Planerna på en ny gemensam revisorsorganisation, det s.k. projekt Z (som Balans utförligt redogjort för i nr 10/98 och 12/98), kommer inte att kunna genomföras enligt den ursprungliga, ganska pressade, tidsplanen. Enligt den skulle den nya föreningen kunna vara igång redan på det nya årtusendets första dag.

Nu räknar man i stället med start 1 maj år 2000, vilket också skulle sammanfalla med räkenskapsåret för den nya organisationen.

Den reviderade tidtabellen ser ut så här:

  • Styrgruppen för projektet träffades helgen 10–11 april (samtidigt som denna tidnings pressläggning) för attförsöka slutföra arbetet med innehållet i det blivande prospektet.

  • Styrelserna för FAR och SRS kommer i början av maj till en hearing med styrgruppen. Därefter utarbetas ett diskussionsunderlag.

  • Vid SRS årsstämma 17 juni och vid en extra FAR-dag samma dag diskuteras detta dock utan att man tar några formella beslut.

  • Sedan diskuteras prospektet i kretsar och lokalavdelningar.

  • Det första formella beslutet tas vid FARs årsstämma den 26 november. Den dagen håller ockå SRS en extra stämma.

  • Det slutliga beslutet skulle då kunna tas vid en årsstämma i SRS den 8 april och vid en extra stämma i FAR samma dag.

Vad är det som tar extra tid? Det man pekar på från organisationernas ledningar är främst behovet av att förankra vissa frågor ute bland ledamöterna. Särskilt menar man att frågan om specialisternas roll i den nya föreningen behöver diskuteras ytterligare i SRS.

För det av stora revisionsbyråer (som redan har specialister och konsulter i sin närmiljö) dominerade FAR är frågan inte så besvärlig. Men i SRS, med många småbyråer och en starkare ”folkrörelsekaraktär”, har det inte varit lika självklart med specialister i en revisorsförening. Och därför tar också arbetet med att förankra, informera och besluta om förändringar nödvändigtvis lite längre tid.

I det sammanhanget kan man kanske påminna om förre FAR-ordföranden Olle Herolfs fråga vid ett informationsmöte i Stockholm i höstas:

– Vi revisorer är väl ganska klara på varför vi är med i respektive förening. Men vad kommer våra specialister att få ut av den nya organisationen?

Enligt vad Balans erfar är det just den frågan en del av specialisterna har ställt sig. Här har möjligen de stora byråerna en del hemarbete kvar att göra innan beslutet är väl förankrat hos t.ex. skattejurister och managementkonsulter.

En annan faktor kan vara SRS 100-årsjubileum i år. Naturligtvis vore en uppslitande debatt om ett ofärdigt förslag inte något lämpligt sätt att fira den födelsedagen.

Däremot har man – när detta skrivs – inte haft några problem med t.ex. värderingsfrågor och organisation. Det är frågor som man återkommer till när beslutet väl är förankrat.

Källor i båda organisationerna försäkrar också att detta är just en ändring i tidsplanen, ingen kris för själva idén. Att det skulle kunna bli förseningar förutsågs redan tidigt.

Så sa t.ex. FAR-ordföranden Ingvar Pramhäll på det ovan omtalade informationsmötet:

– Naturligtvis kan tidsplanen ändras under resans gång.

Bengt Holmquist