”Made in Taiwan”.De flesta som hör de orden tänker nog på enkla, billiga plastleksaker som tillverkas för låga löner.Så var det i hög utsträckning tidigare. Men idag har Taiwan förändrats. – Vi märker en mycket snabb tillväxt, särskilt när det gäller högteknologi. Där kan ett företag växa från ingenting till en omsättning på över 100 miljoner på bara något år. Och för dem är det naturligt att ha en auktoriserad revisor från första början, konstaterar James K.F Wu på KPMG Taiwan.

Taiwans huvudstad Taipei är ingen vacker skapelse. Grå och ful, genomkorsad av motortrafikleder, breder betongen ut sig. Taipei har närmare fyra miljoner invånare. I svärmar forsar vespor och lätta motorcyklar längs gatorna, parkerade fyller de varenda kvadratmeter ledig trottoar.

Samtidigt finns det något rejält över Taipei, en funktionell fulhet: det är inte vackert, men effektivt. Det är också en förvånansvärt trevlig stad, långt från den brutala bufflighet som man möter på det kinesiska fastlandet. Människor är vänliga och här kan man gå säker även sent på kvällen.

Det ligger något komiskt i det faktum att många av taiwaneserna – uppvuxna i det ultrakapitalistiska Taiwan – fullständigt chockas av den omåttliga girighet som möter den som besöker den formellt kommunistiska folkrepubliken på andra sidan det smala sundet.

Världen är inte vad den har varit.

Man talar ofta om det taiwanesiska undret, och visst har det skett en häpnadsväckande utveckling. På några decennier har landet lämnat fattigdom och underutveckling bakom sig och har nu en levnadsstandard som inte ligger långt efter den svenska. De senaste åren har en högteknologiska industrin vuxit med stormsteg. Lönerna är numera så höga att allt fler taiwanesiska företag förlägger sin produktion till det kinesiska fastlandet.

Situationen har förändrats

Också för landets revisorer har situationen förändrats. Från att ha arbetat för en grupp större utländska företag får de allt fler inhemska taiwanesiska företag som kunder.

Det är i ett av Taipeis moderna, men ganska fula och intetsägande höghus som KPMG har sitt huvudkontor. James K.F Wu är partner och en av dem som varit med länge.

KPMG Taiwan har sitt ursprung i en lokal revisionsbyrå som startades 1971. Vid den tiden hade Taiwans ekonomi tagit de första stegen mot en omfattande industriell utveckling. De utländska investeringarna var redan stora och det var framför allt utländska, multinationella företag som utgjorde kundgruppen.

– Många utländska företag såg redan då Taiwans stora potential. Arbetskostnaden var låg och många företag etablerade sig här för att producera billiga produkter. Regeringen gav också sitt stöd till investeringar genom gynnsamma skatte- och etableringsregler, konstaterar James K.F Wu.

I takt med de utländska investeringarna växte byrån ytterligare. Detta skapade också stora möjligheter för lokala företag att utvecklas, vilket i sin tur ledde till ett ökat behov av revisionstjänster.

– Femton år efter att vi startade byrån fick vi många mindre, lokala företag bland våra kunder. Vid det laget fanns alla stora revisionsbyråer på plats. Många lokala företag sökte sig ut på kapitalmarknaden för att möjliggöra nya investeringar. Genom att höja kvaliteten på deras ekonomiska redovisning gjorde vi det möjligt för dem att inleda arbetet med en börsintroduktion.

En viktig roll för revisionsbyråerna

James K.F Wu understryker också gärna den viktiga roll som Taiwans revisionsbyråer spelat för de senaste årens snabba ekonomiska utveckling.

– Vi har medverkat till att den internationella revisionsstandarden introducerats i landet, vilket starkt underlättat för taiwanesiska företag.

Idag är KPMG en av de tre stora byråerna på Taiwan (de andra två är Arthur Andersen och Price Waterhouse). Uppgifterna om storlek och omsättning har aldrig officiellt publicerats, men ser man till personalens storlek och antalet kontor gissar James K.F Wu att KPMG är störst eller näst störst.

Förutom huvudkontoret har KPMG fyra regionala kontor. Näringslivet är spritt över ön med många viktiga företag verksamma även i mindre städer.

Idag råder det en hård konkurrens mellan byråerna om att attrahera nya kunder. Däremot konkurrerar man sällan om befintliga uppdrag. Det ska mycket till innan ett företag byter revisor. Ett börsbolag måste t.ex. ange skälen till bytet, vilket självklart minskar intresset för förändringar om dessa kan få en negativ inverkan på hur företaget uppfattas.

– Jag tror knappast att stora företag begär in offerter för att försöka hitta en billigare revisor. Samtidigt konkurrerar vi mycket hårt om nya uppdrag, även om reglerna är strikta. Det är t.ex. förbjudet att annonsera. Istället ordnar vi seminarier och till dessa söker vi attrahera nya kunder. Nyligen genomförde vi ett seminarium om nya lagar för handeln med aktier på icke börsnoterade bolag.

Reglerna för vem som behöver anlita revisor påminner om dem i USA. Enligt företagslagen måste alla företag med ett kapital på över 30 miljoner NT-dollar (ca 7,5 miljoner kronor) revideras av en auktoriserad revisor. Alla företag med en årlig omsättning på över motsvarande 25 miljoner kronor måste utse en revisionsbyrå som granskar företagets skattedeklarationer. För börsbolag gäller dessutom att de ska revideras varje halvår.

Undantagna från revisionskrav är mindre privata företag där verksamheten ofta bedrivs i form av ett enkelt bolag. Ändå väljer många av dessa att anlita en revisor från någon av de små, lokala byråerna.

– Det finns många fördelar för de små företagen att låta sig revideras. Företag som tar bankkrediter på över 30 miljoner NT-dollar måste dessutom enligt lagen ha en extern revisor.

Taiwan har de senaste åren lämnat mycket av den statliga styrning som tidigare karakteriserade ekonomin bakom sig. Banksektorn har släppts fri och det finns ett stort antal privata banker. Samtidigt förändras skattelagstiftningen steg för steg mot en ökad reglering. James K.F Wu tycker att förändringarna regeringen infört är rimliga. Taiwan behöver nya lagar för att stimulera tillväxten samtidigt som staten behöver skatteinkomsterna.

Fyra års högskolestudier för att bli revisor

För att bli revisor krävs fyra års högskolestudier inom ekonomi och företagsadministration. Därefter kan den som vill välja att genomgå en nationell revisorsexamen. Ovanpå detta krävs två års praktik innan man får titulera sig auktoriserad revisor. Det vanliga är dock – precis som på andra håll – att man under de första åren av praktik förbereder sig inför den examen som ska ge auktorisation.

KPMG genomför omfattande rekryteringar bland studenter i slutet av hösten varje år och i genomsnitt är en tredjedel av personalen auktoriserad.

Ett attraktivt arbete

– För dem som studerat redovisning är arbetet hos en internationell revisionsfirma bland det mest attraktiva man kan tänka sig, även om lönerna inte alltid är de högsta. Samtidigt är omsättningen på personal stor. Våra revisorer har inga problem att få attraktiva uppdrag på annat håll, konstaterar James K.F Wu.

För den som väljer att stanna hamnar ingångslönen på motsvarande ca 10.000 kronor i månaden. Det är betydligt mer än vad många inom exportindustrin tjänar. Lönen stiger sedan snabbt. För de som är partners är lönerna förmodligen högre än i näringslivet i stort.

Kontakterna mellan Taiwan och USA är omfattande och det avspeglar sig också för revisionsbranschen där utbytet mellan länderna är stort. Många taiwanesiska revisorer arbetar utomlands och man tar själva emot personal från andra länder. Några skandinaver har KPMG Taiwan ännu inte haft på sina lönelistor.

Får inte finnas i Kina

KPMG Taiwan arbetar inte själva i Folkrepubliken Kina. Det tillåter inte lagen. Verksamheten sköts från huvudkontoret. Däremot lånar kontoret på Taiwan ofta ut personal.

Det taiwanesiska näringslivet består till stor del av små företag vilka lätt kan ställa om från en bransch till en annan. I takt med att landets ekonomi förbättrats och levnadsstandarden höjts har även exporten förändrats.

De enkla plastleksaker som man alltjämt förknippar med ordet ”Made in Taiwan” tillverkas nu i de flesta fall på det kinesiska fastlandet – inte sällan av taiwanesiska företag.

– Vi märker en mycket snabb tillväxt, särskilt när det gäller högteknologi. Där kan ett företag växa från ingenting till en omsättning på över 100 miljoner på bara något år. För dem är det naturligt att ha en revisor från första början. Vi har också en grupp som speciellt arbetar med nya högteknologiska företag.

Med sina 21 miljoner invånare spridda över en yta motsvarande Blekinges, är Taiwan försvinnande litet jämfört med den gigantiska folkrepubliken Kina. Ändå är den taiwanesiska marknaden lika stor som de nordiska länderna sammantaget.

Taiwan är idag den största enskilda investeraren i Folkrepubliken Kina och för många svenska företag kan Taiwan också fungera som en väg in till den kinesiska marknaden.

Stor svensk export

Man skulle kunna tro att Taiwan exporterar mycket till Sverige, men i verkligheten är det tvärtom: det svenska handelsöverskottet är relativt stort. Förklaringarna heter bl.a. Ericsson och Scania.

Kunskap om kultur och lokala vanor är en viktig faktor om man ska lyckas med affärer på Taiwan. Det går inte bara att komma hit, stöka igenom affärsförhandlingarna och sedan försvinna igen. Om man vill etablera en långvarig affärsrelation så krävs det att kontakterna även etableras på det personliga planet.

Trots detta är skillnaden mellan Taiwan och Sverige förmodligen mindre än den mellan Sverige och Folkrepubliken Kina. Taiwaneserna är vana resenärer och hungriga på att till sig nyheter. Det sistnämnda inte minst beroende på öns politiska isolering.

– Taiwan är ett öppet land som erbjuder stora möjligheter för utländska företag. Marknaden är intressant och det finns fördelar med att tillverka produkter här, särskilt inom området högteknologi. Jämfört med Europa och USA kan Taiwan erbjuda högutbildad och kvalificerad arbetskraft till en relativt låg lönekostnad.

Den stora frågan för framtiden är den politiska relationen med Kina, inte minst efter att Hongkong införlivats med Folkrepubliken Kina. James K.F Wu är trots detta optimistisk inför Taiwans framtid:

– Jag tror att Taiwan och Kina kommer att närma sig varandra på nytt, särskilt när de det gäller ekonomiska frågor. Man har upptäckt att ekonomiskt samarbete är något som alla har nytta av. Förhoppningsvis kan vi på detta sätt lösa våra problem.

David Isaksson

Taiwan

Ekonomi och politik

Staten Taiwan skapades 1949 sedan den förlorande nationalistledaren Chiang Kai-shek retirerat till ön undan Mao Tse Tungs kommunistiska styrkor. Länge var Taiwan en hård diktatur, men de senaste tio åren har landet genomgått en snabb demokratisk utveckling.

Kina har aldrig accepterat Taiwan som en egen stat, utan hävdar att ön fortfarande är en kinesisk provins. De styrande på Taiwan har heller aldrig deklarerat sig självständiga, utan alltid hävdat att de är Kinas legitima regering. Av det skälet har mycket få länder diplomatiska relationer med Taiwan. Taiwan är inte medlem i FN och inga av de nordiska länderna har idag diplomatiska förbindelser med Taiwan. Däremot finns handelskontor som i praktiken fungerar som ambassader.

Förhållandet mellan Taiwan och Folkrepubliken Kina är spänt, något som märktes tydligt under presidentvalet 1996. Som en markering mot de kandidater som krävde ett självständigt Taiwan genomförde Kina en stor militärövning. Den oro detta medförde märktes tydligt i ekonomin. Börsen gick ned och utflödet av kapital ökade. Tillväxten sjönk från sex till fyra procent.

Sedan dess har ekonomin åter hämtat sig och trots den ekonomiska krisen i Sydostasien har Taiwan klarat sig bra. Valutan har visserligen gått ned med ca 15 procent och flyter numera fritt, men landets ekonomi står fortfarande stark, så stark att banker och politiska ledare från både Malaysia och Thailand vänt sig till Taiwan för ekonomiskt stöd.