– Det är viktigt för våra klienter att vi kan gå i god även för de experter vi anlitar. Har vi expertisen inom vårt nätverk, vet vi att kvalitén håller. Alternativet är att använda utomstående rådgivare. Enligt kunderna ökar det risken för läckor.

Det säger Barbro Steenstrup, ansvarig för KPMG Bohlins Skattekonsulter.

Hon är både snopen och ledsen över att samarbetet med just Wahlin Advokatbyrå inte kunde genomföras.

– Jag förstår ärligt talat inte hur Advokatsamfundet tänker, säger hon. Vi höll på i åtta månader och gick igenom alla de situationer där problem med oberoende, jäv och etiska överväganden kunde uppstå. Men samfundet körde bara över oss.

Frågande till argumenten

Hon ställer sig också frågande till Advokatsamfundets argument att advokaternas oberoende skulle vara i fara:

– Vi har samma syn på oberoendet som advokaterna när det gäller rådgivning. Då gäller inte offentlighet eller publicitet som vid revisionsarbete. Vi värnar om klientens integritet och bästa precis som advokaterna. Dessutom var vi och Wahlin överens om att de hårdaste etik- och jävsreglerna från respektive yrke skulle gälla om det uppstod problem.

För Barbro Steenstrup blir det hela nästan absurt. KPMG Bohlins utgångspunkt var och är att om en revisionsfirma och en advokatbyrå kommer överens om ett samarbete för kundens bästa då ökar såväl oberoendet som kvalitén.

– Det är bättre och säkrare för klienten om vi kan erbjuda en helhetslösning där till exempel legal-service-manualerna är gemensamma, än om vi ska hänvisa till en annan byrå som har sin syn på säkerhet. Faran för läckor och annorlunda säkerhetsnivåer är uppenbara.

Wahlin var inte först

Hon understryker att Wahlin inte var den första byrå som KPMG tänkte inleda samarbete med. Men att man i den byrån fann en bra samarbetspartner där ”kulturen” stämde. Inställningen till kvalité överensstämde med KPMGs.

Kanske var namnet för laddat

Nu efteråt kan man filosofera över om namnvalet KPMG Wahlin var så klokt. Om det hade varit mer taktiskt att inte blanda in revisorsnamnet.

– Men vi ville inte ”mörka”, förklarar hon. Vi ville spela med öppna kort. Och syftet var inte att utnyttja företagets logotyp och namnet KPMG för att få nya kunder. Vårt syfte var att utvidga servicen och därmed behålla våra kunder. Dessutom förfogar inte vi över namnet. Det gör bara vårt kontor i Amsterdam. De bestämmer hur och var namnet ska användas.

Och det är Europa som har styrt mycket av KPMGs strategi när det gäller att bygga ut sin verksamhet.

– I Europa arbetar man mycket mer intimt ihop än vi gör i Sverige, och vi tycker att det är ett bra arbetssätt, förklarar Barbro Steenstrup. Det borde fungera även i Sverige.

– Vi ville ha de bästa advokaterna, fortsätter hon. Och de unga advokaterna är mer ”rädda” om sin titel än de äldre som lite lättare kan acceptera att släppa titeln för att arbeta på en revisorsfirma där många av de intressanta affärerna hanteras.

Väntar på hur det går med Archibald och Andersen

Nu vill KPMG avvakta Advokatsamfundets nästa steg. Samfundets inställning till samarbetet mellan revisionsfirman Arthur Andersen och Archibald Advokatbyrå (se sidan 31) är i det avseendet naturligtvis av stort intresse.

– Jag kan inte se några större skillnader mellan det samarbetet och vårt försök till samarbete med Wahlin Advokatbyrå, förklarar Barbro Steenstrup.

Pär Trehörning