IFAC har nu publicerat ett diskussionsunderlag med titeln ”The Accountancy Profession and the Fight Against Corruption”. Man gör det för att öka kunskapen om dessa frågor och för att bidra till debatten.

Balans har tidigare rapporterat om hur den internationella revisorsorganisationen IFAC (International Federation of Accountants) på senare tid börjat lägga stor vikt vid frågor om korruption. Bl.a. blev det en av de större frågorna på dagordningen vid organisationens världskongress i Paris 1997.

Dess avgående generalsekreterare John Gruner skrev också en artikel om dessa frågor som bl.a. publicerades i Balans februarinummer i år (Är det vår uppgift att avslöja korruption?).

I det aktuella dokumentet betonas starkt vilka negativa effekter korruptionen kan ha för ett lands ekonomiska tillväxt, dess kapitalmarknad och inte minst på hela samhället. Man betonar också att korruption på den lokala nivån kan ha följdverkningar på ett internationellt plan.

Det framgår också att IFAC ser medlemskåren som central i kampen för att minska korruptionens betydelse. Ledningen söker här samarbete med Världsbanken, Internationella Valutafonden, OECD, WTO och FN för att komma till rätta med problemen.

– Detta dokument ska sätta igång debatten bland professionens två miljoner kvalificerade ekonomer liksom bland andra yrkeskategorier, i näringslivet såväl som i regeringsorgan och tillsynsmyndigheter, säger IFAC:s ordförande Frank Harding i en officiell kommentar.

Och debatt lär det bli.

I en kommentar i decembernumret skrev t.ex. chefredaktören för den engelska revisorsorganisationens tidskrift Accountancy International en kommentar med rubriken ”Accountants against corruption – and on their own”.

Där hävdar Brian Singleton-Green dels att korruptionen visserligen är ett ont, men trots allt kanske inte det största onda. Och framförallt: professionen kan inte ensam ta upp striden. Han avslutade:

När alla grupper deltar i en allvarlig kamp i stridslinjen, då ska ekonomer och revisorer också vara med. Och det slaget kommer att vinnas. Under tiden ska kanske IFAC:s ledning fundera över moralen i att uppmana andra att slåss vid fronten mot hopplösa odds.

Frågan är alltså långt ifrån okontroversiell i kåren. Kampen lär gå vidare på flera fronter.