträckning som före ikraftträdandet av RevL. Sådant indirekt ägande har omöjliggjorts genom att Revisorsnämnden tolkat två paragrafer i RevL på ett annat sätt än den förutvarande tillsynsmyndigheten Kommerskollegium tolkade motsvarande bestämmelser i gamla revisorsförordningen.

Den aktuella lagtextens nuvarande lydelse

9 § För att bli registrerat revisionsbolag skall ett svenskt handelsbolag eller aktiebolag

  1. driva revisionsverksamhet,

  2. uppfylla de särskilda kraven i 10 eller 11 §, och

  3. inte vara i konkurs eller likvidation.

11 § För registrering ... vid sammanträdet.

Vidare krävs för registrering att minst tre fjärdedelar av aktierna med minst tre fjärdedelar av röstetalet ägs av godkända eller auktoriserade revisorer och att övriga aktier ägs av personer som är verksamma i bolaget.

Om det finns ... revisorer.

Motivering

Sammanfattning av motiveringen

[Siffror inom hakparentes hänvisar till avsnitten i den efterföljande utförligare motiveringen.]

Auktoriserade och godkända revisorer är näringsutövare [1]. Liksom andra näringsutövare tillför de näringsliv och samhälle den största nyttan om de får arbeta i fri konkurrens och utan vare sig andra restriktioner eller andra privilegier än övriga branscher. Den principen är tillämplig både i Sverige och i ett europeiskt eller vidare internationellt perspektiv, och den har stöd av professionen själv [2]. Den lagstadgade revisionens speciella karaktär, särskilt revisorns ansvar även mot andra grupper än köparen av tjänsterna, motiverar ibland undantag från huvudprincipen. Exempel härpå kan vara begränsningar i rätten att äga revisionsbyråer. Sådana undantag bör emellertid göras endast om de behövs för att säkerställa revisorns oberoende eller eljest skydda tredje man [3]. Dessa tankar har stöd i aktuella projekt inom EU.

Revisorsnämnden har nyligen med avvikelse från äldre praxis tolkat RevL så att personer som i och för sig är behöriga att äga revisionsbolag inte kan utöva ägandet indirekt, dvs. genom ett annat revisionsbolag [4]. Denna restriktion innebär inskränkningar i näringsutövningen som bl.a. hämmar möjligheten att konkurrera med andra kunskapsföretag om kvalificerade medarbetare [5]. Restriktionen har ingen betydelse för skyddet av tredje mans intresse och har såvitt bekant inte varit avsedd i lagstiftningsarbetet inför RevL [6]. Lagen bör därför ändras så att indirekt ägande möjliggörs inom ramar som motsvarar dem som gäller direkt ägande [7].

1. Revisionsverksamheten som näringsgren

Auktoriserade och godkända revisorer och deras byråer bedriver i dag en omfattande verksamhet inom revision, redovisning och sådan konsultverksamhet som ligger inom ramen för revisorns kompetensområde. Enligt en beräkning i en OECD-rapport från 1995 sysselsatte byråerna 950.000 personer 1991 i de tolv dåvarande EU-länderna. Enligt samma rapport kunde omsättningen 1993 beräknas till 4243 miljarder ECU. Uppskattningar av detta slag måste behandlas med en viss försiktighet eftersom branschens verksamhetsområde varierar starkt mellan länderna. Ändå är det uppenbart att revision och därtill hörande rådgivning är en näringsverksamhet av betydande omfattning och med berättigade anspråk på att betraktas som likvärdig med andra näringsgrenar. FAR erinrar om att Europeiska kommissionen under det gångna året utrett olikheter i revisorslagstiftningen i EU-länderna i uttalat syfte att identifiera onödiga hinder för etablerandet av en inre marknad för revisionstjänster. Resultatet av utredningen har ännu inte publicerats – det avses resultera i en grönbok i sommar eller tidigt i höst och en rundabordskonferens i december – men referensen till den inre marknaden för revisionstjänster visar att kommissionen lägger vikt vid att revisionsmarknaden så långt möjligt får verka på näringslivets sedvanliga villkor.

2. Revisorsprofessionens inställning till konkurrens och näringsfrihet

FAR, liksom revisorsprofessionens europeiska och internationella organisationer, eftersträvar fri konkurrens, såväl inom enskilda länder som över gränserna. FAR har därför under senare år målmedvetet avvecklat sådana egna regler som kunnat ha konkurrensbegränsande effekter, t.ex. reklambegränsningsreglerna och det s.k. direktackvisitionsförbudet. Den europeiska revisorsfederationen, Fédération des Experts Comptables Européens (FEE), har till kommissionen överlämnat en egen rapport om onödiga olikheter i revisorslagstiftningen, The Role, Position and Liability of the Statutory Auditor in the European Union, avsedd att tillföra idéer till den kommande grönboken (rapporten har tidigare överlämnats till departementet av FAR). Både FEE och den internationella revisorsfederationen, International Federation of Accountants (IFAC) har deltagit aktivt med informationsinsatser under den s.k. Uruguay-rundan i syfte att underlätta WTOs arbete med avseende på finansiella tjänster, särskilt revision och redovisning.

3. Nödvändiga undantag från näringsfriheten

Lagstadgad revision är emellertid inte en tjänst vars innehåll och villkor förhandlas fram mellan köpare och säljare på en helt fri marknad. Svenska lagmotiv har länge understrukit revisorns ansvar även mot andra intressenter än klientföretagets ägare. Den juridiska basen för de EG-direktiv som behandlar revisionen (redovisningsdirektiven och revisorsdirektivet) är Unionsfördragets artikel 54 (3) (g), som uttryckligen refererar till skyddet för tredje man. Lagstadgad revision är därför en reglerad tjänst i alla EU-länder och i de flesta andra industriländer. Revisorsprofessionen är enig med lagstiftaren om att så måste vara fallet, men understryker vikten av att regleringen sträcker sig endast så långt som betingas av det nämnda skyddsintresset.

RevL innehåller liksom den tidigare revisorsförordningen begränsningar i rätten att vara delägare i revisionsbyråer. Begränsningarna har bl.a. följande innehåll och orsaker.

  • För att andra än auktoriserade och godkända revisorer skall få vara aktieägare i en revisionsbyrå krävs bl.a. att denna är ett registrerat revisionsbolag, 11 § jämförd med 16 § och den av Revisorsnämnden övergångsvis tillämpade 24 § i Kommerskollegiets revisorsföreskrifter. Detta har sin bakgrund i att vissa delägare inte själva står under Revisorsnämndens tillsyn och att det därför måste finnas möjlighet att rikta disciplinära påföljder mot själva byrån.

  • Av ett registrerat revisionsbolag krävs i sin tur bl.a. att det driver revisionsverksamhet, 9 §. Detta är ett naturligt utflöde av motsvarande krav på de auktoriserade och godkända revisorer som skall arbeta i revisionsbolaget.

  • Icke-revisorernas inflytande i revisionsbolaget begränsas till en fjärdedel av aktierna och rösterna.

  • På de icke-revisorer som skall vara delägare i ett registrerat revisionsbolag ställs kravet att de skall vara verksamma i byrån. Syftet är att slå vakt om revisionsbyråernas oberoende genom att utestänga passiva kapitalplacerare från inflytande.

De regler som gällde fram till den 30 juni 1995 tillät endast auktoriserade och godkända revisorer som ägare. Ändringen, som föreslagits av branschen, motiverades av lagstiftaren med revisionsbyråernas behov av att förse kvalificerade specialister med det incitament som ligger i delägarskap. Det råder inget tvivel om att lagstiftarens avsikt var att liberalisera reglerna för ägande av revisionsbyråer för att revisorerna inte onödigtvis skulle befinna sig i underläge i konkurrensen om kvalificerade medarbetare. Utgångspunkten för FAR är att nuvarande bestämmelser definierar en lämplig nivå på skyddet för tredje man. (Det inom Europeiska kommissionen pågående arbetet med ett sektorsdirektiv för revisorsbranschen kan dock i ett senare stadium komma att medföra behov av sådana ändringar att revisorer med behörighet från andra EU-länder i större eller mindre grad jämställs med svenska auktoriserade och godkända revisorer.)

4.Ny praxis för indirekt ägande

Revisorsnämnden har nyligen fattat några beslut (beslut den 25 april 1996, Dnr 1023 och 1024-95 och information den 8 maj 1996 om principerna i detta beslut, Dnr 516-96) som innebär en avvikelse från den praxis som tillämpats av Kommerskollegium med avseende på äldre rätt. Revisorsnämnden har sålunda fastslagit att andelarna eller aktierna i ett revisionsbolag skall ägas direkt av fysiska personer. Det vanliga förhållandet att auktoriserade och godkända revisorer äger ett aktiebolag som i sin tur äger aktier i ett revisionsbolag godtas sålunda inte av Revisorsnämnden. I sin information den 8 maj skriver Revisorsnämnden uttryckligen:”Detta innebär en ändring i förhållande till den praxis som Kommerskollegium tillämpade, som innebar att man godtog ’indirekt ägande’ av revisionsbolag.”

Revisorsnämnden har vidare gjort tolkningen att ett bolag som enbart äger, förvaltar eller handhar administrationen åt företag som driver revisionsverksamhet inte självt kan anses driva revisionsverksamhet.

FAR vill i och för sig fästa uppmärksamheten vid att Revisorsnämndens båda ovannämnda beslut inte är enhälliga. I en gemensam skiljaktig mening framför nämndledamöterna Gunnar Widhagen och Klas-Erik Hjorth uppfattningen att majoritetens tolkning strider mot de numera i svensk rätt tillämpade lagtolkningsprinciper som lägger stor vikt vid de tolkade bestämmelsernas ändamål. Reservanterna framhåller att ändringen från gamla revisorsförordningen till RevL syftade till en liberalisering av de gällande restriktionerna. Hade det varit lagstiftarens mening att den då tillämpade tolkningen skulle få ett annat innehåll i den nya lagstiftningen trots att bestämmelserna i allt väsentligt är identiska, skulle detta enligt reservanternas mening ha kommit till uttryck. Det förtjänar påpekas att den gängse tolkningen på intet sätt står i konflikt med EG-direktivets regler.

FAR finner att det som framförs i den skiljaktiga meningen är beaktansvärt. Enligt vad FAR inhämtat har de båda besluten överklagats av sökanden. FAR skulle ändå finna det olyckligt om ett stort antal svenska revisionsbyråer hade en organisation som är tillåtlig endast enligt en tolkning av gällande rätt varom det råder oenighet.

5. Behovet av indirekt ägande

Det är vanligt i kunskapsföretag att en byrå består av flera juridiska personer. Orsaken kan vara att byrån för flertalet medarbetare vill lösa pensioneringsbehovet genom SPP-anslutning samtidigt som ett antal kvalificerade personer inom byrån har önskemål om individuella lösningar. Eftersom SPP i regel kräver anslutning av hela personalen måste en uppdelning ske mellan olika juridiska personer. En annan orsak kan vara att olika delägare har olika önskemål om sättet och takten för att ta ut överskott ur byrån, och att dessa önskemål tillgodoses inom ramen för individuellt ägda aktiebolag. Det är också tänkbart att en byrå vill låta ledarna för verksamheter med olika inriktning (t.ex. med avseende på region eller marknadssegment) var för sig ta det fulla VD-ansvaret, samtidigt som verksamheten samordnas av ett paraplybolag som kanske också utför vissa centrala tjänster åt ”produktionsbolagen”.

Samtliga dessa exempel är tillämpliga på revisionsbyråer. Att frånta revisionsbyråerna rätten att använda flera juridiska personer inom en och samma byrå innebär att revisionsbranschen kommer i underläge i förhållande till konsultbyråer och andra kunskapsföretag i konkurrensen om de bästa medarbetarna. En sådan utveckling ligger inte i näringslivets och samhällets intresse.

6. Tredjemansskyddet

Begränsningarna i rätten att äga revisionsbyråer betingas, som ovan nämnts, av behovet att säkerställa att inflytandet över revisionsbyråerna antingen utövas av personer som står under tillsyn eller utövas i sådan form att själva byrån kan träffas av påföljder från tillsynsmyndigheten. Det har vidare ansetts angeläget för skyddet av oberoendet att passiva kapitalplacerare inte tillåts utöva inflytande, utan att alla delägare skall vara yrkesmässigt aktiva i den aktuella verksamheten. FAR, som helt accepterar dessa principer, kan inte finna att en uppdelning på flera juridiska personer skulle medföra några risker i dessa avseenden. Ett stort antal svenska revisionsbyråer, stora såväl som mindre, har i dag någon form av indirekt ägande, baserat på Kommerskollegiets tidigare tolkning. Det är inte bekant för FAR att detta förhållande någonsin skulle ha medfört några som helst problem för oberoendet eller några svårigheter vid tillsynen.

7. Hemställan om lagändring

På grundval av vad som sålunda anförts hemställer FAR att Näringsdepartementet tar initiativet till en ändring av RevL av innebörd att indirekt ägande blir tillåtet i samma omfattning som före den lagens tillkomst. FAR lämnar på detta stadium inget konkret förslag till ny lagtext, men biträder gärna departementet med den branschkunskap som kan behövas för att texten skall medföra konkurrensneutralitet och samtidigt tillgodose det berättigade skyddsintresset för tredje man.

Framställningar till Näringsdepartementet

Tillägg till begäran om ändring i lagen (1995:528) om revisorer

* Föreningen Auktoriserade Revisorer FAR hemställer att den begäran om initiativ till ändring av lagen (1995:528) (nedan kallad RevL) om revisorer som tillställdes Näringsdepartementet den 5 juli 1996 behandlas med stor skyndsamhet. Orsaken är att Revisorsnämnden (nedan kallad RN) numera tillkännagivit att en ny tillämpning av de föreskrifter som myndigheten själv utfärdar kommer att gälla med omedelbar verkan. Att efterleva föreskrifterna enligt den nya tillämpningen kommer att innebära kostnader för revisorsbranschen och konkurrensnackdelar i förhållande till andra kunskapsföretag. Ändringen går tvärt emot utvecklingen inom EU och har beslutats utan samråd med branschen.

Det tidigare framförda yrkandet

FAR har i brev den 5 juli 1996 hemställt att Näringsdepartementet skall ta initiativ till sådana ändringar i lagen (1995:528) om revisorer att behöriga personer får möjlighet till indirekt ägande av revisionsbyråer i samma utsträckning som före ikraftträdandet av RevL. FAR har i brevet anfört att sådant indirekt ägande omöjliggjorts genom att RN tolkat två paragrafer i RevL på ett annat sätt än den förutvarande tillsynsmyndigheten Kommerskollegium tolkade motsvarande bestämmelser i gamla revisorsförordningen. FAR har i brevet också angivit ett flertal argument för att bibehålla rätten till indirekt ägande. Hit hör vikten av att revisorsprofessionen får konkurrera på lika villkor med andra kunskapsföretag om kvalificerade medarbetare, att intresset inom EU för närvarande är starkt fokuserat på att undanröja onödiga olikheter i revisorslagstiftningen som försvårar etablerandet av en inre marknad för revisionstjänster, samt att de hittillsvarande reglerna veterligen aldrig försvårat tillsynsmyndighetens arbete eller hotat några skyddsvärda intressen hos tredje man.

FARs brev förorsakades närmast av RNs inställning till registrering av revisionsbolag med indirekt ägande. RN har låtit förstå att befintliga registrerade revisionsbolag skall anses uppfylla villkoren med stöd av övergångsreglerna till RevL, och att några åtgärder mot indirekt ägda byråer därför inte kommer att vidtas förrän vid utgången av deras nu löpande femåriga registreringsperiod. Eftersom registreringsperioderna för de byråer som ägs av FARs ledamöter går ut successivt kan problemet visserligen ändå bli akut mycket snart för enstaka byråer, men eftersom detta är uppenbart för den initierade framförde FAR inte något explicit yrkande om snabb behandling av ärendet.

Tillkommande omständigheter

RN har nu i en rundskrivelse den 5 juli 1996, betitlad INFORMATION till samtliga godkända och auktoriserade revisorer samt registrerade revisionsbolag, framfört bl.a. följande.

Drivs revisionsverksamhet eljest [dvs. inte i registrerade revisionsbolag, FARs anm.] under form av bolag får endast godkänd eller auktoriserad revisor vara bolagsman eller aktieägare. Enligt Kommerskollegiums praxis godtogs att kvalificerad revisor via helägt bolag kunde äga icke registrerat bolag. Analogt med RNs ställningstagande i frågan om ägandet av registrerat bolag skall denna praxis inte längre tillämpas. Endast kvalificerade revisorer, d.v.s. fysiska personer[,] godtas som ägare av icke registrerat bolag. Detta innebär att kvalificerad revisor driver revisionsverksamhet i otillåten form om den inte bedrivs i bolag som antingen är registrerat eller är helägt av kvalificerade revisorer, d.v.s. av fysiska personer.

Som FAR anfört i sin skrivelse av den 5 juli är RNs motivering för tolkningen av RevL beträffande registrerade revisionsbolag inte övertygande. Det konkreta beslut som hittills föreligger i fråga om ett sådant bolag (Tallerts) är inte heller enhälligt. Det föreligger en gemensam reservation från två ledamöter av RN. FAR har dock givetvis respekt för att en ny lag kan tolkas på ett nytt sätt även om ordalydelsen är identisk med äldre rätt. FAR har därför hemställt att lagen skall ändras på så sätt att innebörden klart blir den som ostridigt avsetts av Revisorsutredningen och lagstiftaren.

Med avseende på revisorsföreskrifterna förhåller det sig annorlunda. RN har genom myndighetsbeslut tills vidare antagit bl.a. 24 § Kommerskollegiets revisorsföreskrifter, som i övrigt upphört att gälla den 30 juni 1995. Det ankommer på RN att utfärda nya revisorsföreskrifter, något som också skett i fråga om utbildningskrav och examensförfarande. RN har alla möjligheter att utfärda ytterligare föreskrifter, inte minst om tillämpningen av de gamla föreskrifterna bygger på en tolkning som RN finner felaktig. Efter ett förslag av FAR arbetar en för RN och revisorsorganisationerna gemensam föreskriftsgrupp med kommande föreskrifter om bl.a. oberoendefrågor och dokumentation.

Genom att RN utgivit den ovan nämnda skrivelsen har RN, såvitt FAR förstår, genom ett myndighetsbeslut ändrat innebörden av de delar av revisorsföreskrifterna som tills vidare tagits över från Kommerskollegiets revisorsföreskrifter.

RNs beslut berör en mycket stor del av FAR-ledamöternas byråer. Effekterna kommer att drabba både små och mycket stora byråer. Orsakerna till att byråerna i dag är uppdelade på olika juridiska personer berörs i FARs skrivelse den 5 juli. Den juridiska konstruktionen har i åtminstone några fall utformats efter samråd mellan den berörda byrån och Kommerskollegium. Att ändra byråstrukturen så att varje byrå endast består av en juridisk person eller, vilket synes vara alternativet, så att alla de juridiska personerna inom en byrå ägs av (samma eller olika) fysiska personer, skulle medföra stora kostnader. Det kan kräva ändringar av avtal om pensioner, tantiem eller leasing av datorutrustning och andra tillgångar. Det kan också handla om avtal med anledning av genomförda byråfusioner. Det kan medföra skattemässiga konsekvenser, t.ex. genom bortfall av rätt till förlustavdrag.

Det framstår mot bakgrund av detta som anmärkningsvärt att inget som helst samråd med branschen föregått RNs beslut om ny innebörd av Revisorsföreskrifterna.

Hemställan om handläggning med förtur

Av vad FAR anfört framgår att revisionsbranschen oväntat och utan föregående samråd ställts inför ett krav från tillsynsmyndigheten RN att ett stort antal revisionsbyråer skall omstruktureras för att uppfylla revisorsföreskrifternas krav. I sin skrivelse framför RN:

Som ovan konstaterats bedriver godkänd eller auktoriserad revisor revisionsverksamhet i otillåten form om verksamheten inte bedrivs i bolag som antingen är registrerat eller är helägt av kvalificerade revisorer, d.v.s. av fysiska personer. RN kommer att vara uppmärksam på att erforderliga åtgärder för att rätta till felaktiga förhållanden vidtas och slutförs inom rimlig tid.

En stor del av branschen är sålunda utsatt för ett underförstått hot om disciplinära åtgärder om den underlåter att genomföra en dyrbar och från allmän synpunkt onödig omstrukturering av byråerna inom rimlig tid. FAR finner att de grundläggande kraven på ägande av revisionsbyråer, som nu återfinns i Revisorsföreskrifterna och är underkastade RNs myndighetsbeslut, bör utformas så att de överensstämmer med hittillsvarande praxis. För att säkerställa en stabil tillämpning kan det dessutom finnas skäl att överföra dessa centrala krav till själva RevL.

Av vad FAR anfört framgår att den föreslagna lagändringen bör behandlas med förtur inom Näringsdepartementet.

Remissvar till Finansdepartementet

Beskattning av bilförmån

* Föreningen Auktoriserade Revisorer FAR har beretts tillfälle att yttra sig över departementspromemorian Beskattning av bilförmån (Ds 1996: 34). FAR får med anledning härav anföra följande.

FARs ställningstagande

FAR avstår från att yttra sig om förslaget i dess helhet men anför vissa synpunkter på enskildheter.

Motivering

Beskattning av bilförmån berör främst personbeskattning vilket område FAR vanligen avstår från att yttra sig över.

Emellertid är det på sin plats att göra några påpekanden.

  • Som huvudregel skall värdet av fri eller delvis fri bil bestämmas enligt en schablon som innefattar samtliga kostnader förutom drivmedel. Värderingsmodellen bygger på att förmånshavaren betalar allt drivmedel och att ersättning erläggs till förmånshavaren med 8 kr per mil för tjänstekörning.

Ovan sagda innebär att förmånshavaren måste föra journal över tjänstekörningen för att kunna erhålla betalning för de mil som körts i tjänsten. Detta kan missbrukas. Det kan både ur arbetsgivarens och arbetstagarens synpunkt vara mer intressant att betala ut en kostnadsersättning än att betala ut lön.

  • Spärregeln, när arbetsgivaren betalar bensinkostnaderna, tycks kommit till i preventivt syfte. Naturligt vore istället att kostnaderna för privat körning skall betalas av förmånstagaren.

  • Det ränterelaterade beloppet torde kunna justeras vid större förändringar.

  • Förslaget innebär ett administrativt merarbete för arbetsgivare och för arbetstagare.

  • Kontrollproblem kommer att uppstå. Man återinför de kontrollsvårigheter som fanns före lagstiftningen 1986 och som innebar en ökning av de processuella kostnaderna.

Yttrandet har avgivits av FARs skattekommitté.

Remissvar till Finansdepartementet

Vissa företagsskattefrågor (Ds 1996:24)

* Föreningen Auktoriserade Revisorer FAR har beretts tillfälle att yttra sig över departements promemorian Vissa företagsskattefrågor (Ds 1996:24). FAR får med anledning härav anföra följande.

FARs synpunkter

Uppskovsreglerna i 2 § 4 mom. SIL m.m.

FAR anser att promemorians förslag om totalt avdragsförbud för förlust vid överlåtelse av egendom mellan företag i intressegemenskap, där mottagande skattesubjekt inte är skattskyldigt i Sverige, är otillfredsställande. Om ändock denna stopplagstiftning införs, bör ett system skapas för att tillvarata det faktiska anskaffningsvärdet på den överlåtna tillgången så att detta ej helt förloras.

Uppskov med beskattning vid aktieöverlåtelser

I likhet med promemorian anser FAR att endast en av uppskovsreglerna – koncernregeln resp. strukturregeln – skall vara tillämplig vid aktiebyten. Alternativt kan strukturregeln kompletteras med en skrivning som innebär att överlåtelsen skall ske till marknadsvärde. Härigenom uppnås kongruens i skattesystemet och problemet med dubbel beskattning av vinster resp. dubbelt avdrag för förluster uppkommer inte.

Vidare delar FAR promemorians uppfattning att oönskade konsekvenser kan uppstå vid tillämpningen av koncernregeln då ett bolag kan ingå i två koncerner enligt den nya koncerndefinitionen.

Befrielse från beskattning av reavinst vid aktieöverlåtelse

I promemorian föreslås att dispensreglerna vad avser befrielse från beskattning av reavinst när aktier överlåts till ett utländskt koncernföretag skall regleras i lag. FAR delar denna uppfattning liksom synpunkterna i promemorian i övrigt om internationella andelsbyten, Lex ASEA samt investmentbolag.

Slutligen anser FAR att de ifrågasatta reglerna vid omstrukturering lämpligen – med ett helhetsgrepp – borde behandlas i samband med att Företagsskattekommittén lämnar sitt slutliga förslag under 1997.

Yttrandet har avgivits av FARs skattekommitté.

Remissvar till Finansdepartementet

Skyldighet att betala socialavgifter och avge kontrolluppgift avseende skattepliktiga rabatter och andra förmåner

* Föreningen Auktoriserade Revisorer FAR har beretts tillfälle att yttra sig över promemorian Skyldighet att betala socialavgifter och avge kontrolluppgift avseende skattepliktiga rabatter och andra förmåner (Fi96/3047). FAR får med anledning härav anföra följande.

FARs ställningstagande

FAR tillstyrker förslaget att en lagregel införs som innebär att det i vissa fall är arbetsgivaren och inte rabattutgivaren som skall lämna kontrolluppgift och betala sociala avgifter samt göra avdrag för preliminär A-skatt.

Motivering

I prop. 1995/96:152 Beskattning av förmån av utbildning och andra åtgärder vid personalavveckling, m.m. har föreslagits att rabatter eller andra förmåner som transportföretag ger ut för visad kundtrohet s.k. frequent flyer-rabatt skall beskattas. Detta under förutsättning att förmånen grundar sig på tjänsteresor som arbetsgivaren har betalt och att förmånen inte utnyttjas i tjänsten.

Under förutsättning att skattepliktig förmån föreligger anser FAR att det är mest naturligt att arbetsgivaren skall betala arbetsgivaravgift, göra avdrag för preliminär A-skatt och lämna kontrolluppgift. Detta beroende på att den rabatt, bonus, som resenären erhåller grundar sig på av arbetsgivaren betald tjänsteresa. Rabatten torde alltså tillhöra arbetsgivaren.

Om rabatten utnyttjas av anställd för privat resa medför detta följaktligen ett arbetsgivaransvar för arbetsgivaren.

Det får också anses naturligt att rabatter som arbetsgivaren inte medverkat till eller inte känt till inte kan innebära några skyldigheter för denne. Det rabattgivande företaget bör ha ansvaret. Likaså bör det rabattgivande företaget ha ansvaret när det gäller privat inköp där arbetsgivaren medverkat till rabatt- eller bonusavtalen.

Yttrandet har avgivits av FARs skattekommitté.

Remissvar till Finansdepartementet

Vissa justeringar i lagen om räntefördelning vid beskattning m.m.

* Föreningen Auktoriserade Revisorer FAR har beretts tillfälle att yttra sig över departements promemorian Vissa justeringar i lagen om räntefördelning vid beskattning m.m. (Ds 1996:41). FAR får med anledning härav anföra följande.

FARs ställningstagande

FAR tillstyrker förslaget men anser att övergångsbestämmelserna utformas på så sätt att tillämpning kan ske vid 1997 års taxering.

Yttrandet har avgivits av FARs skattekommitté.

Remissvar till Finansdepartementet

Översyn av skatteflyktslagen – Reformerat förhandsbesked

* Föreningen Auktoriserade Revisorer FAR har beretts tillfälle att yttra sig över delbetänkandet av 1995 års skatteflyktskommitté Översyn av skatteflyktslagen – Reformerat förhandsbesked (SOU 1996:44). FAR har följande synpunkter att lämna avseende Skatteflyktskommitténs förslag.

Allmänt

I utredningsdirektiven har framhållits att kommittén vid utarbetandet av en ny lag mot skatteflykt särskilt bör beakta de erfarenheter som vunnits efter genomförandet av 1990 års skattereform. Kommittén konstaterar att antalet prövade fall för tiden efter reformen är magert, då skatteflyktslagen avskaffades relativt kort tid efter reformen. Det pågår dock processer avseende rättshandlingar företagna efter skattereformens genomförande och fram till 1 januari 1993. Den ”gamla” lagen mot skatteflykt har dessutom återinförts fr.o.m. 1 juli 1995. Inom de närmaste åren kommer det därför att föreligga en praxis som kan ge ledning för lagstiftningsarbetet. FAR anser därför att man bör avvakta denna utveckling av praxis så att erfarenheter härifrån kan beaktas vid lagstiftningsarbetet. I och med att den gamla lagen om skatteflykt har återinförts saknas inte längre lagstiftning på området.

I betänkandet anges att domstolarna inte ansett den nuvarande skatteflyktsklausulen vara tillämplig i fall som haft typiska inslag av skatteflykt. Enligt direktiven skall därför den nuvarande klausulen göras effektivare. Den i utredningen föreslagna utvidgningen erfordrar enligt FARs mening att lagstiftaren redovisar vilka fall som inte träffas av den gamla klausulen, men som kommer att träffas av den nya klausulen. Kraven på förutsebarhet och därigenom rättssäkerhet bör beaktas på så sätt att lagstiftaren upprättar en katalog med ett antal exempel på situationer där skatteflyktsklausulen är tillämplig respektive inte tillämplig.

Rekvisitet lagstiftningens grunder

Kommittén har valt att inte lägga in ett rekvisit av subjektiv karaktär, utan endast att utveckla och förtydliga det redan befintliga mer objektiva rekvisitet lagstiftningens grunder. I en generalklausul är det naturligtvis av största vikt att alla subjektiva bedömningar så långt möjligt utelämnas.

Kommittén grundar sitt ändringsförslag bl.a. på den hos svenska förvaltningsdomstolarna ökande tendensen att vid lagtolkning eftersträva en tolkning som direkt anknyter till författningstexten. Motivuttalanden som inte helt täcks in av lagtexten beaktas inte i samma utsträckning som tidigare. Kommittén anser att rekvisitet mer direkt bör anknyta till de rättsgrundsatser som kommer till uttryck direkt i lagbestämmelserna och lagstiftningens allmänna uppbyggnad, dvs inte i huvudsak till vad som anges i motiven till bestämmelserna. Detta är naturligtvis bra för rättssäkerheten att man vid bedömningen av skatteflyktsklausulens tillämplighet utgår från respektive lagbestämmelses ordalydelse och inte från mer eller mindre tydliga förarbetsuttalanden som inte återspeglas i lagtexten. Däremot innebär förslaget att ”strida mot lagstiftningens syfte såsom det kommit till uttryck i skattebestämmelsernas allmänna utformning” att tolkningsutrymmet vidgas vilket i sin tur naturligtvis minskar förutsebarheten.

Nuvarande rekvisit ”lagstiftningens grunder” är därför att föredra. Innebörden i den föreslagna ändringen måste under alla förhållanden redovisas genom exempel.

Ändamålsrekvisitet

Den föreslagna ändringen av ändamålsrekvisitet från att skatteförmånen skall ha utgjort ”det huvudsakliga skälet för förfarandet” till att förmånen skall ha utgjort det övervägande skälet för förfarandet innebär en väsentlig utvidgning av generalklausulens tillämpningsområde.

Av betänkandet kan utläsas att antalet processer om tillämpningen av lagen om skatteflykt kraftigt har minskat efter skattereformen. Det saknas därför enligt FARs mening grund för att utvidga den nuvarande skatteflyktsklausulen. Som framgår ovan anser FAR att det vore lämpligast att avvakta den framtida utvecklingen av praxis innan några lagstiftningsåtgärder vidtas.

Den föreslagna utvidgningen medför också att lagen blir svårare att tillämpa och att förutsebarheten minskar. Den föreslagna lydelsen innebär att om en utomstående betraktare (=tjänsteman vid skattemyndigheten) anser att det skattemässiga skälet till rättshandlingen väger något tyngre än övriga skäl så är lagen tillämplig. Det stora problemet ligger i att bestämma ”tyngden” av de olika skälen för förfarandet. Det säger sig självt att det är betydligt svårare, för såväl den skattskyldige som myndigheterna, att göra denna bedömning än att avgöra det huvudsakliga skälet för förfarandet. Detta rekvisit har närmast en subjektiv karaktär och det är därför extra viktigt att det verkligen är skatteskäl som ligger bakom ett förfarande för att generalklausulen skall anses tillämplig. Förutsebarheten och därmed rättssäkerheten är det stora problemet med en generalklausul. Därför vore det olyckligt att på detta sätt ytterligare öka utrymmet för en subjektiv tolkning och värdering.

Skatteförmånen

Enligt förslaget skall den beloppsmässiga förutsättningen för tillämpning av lagen ändras från inte oväsentlig skatteförmån till en väsentlig skatteförmån. Denna ändring är bra. Det saknas anledning att tillämpa lagen om skatteflykt i fall som avser ringa belopp. Det skulle dock enligt FARs mening vara önskvärt att lagstiftaren i lagtext eller i förarbeten gav en närmare precisering om var den beloppsmässiga gränsen för tillämpning av lagen bör ligga. En sådan precisering skulle vara fördelaktig för såväl domstolarna som skattemyndigheten. Att överlåta till praxis att bestämma gränsen kan leda till en – av lagstiftaren – oönskad nivå. Som framgår av betänkandet var avsikten med den tidigare utformningen inte oväsentlig skatteförmån att lägre belopp inte skulle föranleda tillämpning av lagen. Den nivå som lagstiftaren då tänkte sig låg högre än vad som i realiteten blev fallet. Det framgår att ändringsförslaget egentligen inte innebär en lättnad i lagstiftningen, utan snarare ett direktiv till domstolarna att höja nivån till den ursprungligen tänkta. En närmare precisering skulle också kunna medföra en lägre arbetsbelastning för domstolarna om skattemyndigheten får klarare direktiv om vilka beloppsnivåer som gäller. Om beloppsnivåerna skall bestämmas av domstolarna kommer det att dröja flera år innan en praxis utvecklats som ger skattemyndighet och de lägre domstolarna stöd och riktlinjer för tillämpningen av lagen.

Som kommittén konstaterar är det olämpligt att uttrycka vad som avses med väsentlig skatteförmån i ett bestämt belopp, bl.a. till följd av penningvärdets förändringar. Det borde dock vara möjligt att i lagen om skatteflykt ange en beloppsgräns som t.ex. är knuten till basbeloppet enligt lagen om allmän försäkring.

Skattemyndigheten första instans för tillämpning av generalklausulen

Förslaget att skattemyndigheten skall ha rätt att fatta beslut om tillämpning av lagen mot skatteflykt är enligt FARs uppfattning ett allvarligt hot mot den enskildes rättssäkerhet.

För att kunna avgöra om lagen mot skatteflykt är tillämplig gäller det att bedöma syftet med olika lagbestämmelser. Att skattemyndigheten, som utgör motpart i ärendet, även skulle ges beslutanderätt i denna fråga är inte acceptabelt. Det är här fråga om tillämpningen av en generalklausul med vad det innebär för tolkningsutrymme och bristande förutsebarhet. Som framgår av betänkandet har redan den nuvarande skatteflyktslagen ansetts vara svår att tillämpa. FARs uppfattning är att de föreslagna ändringarna beträffande lagstiftningens grunder och ändamålsrekvisitet ytterligare kommer att försvåra tillämpningen. Det kommer dessutom att ta ytterligare många år innan en ny praxis har utvecklats på området. Dessa omständigheter gör det för rättssäkerheten mycket olämpligt att överlåta beslutanderätten till skattemyndigheten.

Det måste vidare beaktas – oavsett vad skattemyndighetens direktiv säger – att man inom skattemyndigheten faktiskt mäter sin effektivitet utifrån de beloppsmässiga höjningar som sker. Detta gäller även på individnivå. Det kan därför inte uteslutas att skattemyndigheten kan komma att tolka lagstiftningens syfte alltför vitt så att skatteflyktslagen blir tillämplig. Detta innebär höjd taxering och därigenom synbar visad effektivitet och förmåga.

Mot förslaget att skattemyndigheten skall utgöra första instans kan också anföras att mängden ärenden hos länsrätten skulle öka. Det ligger naturligtvis i myndighetens intresse – allra helst i ett inledningsskede innan en fast praxis skapats – att pröva var gränserna går för tillämpningen av lagen. Det innebär dessutom att den enskilde kommer att erhålla negativa beslut och påföras skatt. Den enskilde kommer därigenom att åsamkas kostnader och andra olägenheter för att driva processen vidare. Om skattemyndigheten i stället har att överklaga taxeringen till länsrätten och där yrka tillämpning av lagen blir nog myndighetens processvillighet mindre. Skattemyndighetens överklagande till länsrätt handhas dessutom av särskilt utsedda processförare med större erfarenheter på området än den normala skattehandläggaren.

Det måste här beaktas att fråga är om en generalklausul där utrymmet för tolkning är större än vid ”ordinär” rättstillämpning, i synnerhet innan en praxis har utvecklats på området. Med beaktande av kravet på rättssäkerhet anser FAR att det är av största vikt att länsrätten även i framtiden är första instans för tillämpning av lagen mot skatteflykt. Ett absolut minimikrav är att det i vart fall måste vara Riksskatteverket, som central myndighet, som fattar beslut om tillämpningen av lagen mot skatteflykt.

Anstånd

Kommittén anger i samband med förslaget till ändrad instansordning att det får förutsättas att anstånd med betalning av skatten i allmänhet kommer att medges i de fall där beslut fattas om tillämpning av skatteflyktslagen. Kommittén vill dock inte införa en ovillkorlig rätt till anstånd.

Erhåller skattemyndigheten beslutanderätten enligt ovan måste i vart fall den enskildes ekonomiska intressen beaktas på så vis att ett obligatoriskt anstånd med betalning av den påförda skatten införs. I de fall skattemyndigheten kommer att anse skatteflyktslagen vara tillämplig får man utgå från att skattemyndigheten i de flesta fall anser att utgången inte är oviss utan given. I alla dessa fall skulle anstånd ej erhållas.

Ett skattekrav kan medföra allvarliga ekonomiska konsekvenser för den enskilde. Det bör ånyo beaktas att fråga är om en generalklausul, vilket innebär att det kan vara svårt att förutse om klausulen är tillämplig i det konkreta fallet. Med tanke på den enskildes rättssäkerhet borde ett grundläggande krav i vart fall vara att dom skall ha fallit innan skatten behöver betalas.

Övrigt

Enligt nuvarande regler får framställan om tillämpning av lagen om skatteflykt göras inom tidsfristen för eftertaxering. Denna tid gäller oavsett om den skattskyldige redan från början lämnat fullständiga uppgifter om förhållandena eller ej. Denna regel står kvar oförändrad i det nya förslaget. Det är inte rimligt att en skattskyldig får vänta upp till sex år på besked huruvida skatteflyktsklausulen kan anses tillämplig även i det fall den skattskyldige redan i deklarationen lämnat alla erforderliga uppgifter för en bedömning.

Lagen bör ändras så att tidsfristen för eftertaxering endast får tillämpas då oriktiga uppgifter lämnats. I övrigt skall den vanliga tidsfristen för omprövning vara tillämplig.

Synpunkter avseende ny lag om förhandsbesked i skattefrågor

1 En enhetlig lag

Det är bra att alla regler gällande förhandsbesked samlas i en lag.

2 Omfattning

Den nya lagen om förhandsbesked omfattar inte kupongskatt, vilket är en stor brist. Kupongskatten som regleras i kupongskattelagen ger inte alltför sällan upphov till svårtolkade beskattningsfrågor. Dessutom kan det många gånger röra sig om stora skattebelopp. Det bör vidare noteras att det svenska näringslivet under senare år blivit alltmer internationaliserat och att dessa frågor därför blivit mer frekventa. Lagen bör därför utvidgas till att även omfatta kupongskatten.

3 Riksskatteverkets rätt att begära förhandsbesked

Enligt förslaget skall även Riksskatteverket (RSV) få rätt att begära förhandsbesked i skattefrågor. Huvudmotivet är en snabbare ärendehantering och rättspraxis.

FAR är positiv till förslaget och tillstyrker detta.

FAR har i tidigare skrivelse till Justitiedepartementet pekat på behovet av en snabbare handläggningstid för skattemålen i våra domstolar. FAR konstaterar att förslaget att låta RSV begära förhandsbesked i principiella frågor kan vara ett sätt att just nedbringa handläggningstiderna och snabbare vinna klarhet i viktiga frågor.

FAR har inget att erinra mot förslagets utformning vad gäller initiativrätt, instansordning m.m. Vad gäller utformningen av förfarandet finner FAR dock att reglerna bör utformas så att grundläggande beslut och omprövningsbeslut bör fattas enligt avgiven deklaration medan förhandsbeskedsfrågor prövas. Omprövning får – efter lagakraftägande dom/beslut – därefter ske inom förslagsvis två månader. Har förhandsförfarandet inletts efter tiden för ordinarie omprövningstid (eftertaxering) förutsätts att den frågan prövas på vanligt sätt.

Sammanfattning

FAR anser att nuvarande rekvisit ”strida mot lagstiftningens grunder” är att föredra framför den föreslagna ändringen ”strida mot lagstiftningens syfte osv.”.

FAR motsätter sig på det bestämdaste att skatteflyktsklausulens tillämpningsområde utvidgas genom att ändamålsrekvisitet ändras från ”det huvudsakliga skälet för förfarandet” till ”det övervägande skälet”.

Enligt förslaget skall skattemyndigheten få rätt att fatta beslut om tillämpning av skatteflyktsklausulen. Skattemyndigheten utgör motpart i det enskilda fallet och det måste ur rättssäkerhetssynpunkt vara fel att ge skattemyndigheten denna rätt. Beslut bör fattas av domstol. FAR avstyrker mycket bestämt att den föreslagna ändringen genomförs.

FAR har inget att erinra mot övriga förslag.

Remissvar till Justitiedepartementet

Redovisning i handelsbolag och i aktiebolag under avveckling

* Föreningen Auktoriserade Revisorer FAR har beretts tillfälle att yttra sig över promemorian Redovisning i handelsbolag och i aktiebolag under avveckling. FAR får med anledning härav anföra följande.

FARs ställningstagande

I yttrande den 15 maj 1996 över promemorian Den nya redovisningslagstiftningen och de ekonomiska föreningarna har FAR redovisat uppfattningen att en utvidgning till tillämpningsområdet för den nya redovisningslagstiftningen till ytterligare företagsformer bör anstå till dess Redovisningskommitténs slutbetänkande framlagts och behandlats. I den nu aktuella promemorian föreslås att årsbokslut får upprättas enligt reglerna i den nya Årsredovisningslagen även av handelsbolag som inte obligatoriskt omfattas av densamma. En sådan utvidgning av tillämpningen strider inte mot FARs ovan redovisade uppfattning, eftersom vissa handelsbolag redan omfattas av existerande lagstiftning, varför FAR tillstyrker att promemorians förslag i denna del genomförs.

FAR tillstyrker också föreslagen ändring av gränserna för skyldighet att upprätta årsredovisning, föreslagna ändringar av koncernbegreppet i 1980 års årsredovisningslag samt att handelsbolag vid frivillig tillämpning av Årsredovisningslagen (1995:1554) endast skall tillämpa bestämmelserna i 5 kap denna lag om skyldighet föreligger att upprätta årsredovisning enligt lagen (1980:1103) om årsredovisning m.m. i vissa företag.

I promemorian föreslås vidare att aktiebolag som avförs från aktiebolagsregistret på den grund att deras aktiekapital understiger 100.000 kr inte skall omfattas av den nya årsredovisningslagen. FAR tillstyrker att detta förslag genomförs.

I punkt 5.6 föreslås slutligen att i skattelagstiftningen intages en regel om att ett handelsbolag, som övertagit en rörelse som tidigare bedrivits av ett aktiebolag som avvecklats på grund av aktiekapitalets storlek, endast får tillämpa de särskilda skattereglerna under förutsättning att årsbokslut upprättas enligt bokföringslagen. Detta innebär i dessa fall en inskränkning i den ovan angivna möjligheten att i stället frivilligt tillämpa Årsredovisningslagen (1995:1554). En sådan inskränkning blir särskilt besvärande om det nya handelsbolaget utgör moderbolag i en koncern vari ingår aktiebolag. FAR föreslår därför att bestämmelsen i stället ges den innebörden att det avvecklade aktiebolaget och det övertagande handelsbolaget skall upprätta årsbokslut enligt samma regler. Detta medför att den föreslagna övergångsbestämmelsen beträffande ändring av aktiebolagslagen också behöver kompletteras med en möjlighet för ett avvecklat aktiebolag att i dessa fall tillämpa Årsredovisningslagen.

Yttrandet har avgivits av FARs redovisningskommitté.

Remissvar till Justitiedepartementet

Promemoria med utkast till lagrådsremiss om finansieringsverksamhet i ekonomisk förening samt vissa ändringar i redovisningslagstiftningen på det finansiella området

* Föreningen Auktoriserade Revisorer FAR har beretts tillfälle att yttra sig över Promemoria med utkast till lagrådsremiss om finansieringsverksamhet i ekonomisk förening samt vissa ändringar i redovisningslagstiftningen på det finansiella området. FAR får med anledning härav anföra följande.

FARs ställningstagande

I yttrande den 15 maj 1996 över promemorian Den nya redovisningslagstiftningen och de ekonomiska föreningarna har FAR redovisat uppfattningen att en utvidgning av tillämpningsområdet för den nya redovisningslagstiftningen till ytterligare företagsformer bör anstå till dess Redovisningskommitténs slutbetänkande framlagts och behandlats. I den nu aktuella promemorian föreslås att årsbokslut skall upprättas enligt reglerna i den nya redovisningslagstiftningen av även kreditmarknadsföreningar och att understödsföreningar får upprätta årsbokslut enligt denna nya lagstiftning.

Skälet för att kreditmarknadsföreningar skall omfattas av den nya redovisningslagstiftningen är att lagen om årsredovisning i kreditinstitut och värdepappersbolag (ÅRKL) är särskilt anpassad för den typ av finansiell verksamhet som kreditmarknadsföreningar bedriver och att en sådan ordning också ligger i linje med vad som föreslagits av bankredovisningsdirektivet. Skälet till att understödsföreningar bör få möjlighet att tillämpa den nya lagen om årsredovisning i försäkringsföretag (ÅRFL) är att ekonomiska föreningar föreslås få möjlighet att tillämpa den nya årsredovisningslagen från och med den 1 januari 1997 och att därför även understödsföreningar bör få ges en möjlighet att tillämpa den nya redovisningslagstiftningen.

FAR ifrågasätter om det redan nu finns skäl att ytterligare utsträcka gränsdragningen för vilka företagsformer som skall omfattas av den nya lagstiftningen. Speciellt för understödsföreningar synes motiveringen inte tillräckligt stark. FAR har tillstyrkt att ekonomiska föreningar skall få möjlighet att tillämpa den nya lagstiftningen av bland annat det skälet att många ekonomiska föreningar enligt gällande regler måste upprätta koncernredovisning som inkluderar dotterföretag, för vilka den nya lagstiftningen blir tillämplig. Något sådant skäl finns inte för understödsföreningar för vilka ingen tvingande bestämmelse finns om att koncernredovisning skall upprättas. Tills frågan om understödsföreningar skall upprätta en koncernredovisning har avgjorts anser FAR att det bör anstå att denna företagsform skall få använda den nya redovisningslagstiftningen som har krav på upprättande av koncernredovisning.

Ej heller torde understödsföreningar och aktiebolag i huvudsak ha tillämpat samma redovisningsregler. En sådan likhet mellan aktiebolag och ekonomiska föreningar var ett annat skäl till att FAR delade uppfattningen att det fanns tillräcklig grund att för ekonomiska föreningar inte avvakta behandlingen av Redovisningskommitténs slutbetänkande.

I promemorian föreslås att samtliga kreditmarknadsbolag och värdepappersföretag i fortsättningen skall lämna delårsrapport. FAR tillstyrker att detta förslag genomförs av speciellt det skälet att ett generellt krav redan gäller för banker och hypoteksinstitut.

Yttrandet har avgivits av FARs redovisningskommitté.

Remissvar till SWEDAC

Förslag till föreskrifter för ackrediterade granskare av rutiner för offentlig upphandling, Dnr 96-1704-12

Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) får – enligt förslag om ändring av nuvarande 7 kap 11 § (1992:1528) om offentlig upphandling – i uppgift att vara ackrediterande organ. SWEDAC har utarbetat ett förslag till föreskrift. Yttrandet avser detta förslag.

Enligt förslaget till föreskrift definieras granskare som juridisk person som utför granskning och bedömare som fysisk person som inom ramen för en ackrediterad granskares verksamhet utför hela eller en del av granskningen.

Kravet på granskare och bedömare är enligt 3 § föreskrifterna att de skall vara fristående från de upphandlande enheterna och helt objektiva när de utför sitt uppdrag samt fria från kommersiella ekonomiska eller andra intressen som kan påverka deras möjlighet att verka på ett icke diskriminerande och opartiskt sätt.

I 4–6 §§ ställs särskilda krav på granskare och i 7–11 §§ ställs särskilda krav på bedömare.

Syftet med föreskrifterna för ackreditering av granskare är bl.a. att ange de krav som skall uppfyllas av granskare som vill bli ackrediterade. FAR uppfattar förslaget så att FAR-ledamöterna som auktoriserade revisorer och deras organisationer som registrerade revisionsbolag är särskilt lämpade och till alla delar uppfyller de allmänna och särskilda krav som enligt förslaget ställs på granskare.

De särskilda krav som enligt förslaget ställs på bedömare synes inte FAR-ledamoten i allmänhet uppfylla. Detta hindrar dock inte att kompetenta och yrkeserfarna personer som uppfyller de särskilda kraven knyts till och underställs en FAR-byrå som är ackrediterad granskare.

Yttrandet har avgivits av FARs regelkommitté.

Remissvar till Arbetsgruppen för BAS 97

Ny BAS-kontoplan

* Föreningen Auktoriserade Revisorer FAR har beretts tillfälle att yttra sig över arbetsgruppens remiss Ny BAS-kontoplan. FAR får med anledning härav anföra följande.

Överväganden

I remissen redovisas att den nya årsredovisningslagen som gäller för vissa företagsformer från år 1997 medför radikalt förändrade förutsättningar för BAS-kontoplanen med hänsyn till bl.a. kontostrukturen.

Detta gäller under förutsättning att kontoplanen har som främsta uppgift att ge underlag för årsredovisningen. Enligt FARs uppfattning kan detta ifrågasättas. Ett företags redovisning torde i de flesta fall ha till primär uppgift att redovisa löpande ställning och resultat i en form som medger uppföljning mot budget och tidigare år.

Den nuvarande BAS-kontoplanen anknyter till de uppställningsformer som finns i BFL och som kompletteras i FARs redovisningsrekommendation nr 1 Om redovisning i aktiebolag i den form denna rekommendation haft under ett antal år. Dessa uppställningsformer hade börjat tillämpas redan före den nuvarande lagstiftningens ikraftträdande år 1977 eftersom de ansågs lämpligare än vad som följde av den tidigare lagstiftningen. För balansräkningen hade 1944 års aktiebolagslag en likviditetsordning som i stort överensstämmer med den som framgår av Årsredovisningslagen.

De skäl som redan tidigare ledde till användning av den likviditetsordning som återfinns i BFL kan i stor utsträckning fortfarande anses gälla för de syften som anges ovan. Det finns därför anledning anta att många företag inte kommer att vara intresserade av att ändra kontoplan endast p.g.a. den nya årsredovisningslagen. En sådan ändring kan också i många fall medföra betydande kostnader. Underlag för årsredovisningen kan ändå tas fram med hjälp av moderna datorprograms rapportgeneratorer (se remissen p. 4.2).

Arbetsgruppens frågeställningar

1. FAR anser att den nuvarande BAS-kontoplanen bör underhållas under en lång tid framöver då den kan förväntas ha en fortsatt utbredd tillämpning. Om behovet motiverar framtagande av en ny kontoplan skulle därmed två parallella planer få underhållas under en längre tid.

2. Av BAS 97 bör version 2 väljas, eftersom den har samma struktur på resultaträkningen som den nuvarande planen och därmed underlättar underhåll av två parallella planer. FAR konstaterar dock att om syftet med den nya kontoplanen är att uppnå kongruens med Årsredovisningslagen medför det att version 1 bör väljas.

3. Eftersom BAS 95 enligt FARs uppfattning bör finnas kvar och därmed underhållas så är beteckningen BAS 97 mindre lämplig. FAR föreslår i stället ÅR-BAS.

4. FAR har inte i övrigt några kommentarer.

Yttrandet har avgivits av FARs redovisningskommitté.

NÄRINGSLIVETS BÖRSKOMMITTÉ

Uttalande från Näringslivets Börskommitté (NBK) angående tillämpningen av 1988 års rekommendation rörande offentligt erbjudande om aktieförvärv

Bakgrund

NBK gav 1988 ut en rekommendation rörande offentligt erbjudande om aktieförvärv. Punkt II.6 stycke 1 i denna rekommendation har följande lydelse:

Innehavare av aktier med icke identiska villkor kan ges erbjudande som skiljer sig åt i fråga om vederlaget. Förekommande premium i förhållande till marknadsvärden skall dock vara lik stora, om inte särskilda skäl föranleder annat.

I kommentaren till bestämmelsen anges bl.a. att innehavare av A-aktier och B-aktier kan erbjudas vederlag som skiljer sig åt beträffande värde och utformning. Detta innebär dock inte att vilka skillnader som helst får förekomma. I kommentaren framhålls att varje innehavarekategori bör ges en rättvis och rimlig behandling.

När det gäller vederlagets storlek anges i kommentaren att utgångspunkten bör vara marknadsvärdet om aktierna är noterade. Saknas marknadsvärde eller är marknaden beträffande värdepapperet i fråga mindre väl utvecklad, och marknadsvärdet därför inte representativt, får ett beräknat respektive justerat marknadsvärde läggas till grund för vederlagets storlek. Beräkningarna skall därvid i enlighet med allmänt accepterade principer utgå från kursen för andra av målbolaget utgivna aktier med större omsättning.

I kommentaren utvecklas vilka ”särskilda skäl” som kan motivera att olika innehavarekategorier ges skilda premium, dvs. olika procentuellt påslag på gällande eller ett justerat marknadsvärde. Härvid anges bl.a. att kommersiella och marknadsmässiga skäl kan motivera avvikelser och att exempelvis i vissa fall röststarka aktier kan kräva ett större påslag än övriga aktier. Skillnaderna i behandlingen av olika ägarkategorier får dock aldrig vara oskäliga. I prospektet skall en motivering lämnas till eventuellt förekommande skillnader.

I samband med några offentliga uppköpserbjudanden på den svenska marknaden har uppstått en offentlig diskussion om förekomsten av skilda priser till innehavare av olika slag av aktier. Frågorna har i första hand rört erbjudet pris för noterade B-aktier i förhållande till erbjudet pris för onoterade A-aktier. Mot bakgrund härav vill NBK göra följande uttalande:

Uttalande

Vad som i 1988 års rekommendation om offentliga erbjudanden anges i punkt 6 i fråga om vederlag till innehavare av aktier med icke identiska villkor bör alltjämt gälla. NBK vill dock understryka vad som sägs i kommentaren till bestämmelsen om att skillnaderna i behandlingen av olika innehavarekategorier aldrig får vara oskäliga och att varje kategori bör ges en rättvis och rimlig behandling. För att aktieägarna skall kunna bedöma innehållet i erbjudandet är det också av central betydelse att köparen i prospektet lämnar en tydlig information om förekommande skillnader i det erbjudna vederlaget för aktier av olika slag.

Skillnader i storleken på vederlaget för aktier med icke identiska villkor kan bero på samma procentuella påslag på olika marknadsvärden eller på olika procentuella påslag på samma marknadsvärden eller en kombination av dessa båda faktorer. Prospektet bör klargöra vari skillnaderna består i det aktuella fallet. Olika påslag skall motiveras. Omfattar erbjudandet såväl noterade som onoterade aktier, eller aktier vars marknadsvärde justerats i förhållande till börskursen, skall det beräknade respektive justerade marknadsvärdet samt grunderna härför anges.

I övrigt hänvisas till rekommendationen ifråga.

NBK avser att inarbeta innehållet i detta uttalande i en reviderad rekommendation om offentliga erbjudanden om aktieförvärv.