Remissvar till Finansdepartementet

Skattekriminalrapport från regeringens ekobrottsberedning (Ds 1997:23)

* Föreningen Auktoriserade Revisorer FAR har beretts tillfälle att yttra sig över betänkandet Skattekriminal (Ds 1997:23). FAR får med anledning härav anföra följande.

FARs ställningstagande

FAR tillstyrker införandet av skattekriminalreformens första etapp men avstyrker införandet av etapp II i dess nuvarande utformning.

Motivering

Införandet av skattekriminaler vid skattemyndigheten motiveras enligt förslaget av väsentligt förbättrade förutsättningar att på ett effektivt sätt bekämpa skattebrottslighet. Dessutom skulle skattebrottsutredningarna kunna bedrivas snabbare och med generellt högre skattemässig kompetens.

FAR anser att det ur effektivitetssynpunkt kan finnas fördelar med införandet av skattekriminalreformen. Handläggningen av ärenden kan snabbas upp och ärendebalanserna hos polis och åklagare förbättras. FAR anser emellertid att dessa fördelar inte uppvägs av de risker ur rättssäkerhetssynpunkt förslaget medför i sin nuvarande utformning. Skatterätten är i många fall svårtolkad och svårbedömbar och det krävs specialisttolkning inom olika områden. Att skattehandläggare dessutom skall behärska polisens och åklagarens regelverk vid strafföreläggande och handläggning av tvångsmedel kan komma att medföra en utspädning av kompetensen till den skattskyldiges nackdel som kan innebära att rättssäkerhetsfrågan åsidosätts.

FAR anser därför att rättssäkerhetsaspekten först måste tillgodoses innan skattekriminalreformen kan införas i sin helhet.

Enligt förslaget skall skattekriminalreformen emellertid ske i två etapper. I den första etappen (i det korta perspektivet) ges skattekriminalen mera begränsade uppgifter och befogenheter.

FAR anser att rättssäkerhetsfrågan är tillgodosedd i det korta perspektivet, där åklagaren skall besluta om att inleda förundersökning och vara undersökningsledare i de förundersökningar som handläggs vid skattekriminalen. Åklagaren beslutar också om straffprocessuella tvångsmedel i det korta perspektivet.

FAR anser därför att en försöksverksamhet enligt första etappen bör provas och utvärderas med särskilt beaktande av hur rättssäkerhetsfrågorna har blivit tillgodosedda.

Yttrandet har avgivits av FARs skattekommitté.

Remissvar till Riksskatteverket

Förslag till nytt uppgiftslämnande för aktiebolag – Retroaktiva företagsöverlåtelser

* Föreningen Auktoriserade Revisorer FAR har beretts tillfälle att yttra sig över förslag till nytt uppgiftslämnande för aktiebolag. FAR har i detta sammanhang ombetts att lämna skriftliga synpunkter på frågan om retroaktiva företagsöverlåtelser. FAR får med anledning härav anföra följande.

Förslag till nytt uppgiftslämnande för aktiebolag

Årsredovisningslagen ger frihet att välja funktionsindelad eller kostnadsslagsindelad resultaträkning. Ett uppgiftslämnande enligt förslaget uteslutande baserat på en kostnadsslagsindelning ställer krav på ytterligare redovisningssystem för bolagen. En anpassning (som i övrigt görs vad gäller extraordinära kostnader och intäkter) till årsredovisningslagen bör göras även i detta sammanhang, dvs att även ett funktionsindelat uppgiftslämnande bör accepteras.

FAR anser således att även funktionsindelad redovisning skall godtas vid taxeringen.

Retroaktiva företagsöverlåtelser

FARs uppfattning är att retroaktiva företagsöverlåtelser måste accepteras vid beskattningen i samband med inkråmsöverlåtelser. Det ligger i denna överlåtelses natur att arbeta med per-datum, eftersom en sådan överlåtelse oftast är villkorad av Due Diligence, MBL-förhandlingar etc. FAR kan inte se att det föreligger någon principiell skillnad mellan en inkråmsöverlåtelse och en aktieöverlåtelse, där den senare oftast bygger på ett per-datum.

FAR har förståelse för att Riksskatteverket vill stävja vissa retroaktiva företagsöverlåtelser, där det har uppstått en otillbörlig skatteförmån. FAR anser emellertid att gällande praxis ger utrymme för att angripa sådana transaktioner, exempelvis när förutsättningar för öppna koncernbidrag inte föreligger.

FARs mening är att allmänna civilrättsliga principer rörande gäldenärsbyte skall tillämpas även vid retroaktiva företagsöverlåtelser. Härav följer att borgenärerna måste lämna sitt samtycke till gäldenärsbytet. Om köparen efter ett sådant samtycke fullgör sina skyldigheter att betala övertagna skulder (innefattande även moms, källskatt och avgiftsskulder) kan några betalningsanspråk av naturliga skäl inte riktas mot säljaren.

FARs uppfattning är att detta synsätt bör tillämpas även vad avser moms, källskatt och avgiftsredovisning och att betalningsansvaret för dessa skatter drabbar säljaren endast vid bristande betalning hos köparen. FAR menar att gällande lagstiftning på dessa områden bör ändras i denna riktning.

Yttrandet har avgivits av FARs skattekommitté.

Övrigt

Anslag för skattevetenskaplig forskning

Nordiska skattevetenskapliga forskningsrådet utlyser härmed forskningsanslag lediga för ansökan. Forskningsrådet är ett av de nordiska länderna bildat organ, vars huvuduppgift är att främja nordiskt samarbete inom skatteforskningen, med inriktning särskilt på frågeställningar av gemensamt nordiskt intresse. Forskningsrådet understödjer särskilt projekt som ger nya insikter om skatterna och deras effekter, varvid bör betonas att den använda metoden endast utgör ett medel att nå dessa insikter. Forskningsrådet verkar för sitt ändamål bl.a. genom att utdela anslag till externa forskningsprojekt och genom att bedriva projekt i egen regi. De externa forskningsprojekten kan vara skatterättsliga eller ekonomiska (eller bådadera) med anknytning till beskattning. Anslag kan beviljas för alla typer av projekt inom de nämnda forskningssektorerna.

Rådet ger också anslag till projekt som har en mer begränsad nordisk inriktning.

De disponibla penningmedlen kan utdelas i form av forskningsanslag, stipendier eller kostnadsersättningar. Rådets resurser medger dock inte mer omfattande projekt (fleråriga projekt eller projekt med flera forskare) som helt finansieras av rådet.

Ansökan görs på särskild blankett där uppgifter om forskningsarbetet, beräknade kostnader och tidsplan m.m. lämnas. Blanketter och anvisningar erhålls genom forskningsrådets generalsekreterare Mattias Dahlberg, Sysslomansgatan 6 B II, S-75311 UPPSALA (tel. +46 – 18 – 127948 alt. 182500). Ansökan skall ha inkommit senast onsdagen den 15 oktober 1997.

Ytterligare upplysningar kan erhållas av forskningsrådets generalsekreterare samt i

Danmark av professor Aage Michelsen, professor Jan Pedersen och kommitteret Jens Rosman;

Finland av professor Edward Andersson, finansrådet Gustav Teir och forskningsdirektör Matti Virén;

Norge av forsker Iulie M Aslaksen, ekspedisjonssjef Thorbjörn Gjölstad och professor Frederik Zimmer;

Sverige av departementsrådet Karin Almgren, rektor, professor Gustaf Lindencrona och professor Jan Södersten.