I Göteborg har revisionsfirman Arthur Anderson KB och Archibald Advokatbyrå KB lokaler vägg i vägg. Men det finns en stängd dörr mellan dem. Den stängda dörren är både fysisk och symbolisk.

Att man har lokaler så nära varandra är mest en tillfällighet och längre ner i artikeln ska vi utveckla det. Det finns nämligen ett speciellt samarbete mellan Arthur Andersen och Archibald.

Andersen Worldwide Societé Cooperative är ett gigantiskt nätverk som omfattar närmare 120 000 personer i över 80 länder. Till nätverket är knutet revisionsbyråer, advokatfirmor, olika former av konsultföretag etc.

Förutom Arthur Andersen och Archibald finns i Sverige även Arthur Andersen Business Consulting knutet till nätverket som arbetar enligt one-stop shopping konceptet.

– Syftet är att erbjuda våra kunder hög kompetens inom alla områden, snabba beslutsvägar och att allt sker inom samma nätverk, förklarar auktoriserade revisorn Reidar Peters, Malmö, styrelseordförande i Arthur Andersen Sverige.

Han betonar att samarbetet med advokater bara är en liten del i detta samarbete och nämner som exempel den nyss beslutade fusionen mellan amerikanska Chrysler och tyska Mercedes-Benz.

– Det är en gigantisk företagskonstruktion där allt rör den internationaliserade bolagsvärlden finns med – revision, management, skattejuridik, avtalsjuridik etc. Den affären hade antagligen inte varit möjlig utan nätverksarbete.

Inga legala band

Han betonar också att det inte finns några som helst ägarmässiga eller andra legala band mellan Arthur Andersen och Archibald.

– Däremellan finns vattentäta skott, vilket är en förutsättning för att det ska kunna fungera. Dessutom har vi som grundregel vad avser etiska regler och kvalitetsgranskning att varje lands lagstiftning ligger som plattform för vårt uppträdande gentemot våra klienter. Till det läggs branschens egna etiska regler i respektive land. Men utöver det har vi på Arthur Andersen en speciell kvalitetsorganisation. En practise director (PD) granskar vad revisorn gör. Han eller hon avgör om det finns fara för jäv, om de etiska reglerna träds förnär eller om revisorns oberoende kan ifrågasättas. PD har i förekommande fall vetorätt.

Enligt Reidar Peters är oberoendet för revisorer eller advokater inte hotat på grund av samarbetet.

– Jag får varje dag brev från kompanjoner inom nätverket som presenterar en ny klient och undrar om jag på något sätt har samröre med den klienten. Snabbt kan jag svara och så får klienten ta ställning till om det innebär problem.

Reidar Peters beklagar det avbrutna samarbetet med Danowsky & Partners:

– Vi lyckades inte få det att fungera varken organisatoriskt eller personellt.

Han är mycket noga med att klargöra att han inte på något sätt vill ifrågasätta Advokatsamfundets ställningstagande i KPMG Bohlins/Wahlin-affären. Men han är intresserad av en dialog:

– Jag skulle vilja ha en strategisk diskussion med Advokatsamfundet inför framtiden. Vi måste möta de nya kraven från våra klienter och beakta deras önskemål. Globaliseringen, informationsteknologin och kraven på snabbhet och kvalité kommer inte att minska. Hur möter vi det på bästa sätt och i samarbete?

Ömsesidig respekt

Berndt Fürst är innehavare av Archibald Advokatbyrå.

– Det finns inget formellt avtal skrivet mellan Archibald och Arthur Andersen, förklarar han. Inför samarbetet diskuterade vi mycket noga vilka problem som skulle kunna uppstå. Utgångspunkten var också att vi skulle ha ömsesidig respekt för våra yrkesroller och etiska regler.

Berndt Fürst ser samarbetet som ett sätt att gagna advokatyrket som helhet:

– Vi vill ha klienter och genom Arthur Andersen kunde vi öka vår kontaktyta. Arthur Andersen har en för oss mycket intressant infrastruktur med teknik, hög kompetens, möjligheter till vidareutveckling etc. Eftersom vi vill arbeta globalt måste vi ha ett nätverk. Därigenom vet klienten att vi har en bred kompetens både i Sverige och utomlands.

Han understryker att Advokatsamfundet hela tiden varit informerat om samarbetet.

Inga problem

– Vi har aldrig stött på något problem med oberoendet. Vi har från början varit oerhört tydliga på den punkten från början och vi vet från båda håll hur viktigt oberoendet är. Ingen vill äventyra ett fungerande samarbete genom att tafsa på respektive yrkes integritet.

– Advokatyrket är i ett brytningsskede, avslutar Berndt Fürst. Det finns en viss fara i att väldigt många advokater söker sig till affärs- och bolagsjuridik och det kan leda till en viss överetablering. Jag tror att man ska se till realiteterna och möta den efterfrågan som ändå finns i samhället. Det måste Advokatsamfundet ha i åtanke när styrelsen agerar.

Pär Trehörning