Den 20–22 november arrangerade FEE (Fédération des Experts Comptables Européens), tillsammans med de italienska revisionsinstituten, en konferens i Rom på temat ”The practicalities of introducing the euro”. Ca 100 personer deltog, med italienarna i majoritet, men även en australiensare hade hittat dit.

Sex svenskar var närvarande, däribland Göran Tidström, vice-president i FEE och ansvarig för Euroarbetet, samt FARs generalsekreterare Björn Markland.

Konferensen började med inledningstal av presidenterna från de två italienska instituten, samt FEE:s president David Darbyshire.

Talare från olika EU-länder berättade om förberedelserna inför införandet av euron. Förste talaren var Fabrizio Saccomanni från Banca d’Italia, som berättade om den italienska bankens förberedelser.

Därefter presenterade Philippe Marchat den franska regeringens förberedelser. Han berättade om den kommitté som tillsatts för att bl.a. se till att alla skyltar där det i dag står ”franc” den 1 januari 2002 ändras till ”euro”. Att ändra själva myntslaget är inte så svårt, men när det står en summa framför gäller det att ha den exakta konvergeringskursen. Annars kan det kanske vara lockande för t.ex. en butiksägare att passa på och lägga på lite extra när de ändå ska ändra priset. För att kunna distribuera de nya mynten och sedlarna i tid till den 1 januari 2002, så måste de börja tillverkas redan i maj 1998.

Franska regeringen har redan startat en informationskampanj för att fransmännen ska bli medvetna om den nya valutan. Det finns en informationsbroschyr tillgänglig på samtliga postkontor och på TV visas nu reklam på temat ”vanligt folk och euron”. Kanske något för de andra EU-länderna att ta efter.

Samtliga presentationer simultantolkades mellan engelska, franska och italienska. Konferensen gav ett utmärkt tillfälle för de personer som är ansvariga för införandet av euron i sina respektive företag/organisationer att mötas och utbyta information och idéer.

Första kvällen hölls galamiddag. I väntan på den goda italienska maten, visades en kortfilm om euron som de italienska instituten gjort.

En svensk talare

Dag två höll konferensens ende svenske talare, Sven Hegelund, chefsekonom på Landstingsförbundet sitt anförande. Han pratade om den svenska, något avvaktande, hållningen till EMU.

Representanter från Tyskland och Irland presenterade också sina länders lite mer positiva inställningar. I Bonn respektive Dublin har en speciell arbetsgrupp satts ihop för att samordna alla steg som är relaterade till övergången till euron. De ska samla information, utbilda personal, informera allmänheten och övervaka proceduren.

Dag tre inleddes med två presentationer om Eurons inverkan på IT-systemen. Ett ämne som är relevant för såväl små som stora företag och administrationer. Budskapet var att börja se över datasystemen nu, i morgon kan det vara för sent. En försening kan innebära stora kostnader för ett företag, mycket större kostnader än att göra en grundlig översyn i tid.

FEE:s president David Darbyshire avslutade konferensens med att dra slutsatsen att det varit några mycket intressanta och givande dagar. Förhoppningsvis kommer samtliga deltagare att ta med sig sin nyförvärvade kunskap hem till sitt land och sprida den vidare till alla berörda.

Nästa Eurokonferens organiserad av FEE äger rum den 14 till 16 maj 1998 i Lissabon. Den som vill ha mer information om FEE:s Europrojekt kan se organisationens hemsida på internet: http://www.euro.fee.be eller kontakta FEE:s sekretariat, tel: -32-2-231 05 55, fax: -32-2-231 11 12.

Ewa Sallander , Project Manager, FEE