Den traditionella redovisningens förmåga att beskriva värdeskapande i aktiemarknadstermer för korta perioder är relativt dålig.

Om man däremot studerar tillväxten i eget kapital under en längre period kan den förklara en stor del av tillväxten i aktiekursen.

Slutsatser som Mikael Runsten, docent på Handelshögskolan i Stockholm, kommit fram till i en doktorsavhandling där han studerat sambandet mellan redovisningsinformation och aktiekurser i Sverige under drygt 25 år – 1967–1993.

Han har också studerat om företagsvärderingen påverkas av: företagets typ av affärsverksamhet, förändring i det ekonomiska klimatet samt företagets val av redovisningsprinciper.

– Framförallt det sista kan medföra stora förändringar.

Runsten presenterade på Finforum ett antal slutsatser han kommit fram till som avser värdeförändring. Ett axplock:

  • Företagens vinstnivå ger information om periodens ekonomiska värdeskapande och dessutom en indikation om förmågan till framtida värdeskapande.

  • Observationen att en krona i tillväxt i eget kapital medför mer än en krona i tillväxt i aktiekursen har förklarats vara förenlig med, och sannolikt orsakat av, användningen av konservativa redovisningsprinciper.

  • Innehav av stora mängder tillgångar med lång ekonomisk livslängd förefaller medföra att kortperiodiska mätningar av räntabilitet med traditionell redovisning utgör en särskilt svag indikator.

  • Förmågan att förklara kurs-/substansvärdet med redovisningsdata för förvärvsintensiva företag är särskilt låg.

  • Den informativa öppna redovisningen av planvärden och planavskrivningar på anläggningstillgångar som successivt introducerades på 70–80-talet förefaller ha lett till en betydligt starkare koppling mellan redovisningsmåtten och aktiekurserna.

Tre olika värdebegrepp

Mikael Runsten talade vidare om tre olika värdebegrepp:

  • Anskaffningskostnad – Vad har det kostat företaget att skaffa resursen? Detta begrepp är basen för traditionell redovisning.

  • Andrahandsvärde – Till vilket pris kan resursstocken avyttras, vilken är aktiekursen.

  • Avkastningsvärde – Vilka värden kan innehavet av resurserna genera? Basen för ekonomisk värdeteori.

– Man etablerar en länk mellan redovisningsinformation och aktiekursen via val av en värderingsmodell.

Mikael Runsten fick innan han lämnade podiet en fråga av seminarieledaren Staffan Salén, Föreningssparbanken: Kan man se att den information man får idag genom redovisningen ger ett snabbare genomslag?

– Inte med den ansats jag använt.

Doktorsavhandlingens fullständiga namn är ”The Association between Accountancy Information and Stock Prices – Model development and empirical tests based on Swedish data”.

Bengt Holmquist och Åsa Johansson