I den brittiska tidskriften Accountancy’s januarinummer kommenteras två redovisningsfrågor av intresse också för svenska läsare.

Nedskrivning av kontrakt

Den första frågan gäller nedskrivning av kontrakt. I den rekommendation om avsättningar som Rådet för närvarande arbetar med sägs att om ett företag ingått ett förlustkontrakt så skall en avsättning göras för den väntade förlusten. Den fråga som ställts i Accountancy gäller ett oljeföretag som tecknat ett inköpskontrakt på olja till ett pris som klart överstiger det aktuella spotpriset. Frågan gäller om en avsättning för merkostnaden i förhållande till spotpriset skall sättas av till en reserv.

Svaret är att det beror på. Om det företag som köpt oljan handlar i olja så är det sannolikt att en avsättning skall göras eftersom syftet med inköpet endast är att sälja oljan vidare. Har marknadspriserna sjunkit är det sannolikt att företaget kommer att redovisa en förlust på försäljningen om inte en avsättning görs.

Skulle däremot oljan användas i den egna verksamheten, exempelvis för produktion av plast eller liknande, så är avsättningen beroende av om det pris som företaget förväntar sig från en försäljning av den färdiga produkten ger täckning för det höga inköpspriset eller ej. Om företaget erhåller täckning är inte kontraktet ”betungande” (onerous) och en avsättning skall då inte göras. Denna slutsats stämmer överens med skrivningen i Rådets lagerrekommendation, RR 2.

Negativ goodwill

Den andra frågan gäller synen på negativ goodwill om ett företag förvärvat aktier i ett investmentbolag till ett pris som understiger ett beräknat substansvärde. (Frågan i Accountancy gäller ett fastighetsbolag. För att få frågan bättre anpassad till ett aktuellt svenskt problem har den dock gjorts om något.) Det normala när vi förvärvar aktier med ”rabatt” är att vi skriver ner värdet på förvärvade tillgångar. Den principen fungerar dock inte vid förvärv av aktier i ett investmentbolag vars tillgångar har ett värde som lätt kan fastställas.

Ett svar som ligger nära till hands är att säga att man gjort ett förmånligt köp vilket leder till att den negativa goodwillen intäktsförs omedelbart. Ett bättre svar ges i Accountancy. Där utgår man ifrån att den eventuella vinst som det förvärvade företaget gjort vid förvärvet inte är konstaterad förrän de förvärvade aktierna säljs. Den negativa goodwillposten redovisas följaktligen som en avsättning vilken löses upp först i samband med försäljning.

Rolf Rundfelt