Den svenska plånbokens historia sträcker sig långt tillbaka i tiden. Hos Kulturen i Lund kan en plånbok med Karl XII:s monogram beskådas. Detta kan vara vår äldsta bevarade plånbok. Utseende och material varierar genom seklerna. På 1700-talet kunde plånboken vara tillverkad av broderat siden med guld eller silverspetsar. Härifrån är steget långt till dagens industritillverkade plånböcker.

Det finns flera förklaringar till hur ordet plånbok har uppstått. Dels kan det komma av plan eller platt yta. Dels kan det hänga samman med utplåna. I gamla plånböcker fanns ibland några skivor eller plån, t.ex. av elfenben, där man kunde göra anteckningar och sedan gnida bort dem. Plånboken var först avsedd att innehålla en anteckningsbok och denna form återupplivades under 1800-talet.

Följer modet

Även plånböcker följer rådande stilideal. Det går en klar skiljelinje mellan rokokons mode och gustaviansk och empirstil. Rokokons plånböcker är tillverkade av tjockt siden eller mönstrad brokad, ofta utstyrda med guld- eller silverspetsar. Ibland används ett mönstrat sidentyg på vilket enfärgade fjärilar eller fåglar applicerats. Detta är prunkande skapelser, på gränsen till överarbetade, ibland översållade med fina nät av silver- eller guldtråd.

Det finns plånböcker från den här epoken som är försedda med ett yttre hölje av tunt sämskskinn och andra är tillverkade av gyllenläderstapet.

Plånböckerna i gustaviansk stil är ofta broderade både på ut- och insidorna. Ofta är de försedda med deviser som betygar givarens tillgivenhet eller uttrycker önskningar om lycka för mottagaren. Deviserna är vanligen avfattade på franska språket.

Den gustavianska plånboken utsmyckas företrädesvis med penna och pensel. Det kan vara flera färger inblandade men även svart-vita silhuettlandskap förekommer.

Från samma period finns en annan variant med samma utsida men med en sedelavbildning på insidan. Den troliga förklaringen till avbildningen är en förhoppning om att sedeln alltid skulle ge innehavaren tur, åtminstone med pengar.

En ökad hantverksskicklighet och nya stilideal ledde under 1800-talets senare hälft till nya plånbokstyper. Nu blir plånboken tredelad och försedd med en rem, vilken lindas kring hela plånboken och därefter fästs i ett tvärband.

En annan nyhet var figurativa blindpressningar av Sveriges och Norges vapen eller stiliserade avbildningar av gällande sedlar.

Pärlbroderier

I slutet av seklet lanseras petit point-broderade plånböcker, ofta försedda med pärlbroderier och ibland också almanackor. En annan serietillverkad variant är en plånbok med två stadsdelar från Stockholm.

I Bankmuseet i Stockholm kan en exklusiv plånbok från 1800-talets första hälft beskådas. Den är gulddekorerad och innehåller en förteckning på tyska över herrars kläder. Här kan den reslystne lära sig vad en riktig packning bör innehålla. Man får naturligtvis inte glömma nattmössa, handdukar till rakning, kuddöverdrag, damasker och överdrag för bädduppvärmningsapparaten.

Jan Thuresson är frilansjournalist.

Detta är den sjätte i en serie korta artiklar som beskriver hur vi genom historien skyddat våra dyrbarheter.