Jag beklagar att Lennart Björk är så missnöjd med vårt försök presentera några sidor av den kommunala revisionen.

Låt mig beröra några punkter i kritiken:

Balans har inte haft målsättningen att framställa aktiebolagsformen eller affärsverksamheten som ett föredöme för ”samhällsbyggande och serviceinriktad verksamhet”. I den mån Lennart Björk ändå känner att det finns en sådan undertext i artiklarna beror det alltså inte på att vi avsiktligt vinklat det så.

Jag vill i stället betona det självklara: att såväl skribenter som experter och redaktion hela tiden varit väl medvetna om skillnaderna; de skillnader som ibland starkt förenklat brukar beskrivas som att i affärsverksamhet är pengarna

målet, i den gemensamma sektorn är verksamheten målet och pengarna ett medel att nå det målet.

Vid upprepad genomläsning av reportagen och intervjuerna om den kommunala revisionen har jag fortfarande svårt att se att Balans skulle propagera för aktiebolagsformen och dess regelvärld.

Men man kan läsa samma sak på flera sätt. Jag ber alltså Lennart Björk och andra kunniga personer om tillgift ifall vi varit otydliga kring den grundbulten!

De sista sidorna i reportageblocket ägnas ju f.ö. åt den ”kommunala särarten” i en intervju med en auktoriserad revisor och i en kommentar av en förtroendevald revisor, som ägnat frågan en hel del eftertanke.

På ett par ställen i Björks brev framskymtar också att en del av kritiken redan tidigare framförts till FAR, att vi här har en pågående debatt mellan revisorer och revisorer.

Jag kan försäkra Lennart Björk och andra läsare att Balans inte heller den här gången agerat ”husbondens röst”. I den mån vi kommer fram till samma ståndpunkter beror det inte på att företrädare för organisationen påverkat det vi skriver i tidningen.

Några småsaker (för att visa den som inte läst artiklarna att Balans inte helt hoppat över den faktaredovisning Björk efterlyser):

Björk skriver att Stockholms läns landsting har ett eget revisionskontor med 36 anställda, Balans nämner ”... Landstingsrevisionen i Stockholm, som efter tre års intensivt arbete nu har en stab på 35 medlemmar ...”.

Han pekar på samarbetet i STAREV som ett gott exempel, Lennart Lööf, ordförande i STAREV, berättar också om sin organisation i en intervju.

Nog med försvar.

Det finns ingenting som inte kan göras bättre och även om jag på många punkter inte instämmer i kritiken är jag alltså helt enig med Björk när han efterlyser mer information och diskussion i kommande nummer.

Om Lennart Björk vill inleda en ny diskussionsrunda kring den gemensamma sektorns revision så är han mer än välkommen att göra det i Balans!

Bengt Holmquist