På 70-talet hörde Gunnar Hallén, auktoriserad revisor från Göteborg, P G Gyllenhammar i stadens konserthus sörja över att han inte kunde få utnyttja sina revisorer till annat än ren revision med tanke på deras ”stora och breda kunnande”.

Gunnar Hallén har tänkt mycket på Gyllenhammars ord som fick extra tyngd eftersom Gunnar Hallén samtidigt öppnat eget tillsammans med sin kollega Matts Samuelsson.

– Vi ville utveckla revisionen och hjälpa klienten att styra sin verksamhet för att uppnå bättre lönsamhet.

Gunnar Hallén kom då från en större revisionsbyrå där byråns anställda fick lära sig att ha en mycket klar distans till klienten. Att inte umgås, inte bli för personlig, utan tvärtom genom sitt uppträdande markera integritet och oberoende. Revision skulle vara ett överraskningsmoment i samband med granskning av bokslutet där revisor gärna skulle komma oannonserad.

– Jag och Matts Samuelsson ville göra mer av vår kompetens och ville ha ett annat klimat mellan oss och klienten. En dialog. Syftet är ju att i tid upptäcka felaktigheter och åtgärda dem exempelvis genom att upprätta delårsbokslut.

Tog klienten till byrån

Gunnar Hallén och Matts Samuelsson tog klienten till byrån vid revisionen för att undvika en massa avbrott från anställda som alltid ville chefen något. Det var också ett sätt att avdramatisera revisionen och samtidigt understryka hur viktig den ändå är.

– Revisionen blev mer levande och givande utan att jag behövde ifrågasätta mitt oberoende.

Nu drygt 25 år senare har Gunnar Hallén och Matts Samuelsson sammanlagt tio anställda, varav tre auktoriserade revisorer på sin byrå Hallén & Samuelsson Revisionsbyrå AB. De flesta klienterna är små och medelstora företag med upp till 500 miljoner i omsättning.

Koncentrera sina tjänster

Och byråns koncept är detsamma som från starten – att koncentrera sina tjänster till den rent ekonomiska skötseln av ett företag.

Eller som Gunnar Hallén vill uttrycka saken – att utveckla konsultverksamheten inom revisionen.

– Det går mycket fortare att göra den grundläggande revisionen idag, förklarar han. Den tid vi ”får över” borde vi ägna åt där den verkligen behövs – en ännu mer aktiv revision där vi hjälper kunden att se över kassaflöden, kundfordringar, redovisningsrutiner – kort sagt var klienten kan spara pengar och på vilket sätt vinsten kan ökas. Det är en bra konsultverksamhet för mig, men jag är orolig för att många andra inte ser fördelarna med en aktiv revision.

Gunnar Hallén tror att klienterna uppskattar och värdesätter den rena konsultverksamheten högre än den rena revisionen.

– Genom att erbjuda fler och fler tjänster vid sidan av revisionen har branschen styrt klienterna mot en utökad kostnad för experter och rådgivare och det kan på sikt innebära att de inte längre är beredda att betala vad en aktiv revision faktiskt kostar.

Hallén & Samuelsson Revisionsbyrå AB hänvisar de kunder som efterfrågar exempelvis juridisk, organisatorisk eller personalpolitisk konsultation till upparbetade kontakter ute på stan. Det beror inte bara på att byrån saknar sådana experter inom byrån.

Principiell fråga

– Det en principiell fråga för mig, säger Gunnar Hallén. Det är mycket tveksamt om man som revisor klarar av oberoendet om den egna byrån ska göra allt. Kan jag verkligen som revisor granska utfallet av en bedömning som min arbetskamrat har givit klienten? Vem är jag lojal mot? Jag föredrar att ha specialkompetens utanför byrån eftersom jag alltid kan avbryta kontakten om vi inte är nöjda.

Enligt Gunnar Hallén kan till och med revisorsrollen suddas ut.

– När byråerna börjar anställa experter på organisationsförändringar och personalpolitik, då har det enligt min mening gått för långt. Då sysslar man inte med revision längre. Men jag är medveten om att det här är ett marknadsföringsmedel för de stora byråerna.

Däremot tycker Gunnar Hallén att det är viktigt att hans klienter ser över sin organisation och personalpolitik och uppmanar dem att ha återkommande styrelsemöten där övergripande frågor om kundhantering, produktutveckling, reklam och så vidare diskuteras.

– För mig är det ett led i en aktiv revision, där jag kan ge råd men naturligtvis aldrig delta i beslutet.

Inte oväntat är Gunnar Hallén kritisk mot FARs tanke att utvidga ledamotskretsen till byråanställda experter som inte är auktoriserade revisorer.

– På sikt kan det leda till att organisationen bygger upp en verksamhet som inte har med revision att göra utan fastmer hur man driver och sköter ett företag. Och det dessutom med FARs goda minne. Det kan öka förväntningsgapet från klienter och samhälle och på sikt hota vår trovärdighet.

Bengt Holmquist, intervjuer av Pär Trehörning