En dag med Elisabet Andersson – redovisningskonsult

Elisabet Andersson är redovisningskonsult på deltid hos Ekholms Redovisning & Revision i Örebro. När hon inte hjälper kunder med bokslut och annat så sköter hon familj och ett stort hus ute på landet – där katt, kanin och hönor ingår i hushållet. Hon trivs med sitt arbete och säger att man ”nog måste tycka om både siffror och folk” för att jobba med redovisning.

Det märks att Elisabet Andersson känner sina klienter väl. Det upptäcker man ute hos kunder där hon öppnar skåp och plockar fram pärmar utan att behöva fråga om var olika saker finns. Det märks också när en kund ringer och frågar om hon kan hjälpa till att skriva ett löneintyg för en praktikant som ska ta lån i bank. Elisabet Andersson svarar ”ja visst, du kan hämta det när du lämnar fullmakten” och avslutar samtalet. Hon går till ett skåp i rummet och plockar snabbt fram praktikantens personnummer och med några klick på datorn så finns intyget att hämta i receptionen.

– Frisören är född i Syrien och talar jättebra svenska men vill gärna ha hjälp med att skriva officiella dokument, förklarar Elisabet Andersson som den självklaraste saken i världen.

Sedan 24 år

Elisabet Andersson har arbetat på Ekholms Redovisning & Revision i 24 år. Hon kom hit nästan direkt efter avslutat gymnasium – ekonomisk linje. Då var hon redovisningsassistent och vidareutbildade sig efter hand. Hon har bl.a. läst ekonomisk specialkurs (som tidigare ledde till att man blev godkänd revisor) och senare blev det företagsekonomi samt skatterätt på universitetet i Örebro. Hon har arbetat allt från 100 procent till några dagar i månaden (strax efter den yngste sonen var född).

– Till att börja med skötte jag bara löpande bokföring. Idag arbetar jag även mycket med bokslut. Utvecklingen till att arbeta som konsult har gått stegvis. Arbetsuppgifterna har ändrats i och med att byrån växt.

Ovärderlig hjälp

– Jag lägger in bokslutssiffror, förklarar Elisabet Andersson när hon besöker försäkringsmäklarna Söderberg & Partners.

Ett företag med sex anställda som är inhyst strax intill Stortorget i centrala Örebro. Lokalerna är flotta och smyckade med moderna glasskulpturer.

– Jag har ingen ekonomisk utbildning utan har lärt mig efter hand, så det känns skönt att ha Elisabet att stötta sig emot, förklarar Monica Åstedt som är ekonomiansvarig hos Söderberg & Partners.

Hon säger att det märks att ”Elisabet varit med ett tag” och kan sin sak.

– Och så finns de så nära. Elisabet har gjort flera akututryckningar till oss!

I arbetet som redovisningskonsult ingår att jobba tillsammans med Ekholms tre revisorer och exempelvis göra lagerinventeringar. Den senaste inventeringen Elisabet Andersson var ute på gällde en färghandel.

Bokslut är roligt!

Vad är det för arbetsuppgifter hon tycker är allra roligast?

– Att dra igång ett större bokslut, svarar hon utan att blinka och skiner upp då hon talar om att organisera ett material som kommit in. Att stämma av uppgifter. Hon tycker att det är som ett pussel. Eller är det kanske som en deckare (Elisabets favoritlektyr), dvs. att man söker ledtrådar och kommer fram till en lösning.

– Här kollar jag det som Erik registrerat på leverantörsreskontra, förklarar Elisabet Andersson när hon på eftermiddagen besöker Pallinvest i utkanten av Örebro. Företaget som har cirka tio anställda, köper och säljer samt reparerar träpallar för transport.

– Här i Örebro finns det många centrallager och vi har främst livsmedels- och bryggeribranschen som kunder, berättar Erik Malmqvist – vars pappa grundat företaget.

Han ställer frågor till Elisabet. Hon svarar och förklarar och bläddrar i pärmarna. Erik har frågor om kreditfakturor och ett nytt konto i banken.

– Jag glömmer alltid bort att skriva upp frågorna jag har, beklagar han sig men erkänner sedan att han ändå brukar komma på dessa då Elisabet är där.

– Jag har ändrat i fakturatexten, förklarar han och får ett telefonsamtal om pallar som ska hämtas en timme senare och fraktas till lagret med pallar som ligger i anslutning till den barackliknande byggnaden där kontoret är inhyst.

Positivt med flexibilitet

Som de flesta i revisionsbyråbranschen så tycker Elisabet Andersson om flexibiliteten i sitt jobb.

– Jag brukar komma till kontoret mellan 7.30 och 8 på morgonen. Det gör jag för att kunna ta längre lunch och uträtta ärenden i stan – vi börjar egentligen klockan 8.

Det första Elisabet Andersson gör är att läsa mejl men även vanlig post som samlats de dagar hon inte arbetar.

– Jag jobbar 60 procent, men kan nog tänka mig att gå upp något i tid, säger hon och tillägger att den extra tiden använder hon framför allt till att sköta huset, trädgården och familjen. De två tonårssönerna behöver ofta skjuts till och från sportaktiviteter. Det är fotboll på sommaren och ishockey på vintern.

– Det är skönt att kunna vara ledig ibland på kvällarna. Det skulle jag inte kunna vara om jag arbetade heltid.

Viktigt med motion

Elisabet försöker få tid att gå på medeljympa på Friskis & Svettis en gång per vecka. På somrarna försöker hon dessutom jogga någon gång emellanåt.

– Det är viktigt att röra sig när man har ett stillasittande jobb. Går jag inte på jympa under två, tre veckor så känner jag av axlar och rygg.

Början på arbetsdagen inkluderar kafferast klockan 9.30 och sedan bär det ofta av ut till någon kund. Eller så kommer kunderna till kontoret. Den dag Balans besöker Örebro kommer en klient och hans hund förbi. ”Hon håller järnkoll på mig”, skämtar han, lämnar en bunt papper och ler glatt mot Elisabet.

– Vissa dagar sitter jag vid skrivbordet hela tiden. Vissa företag besöker jag periodvis varje vecka, andra bara någon enstaka gång.

En vanlig arbetsdag slutar klockan 16.30. Och hur är det med sommartid? Frågan diskuteras ivrigt på det interna möte som hålls den dag Balans följer med Elisabet Andersson från dörren hemma i Gunnarsökna till kontoret och hos kunderna. Man enas om att arbetsbelastningen förhoppningsvis är mindre efter 1 juni och att man vid den tidpunkten kan införa sommartid. En medarbetare rapporterar om deklarationer som gjorts och ska göras. Arbetsfördelningen mellan medarbetarna diskuteras också liksom ett möte inom Baker Tilly – ett nätverk av revisionsbyråer där Ekholms ingår. När-hur-var en sommarfest ska arrangeras avslutar mötet som hålls i kafferummet där de flesta av de åtta medarbetarna även äter sin lunch.

Att vara sams med siffror

Gemenskapen tycks vara stor på kontoret. Man känner varandra sedan länge. Elisabet åker gärna de tre milen i varje riktning till och från arbetet.

– Jag är uppväxt på landet och tycker om att bo som vi gör. Det är livskvalitet att kunna gå ut i naturen och koppla av. På sommaren tar jag cykeln ner till Hjälmaren för att bada. Det är tre kilometer.

Redovisning, siffror och räknemaskinen på Elisabets skrivbord tycks långt borta då hon talar om livet på landet.

Måste man älska matematik för att kunna bli redovisningskonsult?

– Jag tror inte att man kan tycka att siffror är jobbigt. Då passar man nog inte för det här yrket. Man måste vara sams med siffrorna, svarar Elisabet Andersson och erkänner att hon alltid haft lätt för matematik.

Elisabeth Precht

Elisabet Andersson

Yrke/arbetsplats: Redovisningskonsult hos Ekholms Redovisning & Revision i Örebro.

Viktigaste arbetsredskap: Datorn – både på kontoret och hos kunderna. Utan datorn är jag helt ställd.

Om jag inte var konsult: Kanske skulle jag jobba med ekonomi på ett företag. Eller med turism. Jag har alltid tyckt om språk.

För- och nackdelar med yrket: Alla uppdrag är olika, det gör att arbetet aldrig blir långtråkigt. Men det kan bli ganska stressigt. Vi har alltid olika deadlines som ska hällas, för deklarationer, årsredovisningar, etc. Men det har blivit bättre. Jag har nog lärt mig att planera bättre och tjata mer!

Fritidsintressen: Jag läser böcker (helst deckare) och försöker gå på jympa en gång i veckan. Barnens aktiviteter tar mycket tid. Mina två söner spelar fotboll och ishockey. Jag är kassör i fotbollsföreningen. Och så ägnar jag min fritid åt trädgård och huset.