En dag med Mårten Asplund – nybliven auktoriserad revisor

Social kompetens är måhända ett slitet uttryck. Människokännare är ett annat. Båda beskriver den egenskap som är viktigast av alla för Mårten Asplund i hans arbete som revisor.

– Man måste kunna samarbeta med människor från vitt skilda miljöer. Det gäller kollegor så väl som kunder, förklarar han.

Mårten Asplund TAR denna del av sitt uppdrag på allvar. Det märks tydligt då en klient ringer. Det är många mmh och ja, Skatteverket och anskaffningsvärde. Men kanske viktigast av allt: När klienten fått svar på sina frågor och samtalet är på väg att avslutas så frågar Mårten, ”går det bra annars?”

Företagaren i andra änden av luren berättar och Mårten bekräftar att företaget nu dokumenterar på rätt sätt. De pratar fram och tillbaka. Ett och annat skämt smyger sig in.

– Vi har känt varandra sedan 1999, för klarar Mårten.

Det var det året han kom till KPMG. Vägen dit var inte helt rak från uppväxten i Falun till jobbet i Stockholm.

Fristående kurser

– Jag läste fristående kurser i Uppsala och visste inte vad jag ville bli. Men mycket handlade om företagsekonomi. Parallellt med studierna arbetade jag på bank.

Mårten flyttade till Stockholm och läste de sista terminerna där. Efter examen sökte han jobb på olika banker, men så kom en sen natt på krogen emellan ...

– Jag träffade en tidigare studiekamrat som jobbade på KPMG. Hon sa att KPMG behövde folk och tyckte jag skulle söka jobb där. Det gjorde jag.

Nu väcktes intresset för revisorsyrket på allvar.

– Jag insåg att utbildningen till revisor var en bra grund att bygga på – en bra utbildning och ett bra avstamp mot att bli exempelvis controller eller ekonomichef ifall revisorsyrket inte skulle bli som jag tänkt mig.

Den första intervjun resulterade dock inte i något jobb (”och jag som just tackat nej till ett bankjobb ...”) men väl en andra. Idag är han 34 år gammal och uppdragsledare. Han ansvarar även för studentkontakter inom KPMG:s affärsområde: Revision stora företag. Han är auktoriserad revisor sedan våren 2005 och på god väg att utvecklas i rollen att bli påskrivande revisor.

Leder teamet

I uppdragsteamet är Mårten Asplund närmast under påskrivande revisor. Arbetet innebär också att han leder det team som utför revisionen av ett företag.

– Teamet består av medarbetare som är helt nyanställda och uppåt. Vilka och hur många beror på företagets/uppdragets storlek och komplexitet.

Tillsammans med påskrivande revisorn är det Mårten Asplunds uppgift att formulera en riskplanering för uppdraget. En plan för hur teamet ska granska räkenskaperna utarbetas sedan av någon i teamet.

– Men jag genomför också mycket av det praktiska arbetet själv. I alla fall hit tills. Jag befinner mig just nu i en gräns roll och måste successivt lära mig att delegera mer ..., säger han och ser för första gången under intervjun nästan bister ut:

– Dels för att skapa tid för mig själv att fokusera på sådant som är viktigt och dels för att ge utrymme för de yngre inom teamet att växa i sina roller.

Vaknar med Bolibompa

Mårten Asplunds vardag börjar strax före sex på morgonen. Då vaknar han i villan söder om Stockholm. I morgonrutinerna ingår att stryka en skjorta (”jag lyckas nästan aldrig göra det på söndagarna ...”) och väcka treåriga dottern som får välling till barnprogrammet Bolibompa. Efter frukost och en utdragen påklädningsprocedur som många småbarnsföräldrar känner igen, bär det av till dagis.

– Tina, min sambo, och jag turas om att lämna och hämta på dagis. Lämnar jag så hämtar hon och tvärtom.

Tina Zetterlund arbetar också på KPMG. Hon är skattekonsult och leder en skatteavdelning. Den som lämnar dottern på dagis tar bilen dit och sedan till jobbet. På eftermiddagen är det sedan den andres tur att ta bilen och hämta på dagis.

Börjar kl. 8.30

Mårten kommer till kontoret vid Tegelbacken i centrala Stockholm omkring kl. 8.30 på morgonen, dvs. de dagar han lämnar på dagis. Det första han gör då är att gå igenom och svara på mejl.

– Jag försöker svara direkt, men visst blir vissa mejl liggande och skapar dåligt sam vete, säger han och förklarar sedan med stort engagemang att mejl är en avsevärd stressfaktor i jobbet. Att alltid kunna nås och därmed alltid stå till tjänst.

Han tycker inte att det är odelat positivt med den nya teknik som gör att mejl kan tas emot i telefonen.

– Vi strävar efter att vara nåbara dygnet runt från alla jordens hörn, men är det verkligen det vi vill, eller ska vara...

– Det är störande. Människor kan inte alltid koncentrera sig på vad de gör.

Som verktyg för att informera anser Mårten dock att mejl är bra. Bara det inte blir ”rundgång” med meddelanden som sänds för kännedom.

Ansvar för studentkontakter

Just den dag som Balans följde med Mårten så ägnades förmiddagen åt KPMG Leadership Academyf och ett 50-tal studenter som kommit till Stockholm för att under en dag bl.a. få scenträning av skådespelare och kanske lockas till att så småningom söka jobb på KPMG.

Förmiddagen tillbringade studenterna på KPMG:s huvudkontor där Mårten, hans sambo Tina och flera andra KPMG-anställda presenterade företaget.

– De flesta av er vet nog inte vad en revisor gör, sa Mårten och förklarade sedan var för det ”är kul” att vara revisor. Varierande arbetsuppgifter, stor flexibilitet och internationell koppling var några av fördelarna med revisorsyrket som han nämnde. Studenterna – som ansökt och valts ut bland cirka 500 ungdomar – lyssnade och ställde många frågor.

Promenad till klient

Strax före lunch ger sig Mårten av på klientbesök som ofta varar resten av dagen. Dock inte idag eftersom han arbetar längre och avslutar med några timmar på kontoret.

Han promenerar till varuhuset NK strax intill Kungsträdgården i Stockholm. Här har det börsnoterade fastighetsbolaget Hufvudstaden sitt kontor i det anrika NK-huset. På vägen klarar han av telefonsamtal på mobilen och slinker in på en salladsbar för att köpa lunch.

Hos Hufvudstaden finns granskningsansvarige Henrik Lindeberg (senior associate) och revisorsassistent Hök Olov Forsberg (associate) redan på plats. Här finns också Åsa Sedelius, redovisningschef hos Hufvudstaden, som har en rad frågor till Mårten.

Kavlar upp ärmarna

Henrik och Olov utgör en del av det team Mårten arbetar med på detta uppdrag. Mårten ställer en rad frågor om arbetet och kavlar sedan upp ärmarna för att hjälpa till.

Hur mycket jobbar du ?

– Jag räknade ut att jag delar av hösten arbetade i snitt 50–55 timmar i veckan. Men arbetsveckan kan vara allt från 40 till 70 timmar. Det beror på säsongen. Längst tid arbetar jag när vi har högsäsong, dvs. januari till mars.

Är lönen i proportion till arbetsinsatsen?

– Jag kan aldrig bli nöjd med lönen efter som jag ser tiden som jag kan spendera med familjen som ovärderlig. Samtidigt är jag ändå nöjd med den ersättning jag har.

Elisabeth Precht

Karriär på revisionsbyrå

Att göra karriär i revisionsbyråbranschen kan exempelvis innebära att man avancerar enligt följande:

Associate: år 0–3

Senior Associate: år 3–5

Manager: vid godkännande eller auktorisation ungefär efter 5- år

Senior manager:år 7–9

Partner:?

Mårten Asplund

YRKE/ARBETSPLATS:

Auktoriserad revisor verksam hos KPMG i Stockholm.

VIKTIGASTE ARBETSREDSKAP:

Huvudet.

OM JAG INTE VAR REVISOR:

Jag tycker om att laga mat och kan tänka mig att starta eget inom matsektorn. Mina bröder är entreprenörer och jag hoppas att jag också är det.

FÖR- OCH NACKDELAR MED REVISORSYRKET:

Omväxlingen är en fördel. Att man får arbeta med olika uppgifter hela tiden, hos olika klienter, vilket ger en snabb utvecklingstakt. Flexibiliteten vad gäller arbetstider är också en fördel. Samtidigt kan detta vara en nackdel då jag emellanåt jobbar mycket. I bokslutstider kan arbetsveckan bli uppemot 70 timmar.

FRITID:

Har just köpt hus. Det är jättekul att jobba med huset. Vi har själva renoverat flera rum. Annars tycker vi om att resa. Vi ska till Thailand i april. Och så går jag gärna på hockey. Jag kommer från Falun så Leksand är laget som gäller. Att träna själv är ett nyårslöfte ...