Aktiebolag som inte lämnar in sin årsredovisning i tid till Patent- och registreringsverket kan sedan den 1 januari 1995 påföras förseningsavgift. Ulf Nilsson och Anders Malmström ger här en översiktlig sammanfattning av gällande regler samt hittillsvarande praxis.

Sedan den 1 januari 1995 kan ett aktiebolag som inte inom föreskriven tid ger in årsredovisning och revisionsberättelse till Patent- och registreringsverket (PRV) påföras en eller flera förseningsavgifter. Syftet med bestämmelserna är att ge aktiebolagets intressenter tillfälle att få upplysningar om bolagets ekonomiska förhållanden och utvecklingsmöjligheter. Även staten i egenskap av skatteborgenär har ett intresse av att ta del av bolags redovisning.

Cirka 7 500 aktiebolag påförs förseningsavgift varje år. Det är följaktligen ett stort antal bolag och revisionsbyråer m.m. som berörs av denna relativt nya lagstiftning. För den enskilde företagaren eller revisorn kan det vara svårt att avgöra när förseningsavgift kan påföras och under vilka omständigheter en försening kan vara ursäktlig. Syftet med denna artikel är att göra en översiktlig sammanställning av gällande regler och hittillsvarande praxis på området. I anslutning härtill kommer vi dessutom att kort diskutera vissa juridiska problem och oklarheter i tillämpningen.

Praxis består främst av ett begränsat antal avgöranden från Kammarrätten i Sundsvall (kammarrätten). Därutöver finns ett stort antal länsrättsavgöranden – Länsrätten i Västernorrlands län (länsrätten) prövar varje år över 500 mål rörande förseningsavgift. Vissa frågor om ingivande av årsredovisning har även prövats av allmän domstol i mål om tvångslikvidation. Enligt 13:4 a aktiebolagslagen (ABL) skall ett aktiebolag träda i likvidation om det inte givit in årsredovisning och revisionsberättelse till PRV inom elva månader från räkenskapsårets utgång.

Påförande av förseningsavgift

De idag gällande reglerna om förseningsavgift finns i 8 kapitlet årsredovisningslagen (ÅRL). Dessa regler ersatte 11 kapitlet aktiebolagslagen fr.o.m. det räkenskapsår som inleddes närmast efter den 31 december 1995. Årsredovisningslagen tillkom i huvudsak med anledning av anpassningen av svensk rätt till EG-direktiven angående kungörande av årsredovisning och revisionsberättelse. Övergången till den nya lagen innebar dock inte några sakliga förändringar avseende förseningsavgifterna.

Förseningsavgift påförs aktiebolag om årsredovisning och revisionsberättelse inte har kommit in till PRV inom sju månader från räkenskapsårets utgång (ÅRL 8:6). Om ett aktiebolag inom sju månader från räkenskapsårets utgång har gjort anmälan om fortsatt bolagsstämma skall dock bolaget påföras förseningsavgift först om handlingarna inte har inkommit inom nio månader från räkenskapsårets utgång.1 Den första förseningsavgiften uppgår till 10 000 kronor för publika bolag och till 5 000 kronor för privata bolag. Skyldigheten att inge årsredovisning åvilar alla aktiebolag – även vilande bolag och bolag som annars har ringa verksamhet.

Ett bolag som har ålagts att betala förseningsavgift skall genast skriftligen underrättas om beslutet. Underrättelsen behöver inte delges bolaget utan kan sändas med post till bolagets senast anmälda adress. (Prop. 1994/95:67 s. 45) Det är därför viktigt att ett bolag har rätt adress registrerad hos PRV. Adressändring måste enligt 8:15 aktiebolagslagen anmälas för registrering till PRV, vilket innebär att en vanlig adressändring inte ändrar adressen i PRV:s register.

Om redovisningshandlingarna inte kommit in till PRV inom två månader från det att underrättelse om förseningsavgift avsänts till bolaget skall en ny avgift tas ut. Det innebär att en andra förseningsavgift kommer att kunna påföras bolaget tidigast nio månader efter räkenskapsårets utgång och en tredje förseningsavgift tidigast elva månader efter räkenskapsårets utgång. Den andra förseningsavgiften uppgår till 10 000 kronor för publika bolag och till 5 000 kronor för privata aktiebolag. Den tredje avgiften uppgår till 20 000 kronor för publika aktiebolag och 10 000 kronor för privata aktiebolag. Fler än tre förseningsavgifter får aldrig tas ut.

Det kan noteras att eftersom tidpunkten för årsredovisningens ingivande knutits till räkenskapsårets utgång uppstår här motsvarande problem som i skatterätten när ett bolag lägger om sitt räkenskapsår. Härvid hänvisas till RÅ 1993 ref. 17 samt till de diskussioner som förts i anslutning därtill.2 Upplysningsvis kan nämnas att i skrivande stund är ett mål avseende omläggning av räkenskapsår under prövning i kammarrätten (mål nr. 656-57-1997, prövningstillstånd meddelat 1998-05-04).

Ett beslut om förseningsavgift gäller direkt och bolaget är således skyldigt att betala även om beslutet inte har vunnit laga kraft (ÅRL 8:11). Om beslutet ändras återbetalas avgiften och om ett bolag har rätt att få tillbaka avgiften på grund av domstols beslut skall ränta betalas (ÅRL 8:12). Förseningsavgift får inte tas ut om bolaget har försatts i konkurs eller trätt i likvidation och detta beslut har blivit registrerat (ÅRL 8:7).

Regeringen har nyligen föreslagit en skärpning av förutsättningarna för anmälan om fortsatt bolagsstämma, se prop 1997/98:118.

Se bl.a. Meltz i Skattenytt 1989 s. 211 ff., Lindskog i Advokaten 1992 s. 152 ff. samt Åhman, Behörighet och befogenhet i aktiebolagsrätten, Uppsala 1997 s. 261 ff. Se även RH 1991:49 och RSV S 1995:18.

Handlingarna uppges ha skickats i tid

En av de vanligaste invändningarna vid överklagande av förseningsavgifter är att bolaget i god tid överlämnat årsredovisningen eller anmälan om fortsatt bolagsstämma för befordran med post till PRV. Situationen förutsågs i lagens förarbeten och departementschefen anförde därvid följande.

I svensk rätt brukar vanligtvis den tidpunkt då en viss handling kommit in till en myndighet eller domstol vara avgörande för om handlingen avgivits i rätt tid eller ej. Allmänt gäller också att det är den som har att ge in handlingen som svarar för att handlingen kommer myndigheten eller domstolen till handa. Det finns enligt regeringens mening inte anledning att tillämpa någon annan princip i fråga om ingivande av redovisningshandlingar till.” (Prop. 1994/95:67 s. 25)

I enlighet härmed ändrades 11:3 aktiebolagslagen (numera ÅRL 8:3) på så sätt att bolaget har fullgjort sina skyldigheter när redovisningshandlingarna har kommit in till PRV. Enligt lagens tidigare lydelse räckte det att bolaget sände in handlingarna inom den föreskrivna fristen. Lagändringen motiverades med att den tidigare ordningen var ägnad att leda till osäkerhet. Några svårigheter för bolaget att styrka att handlingarna kommit in ansågs inte kunna uppkomma med hänsyn till de rutiner för diarieföring som PRV tillämpar.

Bristfälliga redovisningshandlingar

Redovisningshandlingarna skall ges in till PRV i bestyrkt kopia (ÅRL 8:3). Om de ingivna kopiorna inte är bestyrkta eller om handlingarna på annat sätt har någon brist som lätt kan avhjälpas får förseningsavgift tas ut endast om bolaget underrättats om bristen och givits tillfälle att avhjälpa den, men inte gjort det inom tid som angetts i underrättelse (ÅRL 8:8).

Att avgöra vad som är en brist i årsredovisningshandlingarna är inte alltid en lätt uppgift. Det ställs i flera olika lagar krav på hur årsredovisning samt revisionsberättelse skall se ut och dessutom skall handlingarna upprättas enligt god redovisningssed. Att påföra förseningsavgift för alla sorts brister eller tveksamheter som kan tänkas förekomma i handlingarna är naturligtvis inte rimligt – bristen får inte vara helt oväsentlig.3 I några avgöranden har länsrätten funnit att brist inte förelegat i sådant avseende att förseningsavgift kunnat påföras. Fel i balansomslutningen som var att anse som ett rent skrivfel har inte ansetts vara sådan brist som medför att förseningsavgift skall påföras. (Länsrätten mål nr 1170-1997) I de fall då revisionsberättelsen inte har skrivits under av den registrerade revisorn och det har varit ostridigt att den underskrivande revisorn var godkänd och behörigen utsedd har enbart den omständigheten att han inte var registrerad inte ansetts utgöra en brist. (Länsrätten mål nr 2477-1996 och mål nr 490-1997) På motsvarande sätt har brist inte heller ansetts föreligga då den styrelseledamot som undertecknat fastställelseintyget inte var registrerad hos PRV. (Länsrätten mål nr 3929-1996, jfr även NJA 1979 s. 655 – fråga om delgivning)

Däremot har brist ansetts föreligga när inte samtliga styrelseledamöter undertecknat årsredovisningen. (Kammarrätten mål nr 1612-1996) I ett hovrättsfall ansågs ett moderbolags årsredovisning ofullständig när koncernredovisning inte givits in. (RH 1992:16) Avsaknad av fastställelseintyg liksom den omständigheten att fastställelseintyget inte är underskrivet utgör också brist. (Prop. 1994/95:67 s. 46 samt NJA 1991 s. 591 och RH 1990:110) I ett annat mål har hovrätten funnit att en ingiven handling innehöll så lite information att den inte kunde anses utgöra en revisionsberättelse i aktiebolagslagens mening. (RH 1997:55)

Kammarrätten har ansett att brist förelegat när en styrelsesuppleant undertecknat fastställelseintyget utan att bifoga förklaring om att han inträtt i ordinarie ledamots ställe och orsaken därtill. (Kammarrätten mål nr 1615-1997) Handlingen kan således vara bristfällig även om suppleanten faktiskt haft befogenhet att underteckna.

Kammarrätten uttalar att det vid den formella granskning som PRV gör måste framgå att den suppleant som undertecknat fastställelseintyget gjort det i egenskap av suppleant och därvid också trätt in i ordinarie ledamotens ställe. Något uttryckligt lagstöd för det uppställda kravet finns inte. Som skäl för regeln anför kammarrätten, med hänvisning till rättsfallen NJA 1985 s. 439 och RH 1993:115, att suppleanten aldrig blir personligt ansvarig mot bolaget eller tredje man när han inte trätt i ordinarie ledamots ställe. Denna tolkning av nämnda rättsfall förefaller väl långtgående. Vad som sägs i rättsfallen är att suppleanten inte ansvarar för bolagets förpliktelser när han inte tjänstgjort i styrelsen. Däremot är det möjligt att suppleanten verkar under skadeståndsansvar när han genom underskrivandet faktiskt agerar som en styrelseledamot.4

Svernlöv anser att suppleantens blotta underskrift utgör intyg på att denne inträtt och menar därför att i brist på uppenbara indikationer om att förutsättningarna för suppleantens inträde saknades torde PRV vara skyldigt att registrera dokument som är underskrivna av en suppleant.5 Enligt vår mening borde – om Svernlövs argumentation inte godtas – i alla fall eftergift medges om styrelsen i efterhand styrker att suppleanten haft befogenhet att underteckna handlingen. Någon risk för missbruk föreligger inte i sådana fall. Kammarrättens dom har dessvärre inte överklagats.

Jfr prop. 1975:103 s. 580, RH 1988:89 och RH 68:80 (PRV:s yttrande).

Svernlöv, Aktiebolagets suppleanter, Stockholm 1998 s. 167 och Åhman, Behörighet och befogenhet i aktiebolagsrätten, Uppsala 1997 s.382 ff.

Svernlöv, Aktiebolagets suppleanter, Stockholm 1998 s. 139.

Underrättelse om brist och tillfälle till komplettering

Om en brist i handlingarna är lätt att avhjälpa får emellertid, såsom ovan nämnts, förseningsavgift inte påföras bolaget utan att det underrättats om bristen och givits tillfälle att avhjälpa den (ÅRL 8:8). Som lagtexten utformats är det således frågan om bristen lätt kan botas som är avgörande för om bolaget skall få tillfälle till komplettering, inte frågan om bristen är mer eller mindre allvarlig. Har bolaget t.ex. glömt att underteckna årsredovisningen brukar PRV ge tillfälle till komplettering. Om bolaget däremot missat att skicka med revisionsberättelsen har inte föreskriven handling givits in och någon rätt till komplettering föreligger inte. (Kammarrätten mål nr 1689-1997)

En underrättelse om att ingivna handlingar befunnits bristfälliga får enligt lagen sändas med vanlig post till bolagets senast anmälda adress. Såväl PRV som länsrätten har gjort den tolkningen att PRV fullgjort sin skyldighet när underättelse sänts till den registrerade adressen och att förseningsavgift då kunnat påföras om bolaget inte svarat inom föreskriven tid. Kammarrätten synes å sin sida kräva att underrättelsen faktiskt kommit fram till den registrerade adressen. Kammarrätten har bl.a. anfört följande (mål nr 3689-1996).

I allmänhet finns anledning att utgå från att ett påstående från en myndighet om att ett meddelande utsänts är riktigt och att det också nått adressaten inom sådan tid att denne haft möjlighet att fullgöra sina skyldigheter i rätt tid. Å andra sidan är det i stort sett omöjligt för en tänkt mottagare av ett meddelande att visa att något meddelande inte erhållits. I målet kan inte uteslutas att misstag skett vid hanteringen hos eller hos Posten. Kammarrätten finner därför att det mot vad bolaget anfört inte kan anses utrett att ifrågavarande meddelande verkligen nått bolaget. Eftersom det därför inte är klarlagt att bolaget underrättats om bristen och givits tillfälle att avhjälpa den – har inte förutsättningar förelegat för att påföra bolaget denna avgift.

Kammarrätten synes dock inte upprätthålla något krav på att bolagets företrädare faktiskt skall ha tagit del av underrättelsen. Att underrättelse sänts till den registrerade adressen har av kammarrätten nämligen ansetts tillräckligt när bolaget i följebrev till årsredovisningen begärt bekräftelse på mottagandet till visst faxnummer och dessutom i brevet antecknat en annan adress än den registrerade. (Kammarrätten mål nr 945–946-1997) Bolaget sade sig inte ha tagit del av underrättelsen men bestred inte att underrättelsen nått den registrerade adressen.

Kammarrättens ståndpunkt är onekligen svår att förena med lagtextens lydelse. Regeln att underrättelsen får sändas med post till den registrerade adressen torde vara avsedd att tillföra något mer än den överflödiga upplysningen att registreringsmyndigheten inte är förbjuden att sända post till sådan adress.

Vad kammarrätten anfört om bevissvårigheterna för ett bolag när misstag begåtts hos PRV eller Posten har förvisso sin riktighet. Men i fråga om underrättelse om brist i årsredovisning gör sig inte samma rättssäkerhetsaspekter gällande som annars vid myndighetskontakter. Förutsättningen för att underrättelse överhuvudtaget skall ske är att det föreligger en inte oväsentlig brist i de inlämnade handlingarna. Bolaget har då inte fullgjort vad som enligt lag åligger det att göra och förutsättningarna för förseningsavgift är i och för sig för handen. PRV:s skyldighet att underrätta bolaget om lätt avhjälpbara brister torde huvudsakligen ha till syfte att förhindra den mindre tilltalande situationen att PRV under tystnad väntar ut sjumånadersfristen när bolaget i god tid givit in bristfälliga handlingar.

Ett krav på att bolaget bevisligen skall ha nåtts av underrättelsen skulle enligt vår mening göra det allt för lätt för bolagen att vinna extra tid genom att neka till att någon underrättelse kommit fram. Eventuellt har kammarrätten i ett senare avgörande gjort ett avsteg från den ovan redovisade linjen. (Kammarrätten mål nr 1364-1996) I målet hade PRV två gånger sänt underrättelse till bolagets registrerade adress men Posten returnerade felaktigt handlingarna till PRV. Kammarrätten fann att PRV gjort vad som ankommer på verket och att det haft grund för att påföra bolaget förseningsavgift.6

Kammarrätten fann istället att förseningsavgiften skulle efterges eftersom bolaget inte nåtts av underrättelsen i sådan tid att det kunnat efterkomma föreläggandet.

Eftergift – ÅRL 8:9

Någon möjlighet att få anstånd med ingivande av årsredovisningshandlingarna finns inte, istället kan förseningsavgifter efterges. Eftergift skall ske om underlåtenheten att ge in redovisningshandlingarna framstår som ursäktlig med hänsyn till omständigheter som bolaget inte har kunnat råda över eller om det framstår som uppenbart oskäligt att ta ut den. PRV skall ex officio pröva frågan om eftergift. I praktiken påförs avgifterna genom automatisk databehandling och eftergiftsfrågan blir vanligen inte aktuell förrän bolaget överklagat eller ansökt om eftergift.

I förarbetena anfördes att reglerna för eftergift måste utformas restriktivt. Med hänsyn till de intressen som ligger bakom bestämmelserna om ingivande av redovisningshandlingarna är det bara i rena undantagsfall, t.ex. vid sjukdom hos bolagets ställföreträdare eller liknande extraordinära omständigheter, som det kan anses acceptabelt att ett bolag dröjer med att ge in redovisningshandlingarna till PRV. Vidare kan det många gånger vara befogat att ställa högre krav på dem som valt att bedriva verksamhet i aktiebolagsform än vad som generellt kan krävas av deklarationspliktiga personer. Departementschefen ansåg också att när bolaget begär eftergift får det ankomma på bolaget att visa att förseningen har berott på ett hinder som bolaget inte kunnat undanröja eller att det finns något annat som gör avgiften oskälig.

Praxis har varit tämligen restriktiv när det gäller att medge eftergift. Det är inte ovanligt att ett bolag som fått en förseningsavgift enligt taxeringslagen eftergiven tvingats betala förseningsavgift enligt årsredovisningslagen. Nedan följer en översikt av hittillsvarande praxis avseende eftergift.

Hinder på grund av sjukdom eller dödsfall

Sjukdom som eftergiftsgrund anges på två ställen i förarbetena. Det första exemplet avser sjukdom hos bolagets ställföreträdare eller revisor och det andra sjukdom hos styrelseledamot. Sjukdomen skall medföra att det varit omöjligt för den sjuke eller annan i bolaget att upprätta årsredovisning. Länsrätten har eftergivit förseningsavgift vid sjukdom och/eller dödsfall hos styrelseledamot7, revisor8, nyckelperson i bolaget9 och medlem av styrelseledamots familj.10 Till sjukdom räknas även psykiska besvär.11 Sjukdomen skall vara en oförutsedd händelse som förhindrar bolaget att upprätta årsredovisning och måste därför infalla under den tid då årsredovisning upprättas. Vid längre sjukdomsperioder anses bolaget ha tid att vidtaga sådana åtgärder att årsredovisningen kan upprättas i tid.12

Det har i praxis ställts relativt höga krav på att bolaget låter suppleant träda i tjänst eller på annat sätt ser till att årsredovisningen upprättas, t.ex. genom att anlita extern hjälp. Ett argument härför kan vara att ett bolag som väljer att endast ha en styrelseledamot eller en suppleant som inte är insatt i bolagets angelägenheter, får anses frivilligt ha tagit en risk jämfört med bolag som t.ex. arvoderar en större styrelse eller betalar försäkringar för att kunna anlita extrahjälp vid sjukdom.

Länsrätten mål nr 558-1996, mål nr 623-1996 och mål nr 2726-1996.

Länsrätten mål nr 2703-1995.

Länsrätten mål nr 3221-1996 – bolagets ekonomichef avled, mål nr 1420-1996 – sjukdom hos nyckelperson i bolaget och mål nr 2097-1996 – sjukdom hos bolagets företrädare.

Länsrätten mål nr 601-604-1997 – barn till styrelseledamot, mål nr 3451-1996 – syster till styrelseledamot hade avlidit och mål nr 2868-1995 – styrelseledamots fru var sjuk och avled senare, under sjukdomsperioden behövde hon mycket omvårdnad.

Länsrätten mål nr 639-1996 och mål nr 1417-1996.

Kammarrätten mål nr 3029-1996 och mål nr. 263-1996.

Hinder på grund av försenad eller utebliven postgång

Som tidigare anförts står det klart att ett bolag inte fullgjort sin skyldighet enbart genom att posta handlingar till PRV. Däremot sägs i propositionen att hinder i postgången kan vara ett sådant hinder som bolaget inte kunnat råda över och som därmed kan leda till eftergift. Detta har också beaktats i praxis, även om det endast är i ett fåtal fall som invändningen godtagits. Förseningsavgifter har främst eftergivits vid kortare förseningar, även om det förekommit fall av eftergift när handlingarna inte alls kommit in till PRV. Vid kortare försening har det i flera fall beaktats att PRV inte kunnat uppvisa det kuvert som handlingarna inkommit i. Poststämpeln utgör ofta det enda objektiva beviset på när försändelsen postats.

En viktig omständighet i sammanhanget är att Posten under våren och sommaren 1996 hade stora problem med de nya postsorteringsmaskinerna. Bolag som har kunnat visa upp intyg från Posten om driftstörningar har i några fall fått eftergift. Kammarrätten har eftergivit förseningsavgiften när underrättelse om brist sänts till bolagets registrerade adress men av Posten felaktigt returnerats till PRV. (Kammarrätten mål nr 1364-1996) Även den omständigheten att förseningen orsakats av att en redovisningsbyrå underfrankerat försändelsen har beaktats av kammarrätten. (Kammarrätten mål nr 878-1996) Det är svårt för bolag att styrka att handlingarna postats i tid, enbart kopior av följebrev eller intygande från bolagets ställföreträdare eller revisorer leder i regel inte till eftergift.

Hinder på grund av att handlingar tagits i beslag av polis eller skattemyndighet

En annan vanlig invändning från de klagande bolagen är att dess räkenskapshandlingar har tagits i beslag av skattemyndighet eller polis för t.ex. skatterevision eller utredning av bedrägeribrott. Eftergift på denna grund har skett i några enstaka fall. Enbart den omständigheten att handlingarna tagits in av skattemyndighet eller polis är inte tillräcklig för eftergift.

I normala fall tillåter myndigheten att bolaget får ta del av bokföringsmaterialet i den utsträckning som behövs för att upprätta årsredovisning. Kammarrätten har vägrat eftergift när ett bolag haft möjlighet att ta del av handlingarna i skattemyndighetens lokaler, oaktat att detta skulle medfört vissa praktiska svårigheter vid upprättande av årsredovisningen.13 Bolaget måste alltså kunna styrka att det har, eller skulle ha, nekats att ta del av handlingarna. Möjligen kan en kortare försening godtas på grund av det merarbete som uppkommer i anledning av att räkenskapsmaterialet är i beslag.

Kammarrätten 1997-09-30 (mål nr. 3399-1996) Jfr dock RH 1995:66 där hovrätten i mål om likvidation fann att ett aktiebolag haft giltig ursäkt att inte inge årsredovisning när bolagets räkenskapshandlingar funnits hos skattemyndigheten och skattemyndigheten nekat att lämna ut dem.

Hinder på grund av att revisor eller någon annan misskött sitt uppdrag

I förarbetena anges som exempel på fall då det förelegat hinder som bolaget inte kunnat råda över att bolagets revisor misskött sitt uppdrag och att bolaget därför inte kunnat erhålla någon revisionsberättelse i tid. Eftergift har medgivits när revisor med kort varsel avsagt sig sitt uppdrag och svårighet förelegat att finna ersättare. Detta sammanhänger med att bolagets revisor tillsätts av bolagsstämman och själv har det primära ansvaret för upprättandet av revisionsberättelsen. Läget blir ett annat när styrelsen uppdragit åt bokföringsbyrå eller någon annan att upprätta årsredovisningen, eftersom det är bolagets styrelse som svarar för bolagets organisation och förvaltningen av bolagets angelägenheter.

Av förarbetena framgår att det måste krävas av ett bolag att det organiserar och dimensionerar sin administration så att det kan fullgöra så viktiga uppgifter som att upprätta årsredovisning inom föreskriven tid. Eftergift p.g.a. att någon bokföringsansvarig misskött sig har av länsrätten främst medgivits när bolagets styrelse haft tillfredsställande kontroll och vidtagit alla lämpliga åtgärder för att fullgöra sin skyldighet så snart den fått kännedom om missförhållandena. Exempel på fall då eftergift medgivits är när en person som anlitats av bolaget inte utfört bokföringsarbetet och varit föremål för polisutredning avseende bedrägeribrott. (Länsrätten mål nr 1166-1996) Ett annat fall är när ansvarig på bokföringsbyrå drabbats av depression och inte lämnat ut redovisningshandlingarna till bolaget. (Länsrätten mål nr 365-1997)

Övriga eftergiftsgrunder

I praxis har eftergift medgivits vid t.ex. datorhaveri14, brand15, inbrott i brevlåda16 och felaktig information från PRV17. I några fall har även beaktats omständigheter som styrelseledamots höga ålder eller att bolaget vidtagit åtgärder för avveckling. Arbetsanhopning kan enligt förarbetena endast undantagsvis utgöra skäl för eftergift och då i kombination med andra omständigheter som medför att dröjsmålet framstår som ursäktligt.

Förseningsavgiften skall även efterges om det är uppenbart oskäligt att ta ut avgiften. Frågan skall prövas i beaktande av förhållandena i det enskilda fallet. Denna eftergiftsgrund utgör en säkerhetsventil för sådana fall där omständigheterna talar för eftergift utan att något egentligt hinder förelegat. I praxis är det dock mycket ovanligt att förseningsavgift efterges med uttrycklig hänvisning till detta stadgande.

Länsrätten 1996-01-11 (mål nr. 2856-1995).

Länsrätten 1997-03-10 (mål nr. 3446-1996).

Länsrätten 1997-03-10 (mål nr. 3158-1996).

Länsrätten 1996-07-09 (mål nr. 2803-1995).

Vissa andra tidsfrister rörande upprättandet av årsredovisning m.m.

I aktiebolagslagen regleras när bolaget senast skall hålla ordinarie bolagsstämma och årsredovisningslagen anger att årsredovisningen skall lämnas till revisorerna senast en månad före den ordinarie bolagsstämman. I en dom från kammarrätten har ett bolag vägrats eftergift mot bakgrund av att bolaget inte iakttagit dessa frister. (Kammarrätten mål nr 3036-1997) Domen antyder att ett bolag som inte följt dessa förfaranderegler aldrig kan ha giltig ursäkt för en försening. En sådan tolkning förefaller dock väl långtgående, så länge redovisningshandlingarna ges in till PRV inom sju månader efter räkenskapsårets utgång (nio månader vid fortsatt bolagsstämma) torde inte någon utomståendes intresse lida skada, oavsett när bolagsstämma hållits eller när revisorn tagit del av handlingarna. Sanktionen förseningsavgift är enligt vår mening knuten till sjumånadersfristen. Av ett senare avgörande från kammarrätten18 framgår också att möjlighet till eftergift finns även då ordinarie bolagsstämma inte hållits inom lagstadgad tid. I målet skulle bolagsstämman hållits senast den 31 december 1995 och årsredovisningen skulle ha lämnats till revisorn den 30 november samma år. En närstående till bolagets enda styrelseledamot avled den 27 januari 1996 dvs. några dagar innan sjumånadersfristens utgång den 31 januari 1996. Kammarrätten fann – trots att handlingarna i fråga inte syntes vara helt klara vid dödsfallet – att försening varit ursäktlig. Mot bakgrund av detta senare rättsfall ligger det närmast att tolka kammarrättens ståndpunkt så att försening med bolagsstämma och överlämnandet till revisorn utgör ett indicium på att bolaget varit så försenat att årsredovisning inte skulle kunnat avges i rätt tid. Dessa frister skulle således snarare ha bevisverkan än direkt rättsverkan.

Kammarrätten 1997-12-15 (mål nr. 3132-33 1996). Kammarrätten kom dock till ett motsatt slut den 27 augusti 1997 i ett mål rörande ett annat bolag men med samma personer och förutsättningar i övrigt.

Överklagande m.m.

PRV:s beslut om påförande av förseningsavgift får överklagas till länsrätten inom tre veckor från det att bolaget fått del av beslutet. Enligt aktiebolagslagen gällde tidigare för motsvarande beslut en besvärstid på två månader från beslutets dag. PRV:s beslut om förseningsavgift enligt årsredovisningslagen innehåller dock fortfarande aktiebolagslagens besvärshänvisning, vilken medför att bolagen trots lagändringen i praktiken har två månaders besvärstid. (Se RÅ 1973:175)

När bolaget motsätter sig förseningsavgiften tolkar PRV det antingen som ett överklagande av avgiftsbeslutet eller som en ”ansökan om eftergift”. Tolkas inlagan som en ansökan om eftergift prövar PRV eftergiftsgrunderna och fattar därefter ett nytt beslut i ärendet. Denna prövning gör PRV vanligen om skrivelsen inkommer efter överklagandetidens slut eller om den inte är formulerad direkt som ett överklagande, t.ex. ej ställd till länsrätten eller ej rubricerad som överklagande. PRV:s beslut över en ansökan om eftergift kan även det överklagas till länsrätten. För bolagen är denna så att säga dubbla överprövningsordning främst av intresse på grund av att PRV medger en ny prövning i ett ärende även efter det att beslutet om förseningsavgift vunnit laga kraft. Någon skyldighet för PRV att på begäran av bolaget pröva en ansökan om eftergift efter överklagandetidens utgång kan enligt vår mening inte läsas ut av lagtexten, utan prövningen får närmast ses som att PRV ex officio tar upp ärendet på nytt.

Jur. kand. Ulf Nilsson är föredragande vid Länsrätten i Västernorrlands län och jur. kand.

Anders Malmström är biträdande jurist vid Gunnar Lindhs Advokatbyrå i Stockholm (tidigare notarie vid Länsrätten i Västernorrlands län).