Fråga

Ett koncernbolag avser att genomföra en större investering. Koncernen har som princip att aktivera ränteutgifter på sådana investeringar som kräver en längre tid att uppföra. Investeringen ifråga finansieras genom ett aktieägartillskott från moderbolaget. Den första frågan gäller om moderbolaget skall aktivera ränteutgifter i koncernredovisningen trots att det bolag som genomför investeringen inte redovisar några egna ränteutgifter. Det förutsätts att moderbolaget haft ränteutgifter vilka, om investeringen inte hade kommit till stånd, hade kunnat undvikas.

Om svaret är ja frågas om moderbolaget skall aktivera ränteutgifter också i det fall där det bolag som genomför investeringen är ett joint-venture som redovisas enligt klyvningsmetoden eller ett intresseföretag som redovisas enligt kapitalandelsmetoden.

Överväganden

Av frågan framgår att den juridiska enheten som genomför investeringen saknar egna ränteutgifter. Däremot har moder-(ägar-)bolaget haft ränteutgifter som skulle ha undvikits om inte investeringen kommit till stånd.

Koncernredovisningen skall visa resultat och ställning för koncernen som om den vore en ekonomisk enhet. Därför saknar det i princip betydelse i vilket av koncernens bolag som upplåningen sker. Förutsättningarna för att räkna in ränteutgifter i det koncernmässiga anskaffningsvärdet kan alltså vara uppfyllda om ett moderbolag lånar upp kapital och överför detta till ett annat bolag i form av eget kapital för att därefter genomföra en investering.

Den andra frågan gäller om moderbolaget skall aktivera ränteutgifter också i de fall där det bolag som genomför investeringen är ett joint venture eller ett intresseföretag. Ett joint venture kännetecknas av att ägarna gemensamt fattar beslut om bland annat finansiering. Om det kan visas att det finns ett direkt samband mellan investeringen och moderbolagets ränteutgifter skall en aktivering av ränteutgifterna ske. I ett intresseföretag, däremot, fattar ägarna vanligtvis inte gemensamma beslut om investeringar och finansiering i samma utsträckning som i ett joint venture. Det torde därför vara mindre vanligt att förutsättningarna för aktivering är uppfyllda om investeringen genomförs i ett intresseföretag.

Bedömning

Akutgruppen anser att om koncernen har som princip att aktivera ränteutgifter, skall ränteutgifter inräknas i anskaffningsvärdet för en tillgång i koncernredovisningen även om den juridiska enhet i vilken investeringen genomförs inte haft egna ränteutgifter. En förutsättning härför är att koncernen hade undvikit ränteutgifter om inte investeringen hade kommit till stånd.

Ränteutgifter skall inräknas i anskaffningsvärdet också i de fall när investeringen utförs i ett joint venture eller ett intressebolag om det kan visas att ränteutgifterna skulle ha undvikits om inte investeringen kommit till stånd. Denna förutsättning torde sällan vara uppfylld för intresseföretag.