Revisionsbyrån sysslar med mycket annat än den traditionella revisionen. Vissa sådana tjänster har revisorn alltid erbjudit, andra åter tillhandahålls av en växande skara specialister. De stora revisionsbyråerna har blivit allt större (och färre) och alla ingår de i internationella strukturer där tonvikten inte längre ligger på lagstadgad revision.

Den här utvecklingen är inte ny. Men den accelererar. De stora byråerna erbjuder allt fler tjänster: en ganska färsk genomgång delar in dessa tjänster i fem områden: Revision, IT-revision, Management Consulting, Skatterådgivning och Corporate Finance.

Inom vart och ett av dessa listas ett tiotal delområden, från t.ex. revision av ägarledda företag till Acquisition Services eller Real Estate.

Så ser det ut. Om det ska tolkas som att den allvetande revisorn blivit ett fornminne eller att den lagstadgade revisionen mest är en dörröppnare för byråns specialister kan man diskutera.

Båda synpunkterna framförs när revisorer och andra här diskuterar frågan i en serie intervjuer under vinjetten Inte bara revision. Att en komplicerad tillvaro och nya strukturer kräver nya tjänster, därom är alla eniga. Frågan är vem som ska erbjuda dessa tjänster: revisorn, revisionsbyråns specialister eller fristående konsulter?

Inställningen till den frågan beror naturligtvis på hur man själv löst den. De stora byråerna har redan specialister i sin organisation, som dessutom är byggd enligt ett koncernmönster med rötter i en annan miljö. Här är det lätt att hävda att en ny tid kräver att byrån kan erbjuda nya tjänster.

Den mindre byrån, som ofta har en mer nationell framtoning, även om man anslutit sig till något frivilligt nätverk, kan ofta instämma i behovsanalysen. Men man menar att specialisterna kanske inte bör sitta i den egna byrån.

Den skillnaden i synsätt märks även när man kommenterar planerna på en ny revisorsorganisation där även specialisterna skulle kunna bli ledamöter.

Tillsynsmyndigheten är inte förtjust i tanken på att en byrå skulle kunna granska sina egna råd eller ha alltför intima affärsrelationer med kunden. Det är också bekant.

Revisionsbolagsutredningens slutsatser i de här frågorna har tolkats lite olika av olika media och av olika aktörer. Skrivningarna på alla punkter är inte helt glasklara och det återstår – som påpekades när vi presenterade utredningen i förra numret av Balans – en hel del arbete innan det är klart vad som kommer att gälla.

Möjligen kunde man säga att det här reportaget handlar om den växande skillnaden mellan begreppen revisionsbransch och revision. Det är en intressant framtidsfråga för branschen. Vad det betyder för den lagstadgade revisionen återstår att se.

Bengt Holmquist Chefredaktör

Bengt Holmquist, intervjuer av Pär Trehörning