USA

Issues associated with the FASB Project on Business Combinations, a special report.

FASB har publicerat en arbetsrapport där man i första hand diskuterar poolningsmetoden. FASB konstaterar att de kriterier som används i USA medför att poolningsmetoden är vanligare än i flertalet andra länder. Enligt FASB är poolningsmetoden i andra länder antingen förbjuden eller förknippad med väsentligt strängare villkor. Det gäller också IASC.

Inom FASB finns en strävan att minska gapet mellan amerikanska rekommendationer och internationell praxis. Som ett steg övervägs en förändring av reglerna för när poolningsmetoden skall tillämpas. Styrelsen har fattat några preliminära beslut. Det viktigaste av dessa är att man skall försöka minska skillnaderna mellan förvärvsmetoden och poolningsmetoden.

Ett sätt på vilket detta skulle kunna åstadkommas är genom att avskaffa kravet på en årlig avskrivning av goodwill. I stället skulle man införa en årlig test av om värdet på goodwillen överstiger det bokförda värdet. Endast om svaret är nej skulle en nedskrivning vara erforderlig.

Det här förslaget ligger nära det som lagts fram av IASC. Ytterligare ett alternativ som diskuteras är att redovisa av- och nedskrivningar på goodwill över eget kapital, dvs. via den ”andra resultaträkning” som också föreslagits av IASC.

Finansiella instrument

FASB planerar att ge ut en rekommendation före årets slut som behandlar redovisning av derivat. Enligt rekommendationen skall alla derivat värderas till verkligt värde. De vinster och förluster som därigenom uppkommer skall påverka årets resultat för så vitt att transaktionen inte genomförts i syfte att säkra någon form av risk. I säkringsfallen skall vinster och förluster redovisas över det egna kapitalet och påverka resultatet först när de förluster/vinster som uppkommit på den säkrade positionen resultatförs.

Rekommendationen innebär att säkringsredovisningen blir mycket vanligare i USA. Något förenklat kan man beskriva innebörden av rekommendationen som att man inför de regler som tillämpas av många svenska företag. Den viktigaste skillnaden är att de orealiserade vinster och förluster som är hänförliga till säkringsinstrumentet skall påverka det egna kapitalet under säkringsperioden.

IASC Finansiella instrument

I mars publicerade IASC en diskussionspromemoria i vilken bland annat föreslogs att alla finansiella instrument skulle värderas till verkligt värde och att möjligheten att tillämpa särskilda regler för säkringstransaktioner i stort sett skulle upphöra.

Förslagen har mött starka invändningar. IASC:s generalsekreterare har därför föreslagit att man tills vidare skulle lägga promemorian på hyllan. I stället skulle IASC som en övergångslösning anamma de amerikanska rekommendationerna om finansiella instrument, däribland den rekommendation som behandlar redovisning av derivat (se ovan).

Även det här förslaget har mött starka invändningar. Bland andra FEE, dvs. de europeiska revisorernas samarbetsorgan, har anfört att de anser det olyckligt att hänvisa till nationella standards. Vilken lösning som IASC därför väljer är i skrivande stund oklart. Frågan kommer att diskuteras vid IASC:s styrelsesammanträde i början av november.

FEE

FEE har gjort en jämförelse av de föreställningsramar som ligger till grund för redovisningen i olika europeiska länder. Slutsatsen av studien är, inte oväntat, att skillnaderna mellan länderna är stora. För att ge en överblick delas länderna in i tre grupper. Den första domineras av Storbritannien. Något förvånande är att Danmark och Norge placeras i samma grupp, dvs. de karakteriseras som länder som tillämpar en pragmatisk syn på redovisningen där vägledningen framför allt kommer från revisorerna.

Den andra gruppen innehåller länder som Tyskland, dvs. länder där försiktighetsprincipen kommer i första rummet och där redovisningen styrs mer av legala regler än av rekommendationer från revisorer och andra.

Den tredje gruppen innehåller Sverige tillsammans med Frankrike, Italien, Spanien m.fl. Riktigt vad som utmärker den här gruppen är oklart. Det sägs att den ligger nära den första gruppen men att skattehänsyn spelar större roll.

Det konstateras också att bland annat som en följd av kopplingen till beskattningen, de principer som används för koncernredovisningen kan skilja sig från de som används i de legala enheterna. Även om detta är sant känns det ändå svårt att acceptera slutsatsen att svensk redovisning skulle ha mer gemensamt med medelhavsländerna än med Storbritannien.

FEE:s avslutande rekommendation är att Europa inte skall försöka utveckla någon egen föreställningsram utan i stället arbeta med den som fastställts av IASC. Man rekommenderar också att fortsatta ansträngningar att harmonisera europeisk redovisning skall framför allt avse koncernredovisningen.

Storbritannien

Det brittiska ASB har under sommaren publicerat tre utkast till rekommendationer som alla ligger nära rekommendationer från IASC.

FRED 14, Provisions and Contingencies

Möjligheten att göra avsättningar för framtida utgifter begränsas till de fall där det föreligger en förpliktelse som företaget realistiskt sett inte kan dra sig ur. Ett styrelsebeslut är normalt inte tillräcklig grund för att göra en avsättning, exempelvis för en omstrukturering. Utöver styrelsebeslutet krävs alltså en detaljerad plan och att beslutet offentliggjorts.

Motiveringen för att begränsa avsättningsmöjligheterna är att det finns exempel på missbruk, så kallad ”big bath accounting”. Kritik har framförts mot förslaget från flera av de stora revisionsbyråerna. Den går framför allt ut på att ASB gått för långt och att förslagen strider mot försiktighetsprincipen. Det är för övrigt samma kritik som förts fram av EU-kommissionen F på IASC:s utkast till rekommendation.

FRED 15 Impairment of Fixed Assets and Goodwill

Förslaget innebär att en nedskrivning skall göras så snart en tillgångs verkliga värde är lägre än det bokförda värdet. Tankegången är alltså densamma som i IASC:s utkast till rekommendation om Impairments. Den viktigaste skillnaden är att ASB:s regler är striktare. Det gäller exempelvis när ett företag undvikit att göra en nedskrivning därför att man prognosticerat stora framtida inbetalningsöverskott.

I ASB:s förslag ingår att, om ett företag gjort en prognos och det senare visar sig att prognosen var för optimistisk, bedömningen av om en nedskrivning är erforderlig måste göras om med utgångspunkt från de faktiska kassaflödena.

FRED 16 Earnings per share

Det brittiska förslaget till ny rekommendation om beräkning av vinst per aktie överenstämmer helt med förslagen i IASC:s rekommendation, IAS 33.

Redovisning av goodwill

ASB väntas ge ut en rekommendation kring årsskiftet enligt vilken det inte längre blir tillåtet att skriva ned goodwill direkt mot eget kapital. Goodwill skall alltså tas upp som tillgång och i normalfallet skrivas av över den beräknade ekonomiska livslängden.

I undantagsfall kan ett företag hänvisa till ”true and fair” och avstå från att göra avskrivningar. Det finns alltså en möjlighet till en så kallad ”override”. Det förutsätter emellertid en årlig prövning av att det verkliga värdet inte understiger bokfört värde.

Redovisning av skatter

Även inom skatteområdet är det sannolikt att ASB snart kommer att lägga fram ett förslag. Det väntas att förslaget ligger nära IAS 12. Brittiska företag skulle alltså fortsättningsvis tvingas redovisa en full skatt jämfört med den partiallösning som tillämpas idag.

Ändringen av praxis vad gäller redovisningen av både goodwill och skatter innebär att de viktigaste skillnaderna mellan brittisk och exempelvis svensk eller amerikansk praxis kommer att försvinna.

Rolf Rundfelt