Sista veckan i september deltog ca 30 auktoriserade och godkända revisorer i IREVs Seminarium i Tillämpad revision för Ansvariga Revisorer (STAR).Seminarieledarna Dan Brännström och Ingemar Rindstig, båda auktoriserade revisorer vid Ernst & Young, samt Peter Ström, konsult, sammanfattar här några av debatterna om framtidsfrågor vid seminariet.

Under seminarieveckan arbetade deltagarna med ett omfattande – och från revisionssynpunkt – utmanande ”case”. Vidare diskuterades aktuella omvärldsfrågor och nyheter som påverkar revisorn och yrkesutövningen. Parallellt med detta förberedde de olika grupperna ett antal debattämnen inför seminariets avslutande dag. Debattämnena innehöll frågor kring möjligheter och hot för revisorn och revisionsbranschen. Bland annat handlade årets debatter om:

  • Humankapitalet på revisionsbyrån

  • Generationsskiftet i branschen

  • Jämställdheten

  • Offerternas påverkan på revisionsrisk, lönsamhet och status

Pia och hennes jobb

Den grupp som tog upp ämnet ”Pia och hennes jobb” började med att tala om ”Pia och hennes liv” (se bilden ovan). Pias liv omfattar familj, jobb, fritid, hälsa och trygghet. De olika delarna liknades vid rötter till ett träd. Det betonades att alla rötter måste få vatten för att helheten ska bli bra.

När det sedan gällde ”Pia och hennes jobb” (se bilden på nästa sida) talade gruppen om komponenterna i jobbet: kundkontakter, utvecklingsmöjligheter, social gemenskap, kommunikation, lön och belöning. Också här liknades de olika komponenterna vid rötter. Det krävs att alla rötter får vatten för att Pia ska trivas och utvecklas i sitt arbete.

Gruppen tryckte vidare på ett antal frågeställningar som måste besvaras/hanteras för att Pias utveckling ska bli den önskade:

  • Hur ser karriären ut efter godkännande och auktorisation?

  • Hur blir man delägare i revisionsbyrån?

  • Hur ser kriterierna för lönesättning ut?

  • Är antalet anställda tillräckligt?

  • Går det att få en vettig planering som klarar både kundernas krav och ”Life Balance”?

Äldre revisorer släpper inte taget

En annan grupp beskrev situationen så att många äldre revisorer efter 1990-talets konjunktursvängningar inte gärna delar med sig av uppdragen. Gruppen menade att ett antal revisorer har för många uppdrag. Den valde revisorn hinner inte träffa kunden i önskad omfattning utan skriver ibland bara på (revisionsberättelsen). Andra kommentarer handlade om att det är fint att ha många uppdrag och att uppdragen utgör en pensionsförsäkring. Nuvarande belöningssystem leder också till att revisorn behåller uppdragen och att generationsskiftet därigenom försvåras.

I debatten framkom ett antal konstruktiva förslag på hur generationsskiftet kan hanteras. Ett förslag handlade om att man som nyligen godkänd eller auktoriserad revisor bör väljas som medrevisor på bolagsstämmorna under 1999 eller 2000. Bakgrunden är de nya reglerna som innebär att en revisor utses på fyra år. STAR-revisorn vill dock inte vänta fyra år på att få det utökade ansvaret på uppdraget.

Ett annat förslag till lösning handlade om att få tid och resurser för marknadsföring. Vikten av att få ägna sig åt marknadsföring under ordinarie arbetstid betonades. Här ställdes frågan: I vilka andra branscher görs säljarbetet på fritiden?

STAR-revisorns slutsats var att hanteringen av generationsskiftet är en mycket viktig del i arbetet med att göra yrket än mer attraktivt och därmed underlätta rekryteringen av nya medarbetare.

Jämställdheten

På en revisionsbyrå arbetar det många gånger lika många kvinnor som män. När man tittar på andelen kvinnor som är chefer och/eller delägare är mansdominansen dock ofta betydande. En av grupperna väckte därför frågan: Varför fullföljer så få kvinnor karriären?

I diskussionen som följde konstaterades att yrket sedan lång tid dominerats av män. Och kanske är det så att ”män väljer män” som närmaste medarbetare och efterträdare på uppdrag. Olikheter i kvinnligt och manligt språk och rädslan för ny konkurrens nämndes som tänkbara förklaringar till detta fenomen.

Även denna gång ledde debatten fram till ett antal konstruktiva förslag.

Ledningen i revisionsbyrån måste ha förståelse för de affärsmässiga fördelarna med en ökad jämställdhet. Det krävs helt enkelt utbildning för att ledande personer ska få tillräcklig insikt i dessa frågor. Vidare konstaterades att alla – både kvinnor och män – måste ha en fadder eller mentor för att kunna utvecklas fullt ut.

Andra förslag till åtgärder för att stimulera alla medarbetares utveckling var översyn av t. ex. årsarbetstid, belöningsformer och uppläggning av utvecklingssamtal.

Offerter ger en bättre revision!?

I debatten framkom argument för att offerterna på revision och tillhörande prispress har lett till en bättre revision. Nya arbetsmetoder har utvecklats och revisionen har jämfört med tidigare kommit att i högre grad inriktas mot vad som är väsentligt. Fördjupade riskbedömningar och ökad användning av IT har gjort arbetet både roligare och mer kvalificerat.

Men det fanns också en annan sida. Offerterna har ibland lett till en tuff tidspress och därmed risk för sämre kvalitet. En fortsatt tidspress skulle kunna leda till ett minskat förtroende för revisorns arbete och samtidigt en lägre status för yrket.

Så får det inte bli, tyckte STAR-revisorn. Revision är en komplex tjänst och får aldrig bli en ”commodity”, dvs. en vara för vilken priset är den avgörande konkurrensfaktorn.

Självfallet hade STAR-revisorn idéer om lösningar även på detta område:

  • Revisorn måste förklara vad revisionen handlar om och vad den syftar till

  • Revisionen behöver marknadsföras (FAR och SRS kan stötta i en marknadsoffensiv)

  • Ledarskapet i revisionsbyrån bör lyftas fram och ges ökad betydelse

  • Ingångslönerna måste bli högre

Som i så många andra sammanhang konstaterades, att man måste börja hos sig själv. Det handlar om att vara stolt över sitt yrke och det man varje dag gör för sina kunder!

STAR-revisorns svåra balansakt innehåller både möjligheter och hot. Men vi var alla eniga om att revisorsyrket är både spännande och utvecklande!